Gault&Millau Croatia 2024 dodijelio trofeje najboljim hrvatskim chefovima i restoranima

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević  iz Splita. Podijeljena su tri trofeja Velikog chefa sutrašnjice i to Gabrieli Filca iz restorana Nebo u Rijeci,  Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roku Nikoliću iz restorana ZOI u Splitu. Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, chef restorana Villa Rova u Malinskoj. Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika,  a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić,  iz hotela Esplanade u Zagrebu.

Uzvanike  gala svečanosti posebno su pozdravili  Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH.

Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature  iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandels iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

 Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih pet godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.  Ovogodišnji dobitnici stipendija su Kate Svaguša iz Makarske, Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača, Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.

Gault&Millau večera najveće je godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana na kojemu su oni za promjenu – gosti, a vrhunac večeri je dodjela prestižnih priznanja najboljima. Trofej Chef godine i poklon bon Chefu godine  Marku Đuraševiću uručio je Vedran Bego – direktor poslovnog područja veleprodaje i distribucije Konzuma, čiji brend Velpro je premium partner Gault&Millau Croatia. Velike chefove sutrašnjice razveselio je dar Dukata – putovanje u Roquefort, u posjet čuvenim spiljama za dozrijevanje sira – što su im ga uručili Zoran Ković, Izvršni direktor kompanije i Iva Kuhtić, direktorica marketinga. Ostale trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski vodič: Kruno Rozić – rukovoditelj marketinga CCHBC Adria, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije i Irena Peršić  Živadinov, direktorica TZ Kvarner. Uz TZ Splitsko-dalmatinske županije upravo te Turističke zajednice u novom izdanju vodiča posebno su predstavile svoju gastronomiju, a na večeri je predstavljen i novi projekt Stories, platforma za poromociju premium turizma u različitim kategorijama, što ju je pokrenula HGK. Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan. Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura. Tijekom večere promovirana je i raskošna  knjiga Croatian cuisine by Zlatko Marinović, legendarnog splitskog chefa, a na dar su je dobili svi dobitnici trofeja Gault&Millau.

Najbolja slastičarka Dragana Kovačević

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia. Večera je počela uz vrhunski šampanjac Veuve Clicquot Brut za aperitiv, kanapee od humusa Planet of Plants i tortica od Presidentovog brie sira. Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija Belje, Agrolaguna, Kuće Vina Katunar, Bora te Markus Fine Wines.

Fotografije autori Robert Gašpert, Goran Jakuš i  Damira Kalajžić za GM

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Gault&Millau Croatia

  • Najbolja slastičarka

    Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Bravooo!
  • Najbolji chef

    Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević  iz Splita.