Pjenušci u Maksimiru otjerali kišu na 5. Salonu pjenušavih vina

Marija Vukelić

U petak 22.4.2022., održan je 5. Salon pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir. 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstavilo je svoja vina pred ushićenom publikom, koju ni najava lošeg vremena nije spriječila da sudjeluje u ovoj manifestaciji.  Kiša je stala baš kad je trebala i  mi smo cijelo popodne uživali u mjehurićima.

Savršena lokacija proljetnog boutique izdanja

Kao veliki ljubitelj pjenušavih vina, cijeli tjedan sam priželjkivala ovu manifestaciju. Pod vodstvom direktorice prof. Marije Vukelić ovaj zagrebački događaj organiziran je po slovenskoj licenci mreže »Salon of Sparkling Wines« i slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek su rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Proljetno »boutique« izdanje bio je pun pogodak s izborom nove lokacije, novootvorenog restorana Maksimir. Iako vrijeme nije obećavalo, sivi oblaci su se razišli točno u 15h kada je manifestacija započela.  Prostorija je bila ispunjena radošću i dobrim raspoloženjem ljubitelja vina i vinara koji nisu mogli sakriti uzbuđenje. 

Salon pjenušavih vina

Na samom početku dočekali su nas pjenušci vinarije Kota iz Zagorja i nasmijana lica Ive Tuđe voditeljice prodaje i samog vinara i poduzetnika Tihomira Kote. Radi se o relativno novoj vinariji koja se uspješno probija na tržište svojim odličnim pjenušcima.

Radionice prepoznavanja “šampanjskih” nota

Prva radionica koja nosi već poznati naziv »PJENUŠAVI SUSRET u ČAŠI: Hrvatska & Slovenija« moderirale su organizatorice, dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. Polaznici radionice su prepoznavali »šampanjske« note ali i nove utjecaje »terroira« na primjerima najbolje ocijenjenih pjenušavih vina Mreže  –  Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc.

Pjenušava vina

 Na drugoj radionici  »ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI: Kota & Degrassi« po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre, predstavivši tako i povijest vinarija te svoje pjenušave pravce, sorte, terroire. Imali smo i čast da nam otkriju  i svoje  planove za nove pjenušce.

Imali smo priliku kušati čak 100 pjenušaca 

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 što je bila prava poslastica za ljubitelje mjehurića.

Salon pjenušavih vina

Nakon same radionice bilo je vrijeme za kušanje dobro poznatih istarskih pjenušavih vina Misal koje nam je predstavila Ana Peršurić Palčić. Radi se o vinariji koja proizvodi samo pjenušce i nalazi se blizu Višnjana a svojim su pjenušcima osvojili preko 40 nagrada. Mjehurići Misala puni su snage istarskog kamena, ljepote zemlje crvenice, topline mediteranskog sunca i dobrote obitelji Peršurić čija priča već traje  pet stoljeća.

Pjenušac vinarije Vuglec breg nas je oduševio. Jasminka with Vuglec & Bodren nastao je kao jedna  spontana ideja troje vrsnih znalaca enologinje Jasminke Šaško, vlasnika i autora koncepta Vuglec Brega, Borisa Vugleca i vinara Borisa Drenškog, a njegova posebnost zasigurno se krije u kombinaciji jedinstvenih sastojaka. 

Salon pjenušavih vina

Vinariju Košutić predstavila je svoj  pjenušac Noel, extra brut iz Kutine. Ovaj pjenušac visoko je pozicioniran na sceni pjenušavih vina Hrvatske i zbog njegove elegancije i svježine s mnogobrojnim i dugotrajnim mjehurićima uvijek  se traži gutljaj više.

Dobro poznati slovenski vinar Istenič također nas je razveselio svojim prisustvom. Isteničevi su prvo privatno poduzeće u Sloveniji koje je započelo proizvodnju pjenušavih vina klasičnom metodom. O kvaliteti Isteničevih pjenušaca rječito govore brojne nagrade i priznanja. U kategoriji pjenušaca u proteklim su godinama osvojili 10 šampionskih naslova, 66 zlatne i 44 srebrnih medalja. 

Za kraj pjenušac vinarije Degrassi po nazivu Ferne Blanc de blanc očarao je sve prisutne. Izuzetno profinjen aperitiv za najveće svečanosti, dobiven klasičnom metodom ostavlja na nepcu elegantne voćne note.

Ljubljana nas poziva da nastavimo uživanje u mjehurićima

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, organizirao je vrhunski event, i uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar omogućio nam da se osjećamo kao u oblacima.

Velika dvorana restorana Maksimir

Direktorica Marija Vukelić pozvala nas je u Ljubljanu  6.5.2022., na 8. Salonu penečih vin Ljubljana.  Nadamo se da ćemo uspjeti i tamo nazdraviti uz pjenušavo vino. Za mene nema ljepše od čaše pune mjehurića.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Foto: Julio Frangen

Restoran Maksimir, Zagreb

  • SALON PJENUŠAVIH VINA

    Salon pjenušavih vina Zagreb jedini je vinski festival koji cijelu godinu različitim događanjima educira sve ljubitelje pjenušavih vina, sad ima i novi event kojim će nastaviti s tim ciljem.
  • MARIJA VUKELIĆ

    Prof. Marija Vukelić, vinska promotorica,organizatorica zanimljivih degustacija i radionica, a ujedno i direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.