Barista Armend priprema Hug&Punch kavu

Hug&Punch

Nakon Doris, predstavljamo drugog baristu koji je usavršio svoje znanje na najvećem edukacijskom centru u ovom dijelu Europe, Hug&Punch coffee.Co . Armend Šulić, baš kao i Doris, dobio je ovu priliku zahvaljujući hotelu Palace u Opatiji, jedan od  Liburnia Riviera hotelske grupacije. Armend nam je otkrio svoje dojmove o Hug&Punch edukaciji, ali i sve o svojoj ljubavi prema kavi, koja je još počela od malih nogu. 

Specialty kava

Hug&Punch je Specialty kava koja mora proći cijeli određeni put – od uzgoja do šalice. Okusom specialty kave osjećamo da smo njezinim odabirom podržali rad vrijednih ruku, ali i rad lokalne mikropržionice i edukaciju barista da prema svim standardima dovedu kavu do savršenstva. 

Postani barista s SCA Coffee Skill diplomom 

Hug&Punch, smješteni u Matuljima, educiraju sve koji žele naučiti nova znanja i vještine za rad.  Radionice vodi Domagoj Trusić, koji se kavom bavi već 20 godina, a svaki polaznik ima mogućnost stjecanja bodova koji vode do SCA Coffee Skill diplome priznate u cijelom svijetu. 

Hug&Punch

Sve informacije o njihovom programu edukacije pronađite na linku :

https://www.hugandpunch.com/hr/edukacija

Pitali smo Armenda sve što nas je zanimalo o edukaciji i njegovoj ljubavi prema kavi

Hug&Punch kavu, spravljenu baš od Armenda od sada možemo probati u kavani Strauss u Opatiji. U prizemlju Hotela Palace Bellevue, na predivnoj terasi možemo uživati u kavi spremljenoj prema najvišim standardima struke. Ispitali smo Armenda sve što nas je zanimalo o njegovoj ljubavi prema kavi.

Armend Šulić

  1. Kako se stvorila vaša ljubav prema kavi?

Moja ljubav prema kavi stvorila se još od davnih dana kada sam kao mali u kući svojih roditelja osjetio miris prženih zrnca kave želio sam saznati ”sve o njoj”. Pitao sam se: Kakav je to miris? Odakle potječe?  Kako se pravi?

2.Kako ste se odlučili za zanimanje barista?

To zanimanje me oduvijek privlačilo. Htio sam upoznati vještinu ručne pripreme espresso napitka, latte umjetnost te dubinsko znanje o kavi. Oduvijek me zanimalo kako naučiti kreirati umjetnost na bazi kave i mlijeka.

3.Po vama, koje kvalitete izdvajaju dobrog baristu od lošijeg?

Da bi bio uspješan u svom radu, baristi je potrebno vrhunsko znanje o različitim mješavinama kave, prženju, upotrebi i održavanju aparata za pripremu kave, pjenjenju mlijeka i još mnogo, mnogo ljubavi prema tom poslu… to je razlika koja čini dobrog baristu..

4.Što je jedna stvar koja bi vam falila da se ne bavite ovim poslom?

Jedna stvar, hmm… zadovoljstvo naših gostiju.

5.Najbolje iskustvo  koje ste imali u svijetu industrije kave do sada?

Svaki dan donosi nam neko novo iskustvo i nove prilagodbe, a ako bih baš nešto morao izdvojiti onda je to definitivno edukacija za bariste u Hug & Punch na Matuljima gdje smo učili o kavi od samih početaka pa sve do proizvodnje i kuhanja.

6.Što je po vama ključno u pripremanju kave?

Puno je faktora koji utječu na pripremu kave, a po meni je ključna ruka bariste, odnosno barista je taj koji upravlja s kavom. Tu pričamo o skladištenju, mljevenju, te o samoj pripremi dok ručku priključimo na aparat.

7.Možete li nabrojati nekoliko pravila dobre kave,i kako je prepoznati?

Pravilo dobre kave je mljevenje (ne presitno, ne prekrupno) 7-8 grama, optimalna temperatura vode koja prolazi kroz kavu 88-90 stupnjeva Celzijevih, kroz sito na aparatu mora curiti 30 sekundi… Dobru kavu možemo prepoznati po tamno smeđoj boji pjene i okusu koji je pravilno izbalansiran.

8.Koji su trenutni trendovi u pripremanju kave?

Trenutni trendovi u pripremanju kave su latte art, jer gosti uz to što mogu popiti dobru i finu kavu mogu uživati i u izgledu postojeće, samim time mi kao proizvođači tog elixira imamo potrebu biti još bolji i inovativniji.

9.Latte art,umjetnost koja nikad neće izaći iz mode,koliko je teško izvesti i koja je tajna dobrog latte arta?

Da, istina je, nikada neće izaći iz mode. Za izvedbu dobrog latte arta potrebno je dosta vremena i svakodnevnog učenja, a tajna dobrog latte arta je u pristupu prema istome i naravno kremasta tekstura mlijeka koja nam omogućuje iscrtavanje zamišljenog dezena.

  1. Koji bi bio vaš savjet za početnike u svijetu barista?

Ustrajte u tome što radite, slušajte iskusnije, živite kavu.

11.Kako bi opisali ispijanje kave kod Hrvata? Kakvu kavu najviše piju? Jesu li velike kavopije?

Hrvati su ljudi koji obožavaju društvo i ispijanje kave u društvu. Upravo na terasama kafića uz ispijanje kave ugovaraju se mnogi poslovi, održavaju sastanci, ali i osvajaju prve simpatije. Po onome što sam vidio najviše se u Hrvata ispija kava sa mlijekom, a što se tiče toga da li su velike kavopije, smatram da jesu i da obožavaju kavu uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu. Pa, kava je zapravo savršen izgovor za pauzu.

12.Kakvu vi kavu volite piti?

Ja volim popiti espresso, bez šećera, jer se na taj način najbolje osjete svi okusi u kavi.

13.Sjećate li se, gdje ste popili najbolju kavu?

Naravno! Friško pržena, samljevena  kava kod gosp. Trusića u Hug & Punch pržionici kave.

 

Vidimo se kod Armenda u kavani Strauss uz Hug&Punch kavu!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  
Pratite na instagramu:hugandpunch

Kavana Strauss, Hotel Palace Bellevue Opatija

  • HUG&PUNCH

    Hug&Punch Coffee Co. osim što je mikro pržiona te dobavlja najfiniju kavu s geografskim porijeklom, još je i Specialty coffee assn. Premier training campus jedini u ovom dijelu Europe.
  • KAVANA STRAUSS

    Kavana Strauss, u prizemlju Hotela Palace Bellevue, koja odiše austro - ugarskim štihom, od sada u svojoj  ponudi može se pohvaliti i specialty kavom Crochet iz Hug&Punch pržione.