Festival Graševine pokazao sve prednosti ove jedinstvene sorte

Mario Meštrović na Festivalu graševine

Slikoviti kutjevački dvorac 3. lipnja vrvio je vinskim entuzijastima, kada se održavao dugo očekivani Festival graševine. Među vrhuncima događaja bile su tri zadivljujuće radionice koje je organizirala Udruga kutjevačkih vinara na čelu s Krunoslavom Sontaki. Svaka radionica ponudila je jedinstveno iskustvo sudionicima što se i vidjelo obzirom da je svaka radionica bila popunjena do zadnjeg mjesta.

Prvom radionicom pod nazivom „Kako je nastajalo Mačovo brdo“ na Festivalu Graševine odana je počast renomiranom vinaru Branku Mihalju, pioniru proizvodnje vrhunskih graševina ne samo u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica. Radionica koju je vodio cijenjeni sommelier Mario Meštrović, gostima je pružila jedinstvenu priliku da iskuse jedno životno djelo i inovativan novi stil koji je zahtijevao veliku hrabrost. Branko Mihajlo usudio se napraviti vina koja prkose tradicionalnim konvencijama te su u potpunosti zrela i nemaju garanciju tržišnog uspjeha. Radi se o vinima koja nisu prošla svoj klasični razvojni vijek i odležavanje u boci, a sada su bolja od vina koja su već izložena na tržištu. Svih devet pomno izrađenih i predstavljenih vina s Mačova brda bila su bogata aromatikom bez prodorne kiseline te su se topila u ustima. Svakim gutljajem vina su otkrivala raskošnu, mekanu i baršunastu teksturu koja nijedno nepce nije ostavila ravnodušnim.

Radionice na Festivalu graševine

Drugu je radionicu pod nazivom „Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba“ vodio profesor Josip Mesić. Radionica je pružila rijetku priliku za istraživanje kako okolišni čimbenici oblikuju profile okusa i unikatnost vina iz ove dvije hrvatske regije. Jedna od ključnih razlika istaknutih tijekom radionice nalazi se u suptilnim nijansama između vina podrijetlom iz Podunavlja i Slavonije. Kutjevački se vinogradi protežu od 200 do 450 metara nadmorske visine, dok se podunavski protežu od 100 do 240 metara. Ove različite nadmorske visine pridonijele su različitim mikroklimama, dajući jedinstvenu osobnost vinima koja se uzgajaju u svakoj regiji. Osim razlike u nadmorskim visinama, tlo igra važnu ulogu u oblikovanju karakteristika ovih vina. Dok je u Podunavlju karakteristično lesno tlo, u Slavoniji pretežito prevladavaju plitka i škrta tla na kamenim skeletama ponovno ističući različitost i unikatnost vina graševina iz ovih regija.Prof Josip Mesić

Posljednju je radionicu održao sommelier Darko Lugarić istaknuvši 12 nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine. Svaka boca predstavljala je oličenje izvrsnosti, izvanredne vještine i dubokog razumijevanja ove vinske sorte. Sudionici su imali rijetku priliku kušati ova nagrađivana vina, iskusivši iz prve ruke izvanredne okuse i složenost koja im je osigurala prestižna priznanja. Dvanaest vrhunskih vina predstavljenih na radionici su:

 1. Josipović pjenušac Jazz
 2. Graševina Kutjevo 2020
 3. Krauthaker Graševina 2016
 4. Vina Škoro Graševina 2015
 5. Graševina De Gotho 2015
 6. Iločki podrumi Graševina 2011
 7. Vina Belje, Graševina premium 2006
 8. Vina Belje, Graševina Goldberg 2006
 9. Jakobović Graševina izborna berba 2019
 10. Vina Papak Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015
 11. Fera vino, Graševina izborna berba prosušenih bobica 2003
 12. Vina Perak, Graševina ledena berba

Maja Čorak Perak iz vinarije Perak

Osim prestižnog Festivala graševina, u dvorcu Kutjevo održava se i prvo međunarodno natjecanje posvećeno graševini 14. lipnja 2023., pod nazivom GROW du Monde gdje će biti izloženo preko 200 graševina iz različitih europskih zemalja. Kategorija u kojima se natječu vina su: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Pobjednici natjecanja bit će proglašeni u Osijeku, 16. lipnja 2023. godine.

Festival graševine završio je Gala večerom u Vinariji Galić koju je održao renomirani chef Melkior Bašić. Pomno osmišljen jelovnik s pet sljedova u suradnji s OPG-om Marija Ribičić, popraćen vrhunskim vinima pružila je izuzetan kulinarski doživljaj svim sudionicima. Jela su se skladno nadopunila s vinima, ostavljajući u gostima dugo sjećanje na Festival graševine.

Fotografije: Luka Šporčić

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Festival Graševine, Kutjevo

 • Festival Graševine

  Radionicom pod nazivom „Kako je nastajalo Mačovo brdo“ odana je počast renomiranom vinaru Branku Mihalju, pioniru proizvodnje vrhunskih graševina ne samo u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica.
 • Udruga kutjevačkih vinara

  Među vrhuncima događaja bile su tri zadivljujuće radionice koje je organizirala Udruga kutjevačkih vinara na čelu s Krunoslavom Sontaki.