Upoznajte vinariju Griffin koja krije prvi hrvatski crni pjenušac

Krešimir Ivančić

Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima. Da bi upoznali blagodati Plešivice, vodimo vas u vinariju Griffin koja svojim vinima jednostavno ostavlja bez teksta.

Regija je poznata po velikom broju kvalitetnih proizvođača među kojima je nekolicina u samom vrhu hrvatskog vinarstva i njihova se vina mogu nositi s najkvalitetnijom konkurencijom. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac.

U sam vrh s razlogom možemo uvrstiti i Vinarija Griffin. Obitelj Ivančić uzgaja lozu generacijama i ima dugu tradiciju proizvodnje vina. Prvi pisani trag koji posjeduju je dozvola grofa Erdödy-ja za sadnju vinograda iz 1773 godine.Vinogradi se nalaze na najvišim položajima na Plešivici preko 400m nadmorske visine, okrenuti su prema jugu što omogućuje proizvodnju vrhunskog grožđa.

Krešimir Ivančić

Činjenica da je Krešimir Ivančić perfekcionist i čovjek koji živi za vino u suradnji s najmodernijom tehnologijom i specifičnim terroirom omogućuje mu stvaranje prepoznatljivih i karakternih vina što je odlika najboljih vina i vinara na svijetu.Ove godine Krešimir je sudjelovao kao ocjenjivač na MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 jedno od najvećih i najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja u Njemačkoj.

Vinarija Griffin je među prvima u Hrvatskoj uvela novu tehnologiju hladne maceracije u proizvodnji vina i pjenušaca. Ova metoda omogućuje proizvodnju vina i pjenušaca s izrazitim cvjetnim i voćnim aromama. 

Crni pjenušac vinarije Griffin

Baš to čini i ovu vinariju posebnim. Po mnogo čemu se razlikuju od drugih vinara i to je zaista čini vrijednom spomena. Ova regija može se pohvaliti i s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama. A vraćat će se i zbog crnog pjenušca vinarije Griffin, definitivno njihovog najjaćeg aduta. Proizveden klasičnom metodom, odležavao dvije godine na kvascima. Prvi i jedini crni pjenušac u Hrvatskoj od sorte Portugizac senzacionalno je piće koji budi maštu čim vidite bogatu gustu pjenu primamljive boje dok ga točite u čašu. Njegovi izraziti voćni mirisi očaravaju na nosu dok u okusu budi asocijacije slasti kao da jedete maline i višnje. U pozadini lagani i zreli tanini nadopunjuju okuse voća i zaokružuju okuse ovog vrhunskog pjenušavog vina.

Griffin

Kušaona s najljepšim pogledom na Plešivicu

Kada dođete u vinariju Griffin, morate znati da ćete se i zadržati. Uz malu intimnu kušaonu koja prima do 12 ljudi, odnedavno imaju na raspolaganju i novu moderno uređenu kušaonu koja može primiti grupe do 60 ljudi za vinske prezentacije i tematske događaje.  Ono što će vam osim vina oduzeti dah je i pogled s natkrivene terase na cijelu dolinu Plešivice. 

Na kušanju će vas dočekati ozbiljna bijela i crna vina. Chardonnay sur lie odležan u barrique bačvama od američkog hrasta, do Single Vineyard koji je spoj punoće i tijela Chardonnaya te svježine i voćnosti Muller-Thurgaua iz najvišeg vinograda na Plešivici, sa 400m nadmorske visine.

Portugizac je definitivno sorta koja u vinariji Griffin ima svoju posebnu priču.  Inače “ružno pače među sortama” vizijom hrabrog Krešimira stvorila je vino za koje se otimaju Michelinovi restorani. Osim slavno crnog pjenušca od portugisca izabranog s najsunčanijih Plešivičkih položaja i odležanog godinu dana u hrastovim bačvama što je svojevrsni paradoks za vino koje se inače pije kao mlado, jesensko vino dobiva se i Dark Side Barrique ili tamna strana Portugisca.  Portugizac je još i zaslužan za vrhunski Pjenušac Griffin Rose proizveden klasičnom metodom, odležan dvije godine na kvascima. 

Griffin

Klasik među ovim hrabrim pjenušcima je Griffin Zero. Pjenušac proizveden klasičnom metodom, čija je baza birano grožđe chardonnaya s najboljeg položaja na Plešivici.

Nakon degustacije, jedno je sigurno. Vinarija Griffin pokazuje ludu hrabrost i vizionarstvo koje se svakim danom isplaćuje. Vina otkrivaju moć i blagodat Plešivice ali i kreativnost obitelji Ivančić. Osim što smo uživali u vrhunskoj kapljici, u vinariji Griffin se jako fino i jede.

Zato vam predlažemo da obavezno posjetite vinariju Griffin, ali uz najavu kako bi vas dočekao tko drugi nego vizionar Krešimir Ivančić.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: ivancic_griffin

Plešivica

  • VINARIJA GRIFFIN

    Obitelj Ivančić uzgaja lozu generacijama i ima dugu tradiciju proizvodnje vina. Prvi pisani trag koji posjeduju je dozvola grofa Erdödy-ja za sadnju vinograda iz 1773 godine.Vinogradi se nalaze na najvišim položajima na Plešivici preko 400m nadmorske visine, okrenuti su prema jugu što omogućuje proizvodnju vrhunskog grožđa.
  • CRNI PJENUŠAC

    Proizveden klasičnom metodom, odležavao dvije godine na kvascima. Prvi i jedini crni pjenušac u Hrvatskoj od sorte Portugizac senzacionalno je piće koji budi maštu čim vidite bogatu gustu pjenu primamljive boje dok ga točite u čašu. Njegovi izraziti voćni mirisi očaravaju na nosu dok u okusu budi asocijacije slasti kao da jedete maline i višnje. U pozadini lagani i zreli tanini nadopunjuju okuse voća i zaokružuju okuse ovog vrhunskog pjenušavog vina.