Alba iz vinarije Matošević odnijela pobjedu na tajnom kušanju 22 malvazije

Obećala sam vam pisati o svim detaljima fantastičnog tajnog kušanja 22 malvazije koje se odvilo 18. listopada 2021. godine u Rijeci pod organizacijskom palicom poznatih vinskih stručnjaka Domagoja Trusića, Kreše Mikinca i  Josipa Oriškovića.

Nepoznati detalji

Kako i sama riječ nagovještava, nijedan gost ove tajnovite degustacije, prije njenog početka, nije bio upoznat s detaljima vezanima za istu. Nismo znali čijem vinskom podrumu pripadaju malvazije, što možemo očekivati od istih, kako će se cjelokupna degustacija odvijati i tko će nam prilikom kušanja malvazija praviti društvo. Poznato nam je jedino bilo da je žiri sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka i da će gosti nesumnjivo biti veliki ljubitelji vinske kapljice, te da će se ocjenjivati stanje i kondicija 22 malvazije iz berbe 2020. godine.

Zbog svega navedenog priznajem vam da nikad nisam bila uzbuđenija zbog odvijanja neke vinske degustacije.

Vrhunski stručnjaci činili su žiri

Na ovoj tajnoj degustaciji malvazija sudjelovalo je trinaest vrhunskih stručnjaka iz područja vinarstva koji su isto tako i veliki ljubitelji izvrsne vinske kapljice. Među inim bili su organizatori tajnog kušanja Krešo Mikinac, Josip Orišković i Domagoj Trusić, zatim Igor Šestan iz Promille distribucije, poznata sommelierka i pravnica Ines Matić, Toni Babić iz vinarije Matošević te mnogi drugi. Ocjenjivalo se školski, ocjenama od jedan do pet.

Alba kao kraljica malvazija

S najvećim brojem ocjena pobjedu je odnijela malvazija Alba od vinarije Matošević. Tomu nije za čuditi se, budući da nas je malvazija Alba oduševila sa svojom naglašenom mineralnosti i laganim retrookusom koji podsjeća na gorki badem. Također, vrlo je svježa, elegantna i pitka s prevladavajućim voćnim mirisom. Na listi pobjednika, odmah poslije vinarije Matošević, našla se vinarija Deklić.

Treće mjesto zauzela je vinarija Medea, dok je četvrto mjesto pripalo vinariji Franc Arman. Peto mjesto pripalo je malvaziji vinarije Coronica, ono šesto malvaziji vinarije Belaj, dok je se na sedmom mjestu našla malvazija vinarije Benvenuti. Jednoglasno smo odlučili kako su sve malvazije, koje su sudjelovale na degustaciji i koje pripadaju berbi 2020. godine, u izvrsnom stanju, dobroj kondiciji, punog okusa i mirisa.

Zaista sam se divno provela na ovoj originalno i drugačije organiziranoj degustaciji 22 malvazije. Tajnovitost oko svih detalja veznih  uz  kušanje malvazija učinila je da svi gosti budu vrlo uzbuđeni i da s nestrpljenjem iščekuju početak kušanja.

Doza neizvjesnosti i faktor iznenađenja uvijek su dobrodošli prilikom organiziranja degustacija, kako bi se čitavoj manifestaciji kušanja vina pridodala još veća važnost i čar. Nadam se da će u budućnosti biti još ovako sjajno organiziranih degustacija vina i unaprijed im se veselim!

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

 

TAJNO KUŠANJE 22 MALVAZIJE, RIJEKA

  • TAJNA DEGUSTACIJA

    Kako i sama riječ nagovještava, nijedan gost ove tajnovite degustacije, prije njenog početka, nije bio upoznat s detaljima vezanima za istu. Poznato nam je jedino bilo da je žiri sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka i da će gosti nesumnjivo biti veliki ljubitelji vinske kapljice, te da će se ocjenjivati stanje i kondicija 22 malvazije iz berbe 2020. godine.
  • ALBA OD VINARIJE MATOŠEVIĆ

    S najvećim brojem ocjena pobjedu je odnijela malvazija Alba od vinarije Matošević.