Đorđe Stošić ugledni fotograf specijaliziran za hranu i vino

Đorđe Stošić

Đorđe Stošić, poznati je akademski slikar iz Pule koji se specijalizirao u fotografiji hrane i vina, a njegova su djela poznata širom svijeta. Kažu za njega da misli brzo, radi brzo, priča brzo i kratko, ali da ako itko poznaje hranu, vino, more i ljudske emocije onda je to on. Na našu sreću, to sve zna dobro prebaciti na platno i kroz objektiv. Mene je zanimalo njegovo mišljenje o tome zašto svi misle da znaju napraviti dobru fotografiju.

Đorđe Stošić slikar

Stole, kako ga zovu, umjetnik je koji se cijeli život bavi slikanjem i fotografijom. Ima svoj stil koji je postao stvarno prepoznatljiv, a njegov rad osim u galerijama u Zagrebu, Rijeci i Puli mogao se pronaći u časopisima kao što su Jet Set Magazin, Yachts Croatia i Playboy.

Ono kako sam ga ja upoznala je preko fotografija hrane i vina, koje su stvarno jedinstvene. Nisam nikada vidjela kod nekog drugog sličan rad, pa me zanimalo što zapravo stoji iza toga.

Fotografija hrane

Projekti na kojima radi najčešće uključuju restorane i vinare     

Za početak smo malo popričali o tome na čemu trenutno radi, jer je jedan od rijetkih koji se specijalizirao za fotografiranje hrane i vina. Trenutno osim fotografiranja vinarija, vina, restorana i hrane, radi i na snimanju za kuharicu koja će biti zanimljivo koncipirana. Ima i školu slikanja koja je trenutno na pauzi, a bavi se i light painting metodom. Radi se o pristupu gdje je studio u potpunom mraku, scena je složena, a zatim se lampom osvjetljavaju detalji koji se fotografiraju. Za sebe kaže da je odrastao na radu najvećih umjetnika i takvu umjetnost poštuje. Istinski je slikar i umjetnik koji živi to što radi i misli da je to za umjetnika presudno.

Punta Cisana ulje

Forografija hrane

Kako on pristupa svome radu?

Prva stvar koju mi je ovdje naglasio je da voli slikati na licu mjesta, obožava teren i ne slika po zahtjevu jer to nije to. Njegova umjetnost izlazi iz njega i drugačije ne zna i ne želi raditi. Ono što sam naglašava je kreativno vrelo koje moraš kao umjetnik poštovati i rad na sebi kako bi čitavo vrijeme bio u formi. Ono što je mene posebno impresioniralo je to da on slika svaki dan! Postavlja si izazove, koristi zahtjevna osvjetljenja i vodi se načelom da u umjetnosti nema milosti.

Đorđe Stošić

Slika jedrenja

Što ga pokreće i što bi trebalo pokretati svakom umjetnika?

On je sebe slagao godinama da bi se upoznao, da bi svaki dio sjeo na svoje mjesto i da bi s potpunom sigurnošću, bez kočnica mogao raditi svoju umjetnost. Rekao je da on potpuno izgara dok snima, a s obzirom kako o tome svemu priča to je sigurno istina. U jednom je trenutku spojio gastronomiju koju voli i svoj rad. Počeo se ozbiljno baviti fotografiranjem hrane i shvatio da tu mora biti nemilosrdan.

Boca vinarije Kozlović

Njega istinski pokreće strast i ako posao ne može napraviti dobro, ne želi ga raditi. Mnogo je puta odbio raditi na projektu jer je znao da se u tom trenu ne može napraviti onako kako treba. Drugi dio je raditi s ljudima. Obožava raditi s ljudima koji razumiju što je sve potrebno za dobru fotografiju. Ono što njega pokreće i što misli da treba pokretati svakog umjetnika su hrabrost, želja i znanje, a onda osim toga moraš imati i opremu.

Đorđe Stošić

Što sve stoji iza dobre fotke hrane ili boce vina?

Pričali smo zatim o onome što je mene posebno zanimalo. Zašto svi misle da znaju napraviti dobru fotografiju hrane ili boce? Upravo za taj dio Stole kaže da je najteži. Napraviti dobru fotografiju boce je umjetnost. Recimo, mnogima od nas ne bi uopće palo na pamet da postoji razlog zašto se crno vino više fotografira zimi. Objasnio mi je da to kod njega izgleda ovako.

Rižoto

Potrebno mu je tri do četiri dana samo na pripremu scene i nabavaljanje namirnice. To je jedan od razloga zašto zimi češće fotografira crna vina koja idu uz meso jer ima puno manje dostupnih namirnica za scenu. Zatim mora odrediti svjetlo, teksturu, dodati na scenu elemente kao što su daske, dim, krpe i mnogo drugih stvari koje cijeli život skuplja i vozi sa sobom na svako snimanje. I onda kada sve to imaš i imaš i dobru opremu, i dalje moraš imati ono nešto. I dalje je presudna stvar u osjećaju za trenutak i za fotografiju.

Desert s narančom

Ono što vam ja mogu reći je da ne morate biti veliki stručnjak da biste shvatili na kojoj razini kvalitete on radi. Samo pogled na njegove fotografije u usporedbi s fotografijama hrane koje inače imate prilike vidjeti, dovoljno govori o njegovoj mašti, kreativnosti i sposobnostima. Evo ovdje se možete i sami uvjeriti.

Pratite ga na Instagramu: stosicart22

Andrea Pančur

Fotografije: Đorđe Stošić



ĐORĐE STOŠIĆ, ISTRA

  • HRANA I VINO

    Akademski slikar iz Pule koji se specijalizirao u fotografiji hrane i vina
  • VRHUNSKI MAGAZINI

    Njegove tekstove i fotke možete naći u časopisima kao što su Jet Set Magazin, Yachts Croatia i Playboy.