Festival graševine 2024. pripremio divan program

Radionice na Festivalu graševine

Festival graševine i ove godine održava se u Kutjevu od 16. svibnja do 1. lipnja na novoj lokaciji u Slavonskoj kući Vinkomir, a dugogodišnja tradicija festivala slavi ljepotu i raznolikost graševine. Na radost mnogih ljubitelja vina koji tradicionalno posjećuju Kutjevo tijekom ovog Festivala, pripremljen je zaista bogat program. Glavni događaji uključuju Dan otvorenih podruma, gala večeru, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica. Na tim događanjima vinari iz regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavljaju svoja najbolja vina.

Maja Čorak Perak iz vinarije Perak

Okosnica Festivala je ocjenjivanje vina sorte graševine čime se dokazuje vrhunska kvaliteta ovog prepoznatljivog vinskog bisera. Ocjenjivačke komisije sastoje se od vinskih profesionalaca, stručnjaka koji su duboko upućeni u svaki aspekt graševine. Na čelu komisije je prof. dr. sc. Edi Maletić, renomirani autoritet u svijetu vina. Svečano proglašenje pobjednika bit će održano u sklopu Salona vina na Slavonskoj kući Vinkomir. To će biti prilika za slavlje izvrsnosti i predstavljanje najboljih graševina koje Slavonija ima ponuditi.

Dan otvorenih podruma održava se 18.05. u terminima 14.00 h, 16.00 h i 18.00 h kada kutjevački vinari tradicionalno otvaraju svoje podrume posjetiteljima. Posjetitelji će moći kušati vina koja nisu na tržištu.

Mario Meštrović na Festivalu graševine

Ovogodišnja posebnost Festivala je nedavno otvorena slavonska kuća Vinkomir u kojoj će se održati gala večera te tri ekskluzivne radionice. Radionicu Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga moderirat će Josip Mesić, a radionica će rezultirati odgovorom na pitanje može li se kušanjem odabranih graševina odrediti točna granicu između ove dvije najstarije hrvatske gore. Ostavština Antuna Adžića tema je druge radionice koju će moderirati poznati sommelier Josip Orišković, a sudionici će se uz kušanje vina prisjetiti gospodina Antuna Adžića koji je ostavio iza sebe arhivu legendarnih berbi. Radionicu Graševina u kolijevci majke vina moderira sommelier Mario Meštrović, a govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.

Slavonska kuća Vinkomir smještena je usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije požeškoga kraja Kutjevo d.d., a s predivne terase pruža se veličanstven pogled na cijelu Zlatnu dolinu. Također, kuća Vinkomir bit će domaćin i salona ocjenjenih vina gdje će promenadnom kušanju uz zvukove saksofona biti predstavljena i premijerna izdanja novih graševina koje ove godine izlaze na tržište.

Osim toga, posjetitelji će posljednjeg dana Festivala moći uživati u raznim aktivnostima pod organizacijom Grada Kutjeva i Turističke zajednice grada Kutjeva. Uz eno-gastro sajam te ponudu Kutjevačkih vinara i OPG-ova s područja grada posjetitelji mogu očekivati brojne zabavne aktivnosti poput utrke dječjih traktora, vinskog maratona i vinske alke, a večer je rezervirana za koncert tamburaškog sastava Zlatna dolina i popularne grupe Dalmatino.

Tijekom Festivala, svi posjetitelji su pozvani da posjete lokalne vinarije te kušaju vrhunska vina Požeško-slavonske županije. Cjelokupan program Festivala graševine dostupan je na web stranici https://festival-grasevine.hr/

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Festival graševine Kutjevo

  • Nova lokacija

    Festival graševine i ove godine održava se u Kutjevu od 16. svibnja do 1. lipnja na novoj lokaciji u Slavonskoj kući Vinkomir.
  • Bogat program

    Glavni događaji uključuju Dan otvorenih podruma, gala večeru, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica.