Gourmet večer u DeguStazioneu s chefom Marijom Čepekom i Ribafishom

DeguStazione

Osim što je proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, vina uzgojena na njenom crnom, bijelom ili crvenom tlu osvajaju domaće i međunarodne nagrade, Istra je poznata i po svojoj gastronomiji koja je spoj tradicije i modernih tehnika, na tanjurima se sljubljuju okusi mora i šume, priobalja i polja koja se zelene u njenoj unutrašnjosti. A, idealno mjesto za okusiti ono najbolje što Istra nudi svakako je Kuća tradicijske gastronomije DeguStazione u istarskom Taru

DeguStazione Tar lokal s vrhunskom pričom

To je mjesto u kojem se može okusiti ali i uz multimedijalne sadržaje upoznati s autohtonom hranom, načinom njene pripreme, maslinovim uljima, vinima, bezalkoholnim i onim malo jačim pićima… ukratko sa svime što Istra nudi.

Marijo Čepek

U ovom „muzeju“ eno-gastronomije gostuju i poznati chefovi koji održavaju radionice, pa je tako nedavno novinare i blogere svojim majstorijama, ali i specifičnim nastupom oduševio chef Marijo Čepek, kuhar koji je zaslužan za veliki uzlet hrvatske gastronomije. Chef Čepek je tom prilikom s cheficom Marinelom Petković kuharicom iz stalne postave lokala, gostima pobliže objasnio neke osnove kuhanja istarskih specijaliteta.

DeguStazione na pjatu

Za početak gosti su nazdravili Pašareta špricerom (Pašareta je poznato pazinsko bezalkoholno piće), a potom je trebalo pripremiti čokoladnu tortu koja će biti poslužena kao desert. Rukave je zavrnula chefica Marinela Petković kojoj se odmah pridružila Kasandra, poznata gastro-blogerica „Vilicom kroz Hrvatsku“

DeguStazione

Torta je počela mirisati iz pećnice, a na stolove je poslužen Riblji pjat, odnosno confit cipla, sotirane kozice s trakicama sipe i tartarom od tune uz koji se točila Malvazija Musizza 2019. Ovo je rijetka prilika da se na tanjuru nađe divlji cipal, nepravedno zanemarena riba koja voli boćatu vodu kao što je na ušću rijeke Mirne u Jadransko more. 

Poznati bloger Ribafish, inače strastveni ribič, bio je oduševljen ovim jelom nakon kojeg su posluženi ravioli punjeni istarskom kobasicom u vlastitom umaku uz koje je odlično prijalo vino Clemente Damjanić 2018.

Na tanjurima se opet našao cipal, ovoga puta filetiran pa pripremljen s hrustom od agruma i začinske mišance, a u čašama se našla Malvazija Rossi 2021.

DeguStazione

S mekanom, mirisnom, sočnom, suvidanom janjetinom s pečenim krumpirom i povrćem odlično se upario Teran Coccolo 2021, moćno vino koje s malvazijom i muškatom momjanskim simbolizira Istarsku vinsku scenu. 

Slatki svatovski zalogajčići

Za desert nije samo poslužena čokoladna badem torta (uz koju se točio Porat Antenal Roxanich 2009.), nego i cukerančići, tradicijska svatovska slastica iz središnje Istre. Kako se pripremaju cukerančići novinarima i gastro-blogerima pokazala je gošća, slastičarka Alida Vadanjel iz slastičarnice Antica. Naime, zahvaljujući njenom trudu i upornosti, Pazinski cukerančić, slastica koja se priprema s prehrambenim amonijakom, a nakon pečenja umače u malvaziju i kristalni šećer, proglašena je 2017. godine nematerijalnim kulturnim dobrom.    

Alida Vadanjel

Svašta se moglo toga dana na radionici naučiti u Kući tradicijske gastronomije DeguStazione, fino se toga dana jelo, pilo, a novinari i gastro-blogeri s pravom su zaključili da su sva jela, vina i pića koja su točena te maslinova ulja gastronomske vrijednosti koje moramo čuvati, njegovati i na koje itekako moramo biti ponosni. 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: degustazione_tar 

Pratite na Instagramu: marijocepek

DeguStazione Tar, Tar Vabriga

  • DEGUSTAZIONE TAR

    To je mjesto u kojem se može okusiti ali i uz multimedijalne sadržaje upoznati s autohtonom hranom, načinom njene pripreme, maslinovim uljima, vinima, bezalkoholnim i onim malo jačim pićima.
  • MARIJO ČEPEK

    Kuhar koji je zaslužan za veliki uzlet hrvatske gastronomije.