Pastry chefica Dragana Kovačević – novo je lice Valamarovog restorana Spinnaker u Poreču

Dragana Kovačević

Pričali smo s poznatom hrvatskom pastry cheficom Draganom Kovačević. Svaki put nas iznova oduševi s koliko ljubavi i emocija stvara unikatne desertne priče.  Saznali smo odakle crpi inspiraciju, koje slastice najviše voli i kako je postala novo lice Valamarovog  restorana Spinnaker u Poreču.

Put do najveće ljubavi, kuhinje

Iako možda od malena nije maštala o svojim slasticama, Dragana Kovačević danas zasigurno zna da ju je sudbina svih trideset godina baš k tome vodila i da je to bio njen poziv.  Do svoje  30-te godine bavila se poslovima koje nije voljela, a onda ju je život doveo u kuhinju legendarnog restorana “Amfora” u Voloskom. Tu je otkrila svoju ljubav i počela nadoknađivati sve što je do tada propustila. Završila je prekvalifikaciju za kuhara, pa prva dva stupnja za sommeliera pa prekvalifikaciju za slastičara. Istraživala je i pohađala edukacije gdje god je stigla, od Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Kul Ina do zagrebačkog Gourmandisea gdje je učila od svjetskih chefova.

Dragana Kovačević

Deserti inspirirani Istrom

Nas najviše zanima gdje crpi svoju inspiraciju. Kad gledamo njena remek djela na tanjuru, ne možemo se dovoljno nadiviti koliko je maštovito. Dragana jednostavno kaže da je inspirira sve što je okružuje. Šum mora, najdraža bajka, omiljena pjesma, ispunjen dan proveden s dragim ljudima, šetnja borovom šumom, baš sve može poslužiti kao ideja za neki novi desert. 

Posebnost njenih slastica je upravo priča koja stoji iza svake zamisli. Sama kaže da koliko voli raditi slastice, zapravo ono u čemu istinski uživa jest stvaranje priče koja se preko deserta prenosi gostu. Kada zna da gost tu emociju prepozna tek onda njenoj sreći nema kraja. Upravo ta razmjena emocija preko tanjura razlog je zašto se bavi ovim poslom.

Pastry chef Dragana Kovačević

Novi početak u Spinnakeru

Ipak za Draganu u zadnje vrijeme najveća je inspiracija Istra. Svakim danom je sve više oduševljava i  nije ni čudo što iz Istre ne može otići. Svoj trag je definitivno ostavila u restoranu Meneghetti, a sada je došlo vrijeme da stvara novu priču u restoranu Spinnaker.

Nakon teške godine, gubitka u obitelji, ova godina novi je preokret u Draganinom životu. Glavni uvjet ipak bio je da mora ostati u Istri. To je za nju drugi dom, 6 godina je provela na poluotoku i ne može zamisliti da se od Istre tako lako odvoji. 

Restoran Spinnaker

Zato poziv iz Valamara činio se kao idealna ideja. Posebno ističe da joj je čast surađivati s chefom Goranom Hrastovčakom, s kojim je kliknula na prvu i stvorila izvrsnu komunikaciju bez koje nema uspješne suradnje.

Tajne Draganinih slastica

Kako bi bilo pričati s pastry chefom, a ne dotaknuti se slastica. Od Dragane voljeli bi saznati sve njene tajne slastičarstva. Prvo i glavno, potvrdila nam je da su za vrhunsku slasticu ključne kvalitetne namirnice. Imala je sreće da je uvijek radila na mjestima gdje se takav pristup njegovao, i zato je uvijek imala dostupne najkvalitetnije namirnice – od svježeg kozjeg mlijeka, tek ubrane lavande, najkvalitetnijeg maslaca, do najsvježijeg voća. Na pitanje koju bi namirnicu izdvojila kao najdražu, istog trena odgovorila je vanilija. To je za nju asocijacija na djetinjstvo i nikad joj neće dosaditi. Ipak najdraži desert ne može izdvojiti, u svakom je uneseno puno emocije i ljubavi i zato svaki i ima posebno mjesto u srcu.

Dragana Kovačević

Sad nas zanima što možemo očekivati kad dođemo u Spinnaker. Dragana nam je otkrila da sprema tri degustacijska menija s tri različita deserta. Svi su deserti svojevrsna priča o Istri. 

Ostaje vjerna sebi ali želi opet predstaviti nešto drugačije od dosadašnjeg rada. 

Možemo očekivati prave ljetne slastice, jednostavne i lagane voćne deserte. Naći će se nešto i za čokoholičare, u ponudi će biti raznovrstan  izbor da zadovolji sve apetite. 

Restoran Spinnaker

Moramo još spomenuti, što nas je posebno impresioniralo, Dragana je završila 2. stupanj za sommeliera. Ljubav prema vinima i želja da  s dodatnim znanjem doprinese i svom poslu odvela ju je u ovom smjeru. Imala je sreće da je svojevremeno radila u Dobrim Vinima, gdje ju je direktor Damir Horvat izrazito poticao na učenje, i na tome mu je danas zahvalna. 

Jedva čekamo posjetiti Draganu na novom mjestu, u Valamarovom Spinnakeru i isprobati njene kreacije i osjetiti emociju koju je prenijela na tanjur.

Znate što vam je činiti, put pod noge i pravac u Spinnaker.

 

Fotografije: Tajana Licul

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu:pastry_chef_dragana.kovacevic

Pratite na Instagramu:restaurant_spinnaker

Restoran Spinnaker, Poreč

  • DRAGANA KOVAČEVIĆ

    Do svoje  30-te godine bavila se poslovima koje nije voljela, a onda ju je život doveo u kuhinju legendarnog restorana “Amfora” u Voloskom. Tu je otkrila svoju ljubav i počela nadoknađivati sve što je do tada propustila. Završila je prekvalifikaciju za kuhara, pa prva dva stupnja za sommeliera pa prekvalifikaciju za slastičara. Istraživala je i pohađala edukacije gdje god je stigla, od Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Kul Ina do zagrebačkog Gourmandisea gdje je učila od svjetskih chefova.
  • RESTORAN SPINNAKER

    Nakon teške godine, gubitka u obitelji, ova godina novi je preokret u Draganinom životu. Glavni uvjet ipak bio je da mora ostati u Istri. To je za nju drugi dom, 6 godina je provela na poluotoku i ne može zamisliti da se od Istre tako lako odvoji. 
    Zato poziv iz Valamara činio se kao idealna ideja. Posebno ističe da joj je čast surađivati s chefom Goranom Hrastovčakom, s kojim je kliknula na prvu i stvorila izvrsnu komunikaciju bez koje nema uspješne suradnje.