Županja dobila Book Cafe – jedinstveno mjesto Austro Ugarskog šarma

Book cafe

Boravite li u Slavoniji, znajte jedno – iznenadit ćete se koliko se tradicija isprepliće sa suvremenim te kako postoje mjesta koja svojim interijerom i ponudom podsjećaju na sadržaje europskih metropola. Book cafe u srcu Županje takva je lokacija u koju kad uđete pomislite da se nalazite u Parizu, Milanu ili Pragu, u kojima su takva mjesta itekako popularna. Dojam pojačava odličan izbor knjiga koje se nalaze na svakom stoliću, u biblioteci, na komodama, a kad naručite kavu shvatit ćete da se ovdje dobro zna kako se ona kuha.

Vlasnik Book cafe-a je Dane Peršić, glazbenik s dugogodišnjim radnim stažom, koji je zapravo mogao živjeti i u nekom većem gradu te na ovakvom mjestu čitati  uz šalicu omiljenog napitka. No, njegova je baza Županja, pa je svojim sugrađanima odlučio stvoriti jedinstven kutak. Lokacija za Book cafe je odabrana kad se ispraznio takozvani ‘Kraljevićev ćošak’ prizemlje zgrade koja je bila vlasništvo bogate židovske obitelji koje se proteže kroz dvije ulice – ulice Veliki kraj i ulice Bana Josipa Jelačića i u kojoj je nekad davno bila najpopularnija kavana u ovom dijelu Slavonije.

Županja Book cafe

“U zgradi su se oduvijek obavljale obrtničke djelatnosti.  Prije više od 100 godina u istom objektu bila kavana Kraljević Marko pa su taj ćošak zbog popularnosti kavane Županjci zvali “Kraljević ćošak”. S obzirom na to da danas ovom prostoru i obavljamo istu djelatnost kao prije više od 100 godina” – kaže nam Dane koji je Book caffe zaslužan što je popularni Kraljevićev ćošak  ponovo živnuo. Dodaje i kako je prostor  zbog dugogodišnje zapuštenosti tražio obnovu gotovo od nule te kako je većinu toga napravio sam. Jedan je zid sam preuredio u policu za knjige, na police je stavio i stare lampe, pisaće mašine, upotpunio dojam heklanim miljeima, starim goblenima i slikama koje je kako simpatično kaže ‘otkinuo’ od obiteljskog nasljeđa.  Osmislio je sam i izlog, u strop je ugradio ozvučenje te rasvjetu kako bi se na ovom mjestu moglo ponekad i zasvirati. To ponekad je vrlo često na opće oduševljenje Županjaca koji su prepoznali ovo mjesto. A tko su najčešći gosti?  Većinom Županjci u najboljim godinama, mahom 40+ ekipa –  profesori i profesorice, trgovci, glazbenici, slikari, parketari, fasaderi, ljudi iz političkih krugova ali se nađu i srednjoškolci koji žele malo drugačiji tip izlaska.

Book cafe Županja

“Puno sam vremena proveo skicirajući i kombinirajući da bi na kraju dobio rezultat europskog retro stila što je bio i cilj. Više dezena starih tapeta, kombinacija bordo boje sa zlatnom, štukature na zidovima, sve je to trebalo složiti u jednu kompoziciju i uz inventar koji po ideji mora biti stari pa su tako stolice, stolovi, dvosjedi i fotelje doista stare (od Thonet stolica do starih stolica iz jednog Slavonsko Brodskog hotela ) trebalo je ostavljati dojam čitaonice i starog hotelskog lobija. Dakle, cilj je bio stvoriti opušten, ugodan i elegantan ambijent za druženje uz vrhunsku uslugu i kavu odnosno urbano mjesto za gradsko druženje. Kada se spomene riječ “retro”, odmah se zamišlja nekakav američki retro dizajn ali ja sam želio osmisliti dizajn nama bliske povijesti i kulture koju je donijela i ostavila Austro-Ugarska.” – kaže nam vlasnik i dodaje  kako mu je zanimljivo vidjeti da se knjige posuđuju, odnose i vraćaju, čitaju dok se ispija kava ili čaj a ponekad se nađe i netko tko donese svoju primjerak knjige i ostavi Book Cafe-u na raspolaganje.

Book cafe

Budući da je godina tek počela, a Županjci i brojni turisti su prepoznali ovu lokaciju, na kraju pitamo Daneta koji su mu planovi za ovu godinu! Ono što nam je rekao, ugodno nas je iznenadilo! Naime, plan mu je uređenje vrta koje pripada ovoj zgradi koji će se idejom i dizajnom nasloniti na priču o Book Cafe-a. Od vrta, kako smo očekivali, neće napraviti još jednu klasičnu terasu kafića nego će napraviti mali edukativni botanički vrt s intimnim stolovima za uživanje u miru bez automobila. To će zasigurno voljeti roditelji s malom djecom i svi oni koji vole boraviti pod vedrim nebom sa šalicom kave i knjigom u rukama.

Županja

Foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 Županja

  • ŽUPANJA

    Što je to toliko posebno u Županji da je sve više otkrivaju strani turisti, te biraju kao destinaciju u Slavoniji? Miran pitoreskni gradić, bogate povijesti nevjerojatno je dobar domaćin. Gdje god krenete (od restorana do smještajnih jedinica) domaćini vas dočekuju kao svoje.
  • BOOK CAFE

    Vlasnik Book cafe-a je Dane Peršić, glazbenik s dugogodišnjim radnim stažom, koji je zapravo mogao živjeti i u nekom većem gradu te na ovakvom mjestu čitati  uz šalicu omiljenog napitka. No, njegova je baza Županja, pa je svojim sugrađanima odlučio stvoriti jedinstven kutak.