Premijera manifestacije Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk

Manifestacija

I grad Rovinj je dobio svoju, sve popularniju manifestaciju u kojoj se pješačenjem od vinarija do OPG-ova, preko maslinika i vinograda uz dobru zabavu i glazbu upoznaje s lokalnim proizvođačima i kuša njihove proizvode. Prva Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk oduševila je posjetitelje koji s nestrpljenjem očekuju najavu sljedeće.

Savršen dan za pješačenje

Subota, lijep i sunčan dan. Baš onakav kakav sam priželjkivala, jer počela je prva manifestacija Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk. Prva grupa, u kojoj sam bila (od planiranih šest) krenula je u 9.30 s prve postaje stare pruge Štrika Ferata, sa sjevernog dijela Grada Rovinja, točnije uz samu trasu novouređene biciklističko-pješačke rute koja se proteže duž nekadašnjeg željezničkog odvojka Kanfanar-Rovinj.

Rovinj

Najviše nas je bilo iz Hrvatske, došli su, naravno Talijani, pa Austrijanci, Česi… čak je bio i jedan par iz Amerike. Za početak, trebalo je malo force, a kad se popije dobra kapljica, odmah je i raspoloženje bolje, pa smo gucnuli Rovinjski pelinkovac Darna, a oni raspoloženiji za dodatnu snagu, kušali su i ostale proizvode ove rovinjske tvornice alkoholnih pića – liker od kave, teranino… Bilo je na startu i odličnih vina i to vinarije Vina Lunika.  

Bio je to tek start, a već su nam uživala sva osjetila: blag povjetarac, sunce, predivan pogled na stari dio grada Rovinja. Ali, trebalo je krenuti što nije bilo teško uz smijeh, čavrljanje, pjev ptica i lavež pasa koji su radosno trčkarali oko svojih vlasnika i dali nam dodatni polet. 

Kušanje uz zvukove harmonike

Tempo je bio taman, a komentari i objašnjenja odličnog vodiča Igora Bankovića dodatno su nas zabavljali, ponešto smo i naučili o ovome kraju i stazi koja nas je ubrzo dovela do imanja obitelji Dobravac na kojem nas je dočekao dobro raspoložen Damir Dobravac, ponudio nas svojim vinima Suita, Sonata Toccata i Gašpar uz koje su odlično prijale riblje delicije „Eva“ iz Mirna Podravke. Lijepo je sve ponuđeno klizilo niz grlo, a noge su same skakutale od tla, jer grupu je pratio harmonikaš koji je na ovoj, pa i na svakoj idućoj „stanici“ imao nastup (uz pratnju dobro raspoloženih sudionika).

manifestacija

No, trebalo je krenuti dalje, što nam nije bilo teško s prikupljenom snagom. Brzo je vrijeme prošlo i stigli smo do vinograda gdje su svoje proizvode predstavili vinari Vivoda, maslinari Olea Magica uz koji smo kušali bakalar na bijelo proizvođača Alden iz Poreča. Opet smijeh, glazba, malo plesa, malo pjevanja, sunce nas je kupalo svojom toplinom, a želja za „osvajanjem“ novog dijela puta tjerala dalje. 

Nagrađivano maslinovo ulje i najbolji rose

Neposredno prije drugog mosta Štrike Ferate u malom masliniku dočekao nas je Juraj Mastilović. Naime, očekivao nas je spoj vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja Stancije Collis, uvrštenog među TOP 100 ulja u ovogodišnjem izdanju Flos Olei. Što se tiče vina Stancije Collis, posebno me je oduševio njihov rose od terana koji je ove godine na Vinistri osvojio titulu najboljeg rose vina

Štrika Ferata

Ovakav tempo – šetnja – dobro vino – fina hrana – odmor uz glazbu, svima je odgovarao (da mi je znati tko je bio nezadovoljan!), pa je raspoloženje bilo sve bolje (i glasnije). Tako smo nakon ponovne šetnje degustirali vina koja imaju etiketu BIO. Bila su to vina Šuran – Černeka – Pavlović. 

U Istri ništa ne prolazi bez, pogađate – istarskog pršuta, a među najboljima je onaj iz Pršutane i stancije Buršić kojeg smo kušali s posebnim guštom i uvjerili se u njegovu kvalitetu. Uz pršut se točilo vino vinarije Grota. 

Istarska supa, pjenušac i nezaboravan zalazak sunca

Predzadnja postaja ture povezivala je ime vinara i crkvice – sv. Toma i vinarije San Tommaso. Da slučajno netko ne bi osjetio glad i da bi vina lakše klizila, i na ovoj smo postaji, kao i na svakoj prethodnoj degustirali sireve iz istarske sirane Vesna iz Loborike i uvjerili se zašto su na renomiranom World Championship cheese contestu u Wisconsinu (SAD) osvojili visoka mjesta. 

Štrika Ferata

Sunce se bližilo zapadu kad smo došli do zadnje postaje gdje nas je dočekalo, kao što i dolikuje „pravim“ planinarima, odnosno u ovom slučaju šetačima, toplo jelo na žlicu. Na otvorenom ognjištu, članovi udruge AgroRovinj pripremili su istarsku supu koju smo s posebnim guštom „srkali“ gledajući zalaz sunca i uživajući u pogledu na staru jezgru Rovinja i zvonik crkve sv. Eufemije i pitali se: „A… kad će sljedeći Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk“?

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

 

Olive Oil Wine Walk, Rovinj

  • Rovinj

    Grad Rovinj je dobio svoju, sve popularniju manifestaciju u kojoj se pješačenjem od vinarija do OPG-ova, preko maslinika i vinograda uz dobru zabavu i glazbu upoznaje s lokalnim proizvođačima i kuša njihove proizvode.
  • Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk

    Prva Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk oduševila je posjetitelje koji s nestrpljenjem očekuju najavu sljedeće