Fešta od medaj’: fešta u čast čak 15 osvojenih domaćih i svjetskih priznanja za vina Katunar Estate Winery

Mlada Žlahtina Sveta Lucija 2021. i mladi Plavac mali 2020. iz bokala uz pršut i sir u vinogradu Šupele na položaju Sveta Lucija u Dragi Bašćanskoj, zabavni zalogaj uz pjenušac Porin, brancin, dagnje, ježinac, alge i ponzu s Žlahtinom Sveta Lucija 2020., hobotnica, grah, komorač i kulen uz Plavac mali 2017., prasac s porilukom, gorgonzolom i ljutikom s Kuryktom Riserva 2017. i presnec s vanilijom uz Prošek 2017., to je bio službeni program Fešte od medaj’ vrbničke vinarije Katunar Winery Estate. Povod je bilo 15 priznanja s domaćih i svjetskih ocjenjivanja osvojila 15 medalja, a otac i sin Anton i Toni Katunar 30-ak uzvanika iz Hrvatske, Austrije i Srbije počastili nagrađenim vinima popraćenim jelima Saše Pribičevića, chefa lošinjskog hotela Bellevue.

Anton Katunar prije 13 godina uspio spojiti oko 1000 malih parcela i “pretvoriti” ih u 30 hektara prekrasnog vinograda

Počelo je na strmom kamenom položaju Šupele u Dragi Bašćanskoj gdje je Anton Katunar prije 13 godina uspio spojiti oko 1000 malih parcela i “pretvoriti” ih u 30 hektara prekrasnog vinograda zasađenog autohtonim sortama žlahtinom, sansigotom, debejanom i kameninom, internacionalnim syrahom, merlotom, cabernet sauvignonom i grenacheom te dalmatinskim vinskim ponosom plavcem malim.

To je najsjeverniji nasad najznačajnije hrvatske crne sorte s kojeg vina izlaze na tržište, a osvojene medalje dokazuju kako se plavac mali tamo jako dobro udomaćio. Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Vekiki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojem samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg “brata”.

Anton Katunar je pokazao da žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje

Osim što je prvi sadio plavac na Krku, Anton Katunar prvi je vinom od grožđa s položaja Šupele pokazao da i žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje. Ali i da može.

Žlahtina Santa Lucija 2021. još je, naravno, mutna, ali vrlo se lijepo pije. Ima karakteristične voćne arome i tipičan ugodno gorak okus i dojmljivu punoću koju vina s trsova posađenih u plodnoj zemlji Vrbničkog polja ne mogu postići.

Anton i Toni Katunar vrsni su znalci o vinarstvu i povijesti vinarenja

Stanica na putu od vinograda do vinarije bila je crkvica Svete Lucije u kojoj je pronađena bašćanska ploča, jedan je od najdragocjenijih hrvatskih spomenika, najdulji i podacima najbogatiji među najstarijim hrvatskim glagoljskim natpisima, nastao oko 1100. godine. Za ručkom su Anton i Toni Katunar govorili o vinariji koja je među prvim privatnima u Hrvatskoj te o povijesti turizma i vinarstva na Krku.

O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelieri Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak, Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba, Emil Perdec iz Plave Lagune, Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac,  enologinja Ivanka Rosati i Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići, koji proizvodi prekrasne tanjure i pladnjeve od drveta, a donio je i svoj stalak za rezanje pršuta. U dva je navrata, u vinogradu pa u vinariji, praktično pokazivao koliko je stalak dobar.

Kraj uz uz punu košaru lijepih uspomena i sa zajedničkom željom za ponovnim sličnim susretom

Poslije ručka prešlo se na “rad po sekcijama” u susjednu prostoriju u kojoj su izložena i vina. Odličan su dojam ostavile macerirane žlahtine Festivum i Amfora, monosortni sansigot, Kurykta Riserva 2017. od sansigota i debejana uz malo kamenine kao i Kurykta Supele 2018., mješavina šest crnih sorata iz magnum boce. Ta su vina bila među najboljima na rujanskom ocjenjivanju hrvatskih kupaža Red Blend u zagrebačkom hotelu Esplanade. Riječ o ovom, riječ o onom i došlo je vrijeme rastanka. Uz punu košaru lijepih uspomena i sa zajedničkom željom za ponovnim sličnim susretom.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: katunarwinery

Fotografije: Josip Novosel

FEŠTA OD MEDAJ', KATUNAR ESTATE WINERY

  • ANTON I TONI KATUNAR

    Za ručkom su Anton i Toni Katunar govorili o vinariji koja je među prvim privatnima u Hrvatskoj te o povijesti turizma i vinarstva na Krku. O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelieri Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak, Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba, Emil Perdec iz Plave Lagune, Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac,  enologinja Ivanka Rosati i Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići, koji proizvodi prekrasne tanjure i pladnjeve od drveta, a donio je i svoj stalak za rezanje pršuta.
  • FEŠTA OD MEDAJ'

    Povod organiziranju fešte je bilo 15 priznanja s domaćih i svjetskih ocjenjivanja osvojila 15 medalja, a otac i sin Anton i Toni Katunar 30-ak uzvanika iz Hrvatske, Austrije i Srbije počastili nagrađenim vinima popraćenim jelima Saše Pribičevića, chefa lošinjskog hotela Bellevue.