Najbolje izdanje Vinistre koje smo jedva dočekali

Nikola Benvenuti
Iza nas je 28. Izdanje Vinistre, najstarije regionalne izložbe vina. Vinistra se ove godine prostirala na 3.500 četvornih metara gdje su tri dana izlagali više od 110 izlagača, od čega 80 vinara. Nakon pauze od korone, Vinistru smo jedva dočekali.

Veliki povratak Vinistre

Najznačajniji i najutjecajniji hrvatski vinski sajam, ugledna Vinistra nakon dvije turbulentne godine opet je svečano otvorena. Čast da otvorenom proglase povratničku Vinistru pripala je gradonačelniku Poreča Lorisu Pršuriću, istarskom županu Borisu Miletiću ali i gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću.
Vina Dobravac
Vina Radanović
Iako nije riječ o “okruglom” jubileju, 28. izdanje Vinistre ostat će itekako zapamćeno. Ova godina postat će simbol povratka normalnom životu, ali i ovo izdanje pokazalo je značajno podizanje kvalitete cijele hrvatske vinske scene. Postroženje ocjenjivanja također je obilježilo ovo izdanje, i to je odvojilo izvrsnost od prosječnosti.
Ivan I Željka Damjanić na Vinistri
Ovogodišnji sajam pokazao je koliko su se vinari ali i ljubitelju vina zaželjeli Vinistre. Štandovi su bili prekrasni, zaista je bilo impresivno vidjeti koliko su se vinari potrudili. S velikom srećom i uzbuđenjem predstavili su nam svoja vina , i baš po tome ova Vinistra je bila posebna.
Vinarija Valenta Vinistra
Leonardo Palčić
I ove je godine održan Svijet malvazija, 13. po redu Vinistrino natjecanje koje je kao najbolju malvaziju na svijetu istaknulo Kozlovićevu iz 2018. godine. Dobivši 96 bodova i platinasto odličje postala je i najboljim vinom čitavog natjecanja.
Uz Kozlovića, platinasta su odličja dobila i vina, Marijana Armana te obitelji Dešković i Ferenac, potom Benvenutijev i Pilatov muškat, kao što se uz Kozlovićevu zrelu malvaziju, platinom okitila i Pilatova zrela malvazija.
Vinarija Marijan Arman

Vinarija Juričić

Svakako treba naglasiti i nove vinare kao što je vinarija Juričić blizu Labina, gdje sam prvi put, ali ne i zadnji kušala njihova interesantna vina. Koliki rast možemo pratiti od prve Vinistre, koja je predstavila 124 izlagača, ovogodišnja je ponudila 238 nagrađenih vina i 35 žestokih alkoholnih pića među kojima je najveći broj bodova dobio znameniti Aurin gin karbun. Nevjerojatno je da su čak 74 vina i 16 žestokih pića dobili zlatne medalje, tako da skoro 40 posto od ukupno ponuđenog pokazuje izvrsnost.
Destilerija Aura
Josip Barišić Festigia
Na samoj Vinistri uočili smo i mnoge novitete, kao što je povratak mladog enologa Josipa Barišića iz SAD-a te dolazak na poziciju glavnog enologa Agrolagune, nove etikete Festigie, novo etikete i vino vinarije Dobravac, Simminor. Vinarija Radanović izbacila je svoj prvi Pet – nat. Bilo je tu još mnogo toga…  Koliko nam je falio ovaj sajam, shvatila smo tek kad smo došli i vidjeli pravu radost vinara i svih posjetitelja. 
Sada jedva čekamo sljedeću Vinistrinu manifestaciju. U to ime nazdravit ćemo na 29. Vinistri.
Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  
Pratite na Instagramu: vinistra

Sportska dvorana Žatika, Poreč

  • VINISTRA

    Najznačajniji i najutjecajniji hrvatski vinski sajam, ugledna Vinistra nakon dvije turbulentne godine opet je svečano otvorena. Vinistra se ove godine prostirala na 3.500 četvornih metara gdje su tri dana izlagali više od 110 izlagača, od čega 80 vinara.
  • SVIJET MALVAZIJA

    13. po redu Vinistrino natjecanje koje je kao najbolju malvaziju na svijetu istaknulo Kozlovićevu iz 2018. godine. Dobivši 96 bodova i platinasto odličje postala je i najboljim vinom čitavog natjecanja.