Spektakularna večera uz Clai i Piquentum vina u Kukuriku

Clai i Piquentum

U petak, 13.5. Restoran Kukuriku ugostio je dva velika imena u svijetu vinarstva, Giorgia Claia i Dimitrija Brečevića. Izvrsne delicije u šest sljedova pripremio je chef i domaćin Nenad Kukurin uz novog chefa kuhinje Davida Žilića koje su savršeno ljubile 6 vina dviju vinarija. Koliko je ovo bila posebna večer, govori i to što smo imali čast premijerno probati dva vina vinarije Piquentum, koja još nisu dobila svoju etiketu.

Kukuriku restoran s dugom tradicijom

Nenad Kukurin, karizmatičan vlasnik restorana i kreativac koji već dva desetljeća u svojoj kuhinji priprema slasna jela od ribe i mesa, prvi je donio u Hrvatskoj filozofiju Slow food dininga, još 1998.  Uz to što je strastveni kuhar, Nenad je i vrhunski sommelier te uvijek ima za cilj savršeno sljubiti jela s odgovarajućim vinom. Ta njegova druga strast uvijek ga potiče da organizira vrhunske vinske večeri, baš kao što je bila i ova. Ovog puta doveo je dva velikana, Giorgia Claia koji proizvodi svoja prirodna vina i Dimitrija Brečevića, ujedno i dio tima Clai vinarije ali i proizvođač vlastitih vrhunskih vina pod nazivom Piquentum.

vinska večer

Grande Clai i njegova grande vina

Clai izuzetno mnogo drži do prepoznatljivosti vina, za što je po njemu presudan terroir, pa i jedno vino nosi staro-istarski naziv za lapor odnosno bijelu zemlju, Tassel. Presudno je i maksimalno izbjegavanje “kemije” u vinogradu i podrumu. Ističe kako mu je draže da njegova vina ne vole, nego da ih uopće ne prepoznaju.  Etikete kao što su Brombonero, Sv. Jakov, Ottocento bijeli i Ottocento crni, Tasel i Claijev Pjenušac itekako su prepoznate ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Vinarija Clai smještena je u unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu Brajki

Clai vina

A filozofija Giorgia Claija nije nimalo uobičajena za naš vinsko-vinogradarski svijet. Njegova vina imaju izrazitu autorsku crtu i nadaleko su prepoznatljiva jer se ne koristi ni kontroliranom fermentacijom niti tankovima od inoksa (osim za pretakanje i pjenušac). Zanimljivo je da Clai, iako inzistira na specifičnom procesu maceracije, ne koristi amfore. Zna, kako kaže, da je amfora najbolja za maceracije,ali on gura po istarskoj tradiciji da se sve radi u drvu, i to u hrastovim bačvama. Vina ovog samoukog i strastvenog vinara mogu se definirati negdje u trokutu bioloških, biodinamičkih i organskih vina. Četiri njegova vina kušali smo uz jela Nenada Kukurina, i malo je reći da su nas oduševila. 

Dimitri Brečević dijeli istu filozofiju vina sa svojim učiteljem Claijom

Giorgio svoje znanje prenosi Dimitriju Brečeviću, enologu francusko-hrvatskih korijena. Već godinama Dimitri upija iskustvo Grande Claia i zajedno njeguju istu filozofiju vina. Clai i Brečević kažu da je pravo čudo kako su se sporazumijevali. Clai je daleko bolje govorio talijanski nego hrvatski, a Brečeviću je materinji bio francuski i na hrvatskom se koristio tek vrlo skromnim fondom riječi. Kad dijeliš istu filozofiju, onda se razumiješ i kada se zapravo teško razumiješ.

Clai

Brečević je rođen u Francuskoj, gdje se školovao za enologa i vinogradarskog tehničara u Bordeauxu. Iskustvo je Brečević skupljao radeći dvije godine u Bordeauxu i Burgundiji, ali i u Australiji pa čak i na Novom Zelandu.  Kao Francuz hrvatskih korijena, Dimitri je došao na odmor u Istru i premda nije znao ni riječi hrvatskog, zainteresirao se za malvaziju i teran te kupio vinariju i vinograde u okolici Buzeta, pa je danas poznat po svojim izuzetnim vinima i zanimljivim etiketama. Ta dva vina mi smo imali čast premijerno probati u restoranu Kukuriku. I što drugo da vam kažemo, uživali smo u svakoj kapljici.

Kultni vinari uz kultnog chefa

Vinska večer

Večer je počela s kockicama palente s gratiniranim kaneštrelama, i sve se zaokružilo pjenušavim aperitivom. Clai je Pjenušac počeo proizvoditi da zaokruži paletu jednim aperitivom. Zanimljivo je da mu nije dao ime. Radi ga od chardonnaya i jedne autohtone istarske sorte grožđa, “plavine” koja mu daje blagi ružičasti odsjaj. Savršeni Carpaccio od oborite ribe s emulzijom od naranče i maslinovog ulja sljubila je premijerna Malvazija 2021 vinarije Piquentum, bila je toliko dobra da se tražilo čašu više. Nastavili smo s Clai vinom Ottocento bijeli iz 2018.  koji je idealno pratio Quiche od šparoga i škampi. Ottocento kupaža je malvazije, sauvignon blanca i pinot sivog.  

Nenad nas je iznenadio finom Tortom od lisnatog tijesta punjenom guščjom jetrom i umakom od crnih tartufa.  Ovo jelo spojili su s Claijevim posebno dragim vinom, na kojeg je iznimno ponosan, malvazija Sv. Jakov iz 2018. jer dolazi s jedinstvenog položaja na padini s koje puca pogled na more. Ovo vino je obavezna literatura za svakog ljubitelja dobrog vina, a radi se samo u dobrim godinama.

Nenad Kukurin

Teleći obrazi u umaku od pastrnjaka s rimskim njokima pratio je Teran Piquentum Dimitrija Brečevića. Autohtona sorta rađena posebnom filozofijom vina koju velikani ove priče dijele oduševila nas je u ovoj čaši.

Za kraj ostalo nam je Clai vino Ottocento crni iz 2018., kojeg smo dugo ispijali uz finu selekciju sireva. 

Koliko je posebno bilo svjedočiti ovim velikim imenima, a prvenstveno velikim ljudima. Još smo pod dojmom da su nas u Kukuriku dočekali i Grande Clai i Dimitri Brečević. Atmosfera je bila vrhunska, hrana spektakularna, a vina toliko dobra da više nema riječi  s kojima bi ih se još više nahvalilo.

Kukuriku, Kastav

Dvije lokacije koje hitno treba posjetiti, vinariju Giorgia Claia u Brajkima te hotel Kukuriku u Kastvu.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  
Pratite na Instagramu: kukurikukastav
Pratite na Instagramu:claiwines

Kukuriku, Kastav

  • VINARIJA CLAI

    Vinarija Clai smještena je u unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu Brajki. Vina ovog samoukog i strastvenog vinara mogu se definirati negdje u trokutu bioloških, biodinamičkih i organskih vina.
  • VINARIJA PIQUENTUM

    Dimitri Brečević je rođen u Francuskoj, gdje se školovao za enologa i vinogradarskog tehničara u Bordeauxu. Iskustvo je Brečević skupljao radeći dvije godine u Bordeauxu i Burgundiji, ali i u Australiji pa čak i na Novom Zelandu.  Kao Francuz hrvatskih korijena, Dimitri je došao na odmor u Istru i premda nije znao ni riječi hrvatskog, zainteresirao se za malvaziju i teran te kupio vinariju i vinograde u okolici Buzeta, pa je danas poznat po svojim Piquentumima.