Women’s days by modniALMAnah – ženski vikend u srcu Srijema

Obilazak prekrasnih muzeja, istraživanje najistočnijeg dijela Hrvatske, uživanje u jesenskom izgledu prirode, raskoš na tanjuru (i u čašama), modne i beauty radionice s profesionalcima, puno smijeha i zabave na ženski način za jedan pravi ženski vikend… Upravo tako bi se mogao opisati 8.po redu Women’s days by modniALMAnah koji je ove godine osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

Ženski vikend u Iloku obojanom jesenskim bojama

“Kad se spomene Srijem većina pomisli na Ilok, prekrasan grad bogate povijesti i još bogatije gastronomske ponude. Posebno ako, poput nas imate za domaćina Iločke podrume, koji datiraju još iz 15.stoljeća. Upravo oni su ovaj put bili baza putovanja nudeći nam mogućnost da u danima grada Iloka doživimo Srijem na pravi način”, kaže Alma. Ženski vikend tako je započeo u Muzeju grada Iloka smještenom u dvorcu Odescalchi, povijesnoj jezgri grada, kojem je kustos Marko Kevo pokazao bogatu povijest ovog kraja.

Ilok dolazi od mađarske riječi Újlak koja u prijevodu znači Novi grad, u muzeju je prikazan kronološki tijek razvoja grada koji se danas zaziva malim Dubrovnikom. Ispod jednog dijela ovog muzeja smjestili su se Iločki podrumi (iz 15. i 18.stoljeća) kroz koje nas je, po izlasku iz muzeja,  provela voditeljica turizma Iločkih podruma Vesna Štajner uvodeći nas u svu raskoš gastronomske ponude ovog kraja. Jutro u Iloku (koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške gore u hrvatskom dijelu Srijema) je nalikovalo na prekrasan akvarel- gdje god smo pogledali, priroda je oduševljavala, pa ne čudi kako se u sekundi izgubio sav nakupljeni stres cijele ženske grupe. Orio se smijeh i čavrljanje koji je utihnuo kad je počela prva jutarnja radionice sa stomatologijom Ivanom Borčić Sesar  koja je u fokus stavila osmijeh kao najljepši detalj svake žene.

Kako bi on bio blistav i neodoljiv važna je oralna higijena i pravilno pranje zubi.

Prvo lijepi i zdravi osmijeh pa šminka

”Znate li kako odabrati pravu četkicu, koja ima sedam puta više vlakna od uobičajene četkice i malu blagu idealnu za teško dostupna mjesta? Nije valjda da četkice birate (samo) po boji!”, našalila  se simpatična stomatologica dajući svakoj ženi  šarenu Curaprox četkicu pokazujući tehniku držanja  ‘poput olovke’ za lakšu i uspješniju primjenu. Kako bi osmijeh i dalje bio na licu, vizažistica Jasmina Puškar Kutleša (Linico trajna šminka) pokazala je male trikove 10-minutnog dnevnog make up-a stavljajući u fokus Max Factor novitete posebno puder 3u1 – Facefinity All Day Flawless koji na jedinstven način mijenja primer, korektor i klasični puder.

Ženski vikend prepun čistog hedonizma

Vlak Traminac express bio je službeno vozilo tijekom boravka u Iloku pa je poslijepodnevni dio dana započeo prekrasnom panoramskom vožnjom kroz nepregledne Iločke vinograde na kojima je još ostalo samo grožđe za ledenu berbu. Najviša (ujedno i po mnogima najljepša) točka Iloka je ladanjsko imanje Principovac (još iz vremena Odescalchi (1864 god) okruženo vinogradima, ujedno je i jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj pod nasadima od 125 ha u komadu) u kojem se nalazi restoran, vidikovac, apartmani i mini golf igralište. Na samom ulazu na imanje dočekao nas je pjenušac Princeps koji je ujedno pratio predjelo ‘kraljevskog ručka’ paštetu od suhog mesa. Kad je hrana u pitanju, Iločki podrumi su nas sve oduševili.

Tijekom dva dana tako smo isprobali krpice s dinstanim kupusom, kulenom i čvarcima, biftek u lisnatom tijestu s palačinkom od krumpira, soma u sjemenkama, srijemsku palačinku sa sladoledom, tradicionalni kolač tašci koji su se kupali u umaku od limuna i maka. Uz hranu smo pili najbolje od najboljih vina –  bijela vina kvalitetnu Graševinu (2020) i Chardonnay (2020), Traminac kasna berba, a od crnih  vrhunsku Frankovku (2019) i vrhunski Kapistran (2018). Nakon dva dana čistog hedonizma teško smo mogli odlučiti koji je spoj ‘tanjura i čaše) bio bolji. Na Principovcu se nalazi kupola s vidikovcem u kojem je stilistica Alma Premerl Zoko održala modnu radionicu s temom kako održavati svoju odjeću potkrjepljujući svoje savjete proizvodima Saponije Osijek.

Vrijeme na Principovcu je brzo prošlo, pa kad je Traminac express stigao krenuli smo svi prema destileriji Barbarić u kojoj nas je dočekalo 12 odličnih rakija, među kojima je najpoznatija, nagrađivana Traminka.

Kako boraviti u Srijemu, a ne uživati u tamburašima?

Večer u prekrasnom restoranu Iločkih podruma tako je začinio TS Sremci koji su rasplesali brojne žene! Kako prijeći iz Srijema u Slavoniju, pokazala nam je legendarna vodičica Dara Majer iz Vukovara dovodeći nas na most koji dijeli Vukovar na stari i novi, ali i regiju na Srijem i Slavoniju.

Koliko voli svoj posao pokazala nam je neiscrpnim pripovijedanjem koji nas je oduševio, što smo isto doživjeli i u Muzeju Vučedolske kulture u kojem nas  je kustos Siniša Đurić na zabavan i poučan način vratio u povijest. Nakon istraživanja Vukovara pješice, vrijeme je bilo i za pogled iz zraka pa smo se svi popeli na Vukovarski Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva s kojeg smo vidjeli i našu zadnju točku na putovanju – Domestic house restoran Lola, kojeg Vukovarci nazivaju najboljim mjestom za uživanje u tradicionalnoj hrani na moderan način.

Kakav je plan dalje za ženska putovanja u Hrvatskoj?

Alma sa svojim timom već priprema Podravsku turu (29.10.-31.10.) a do kraja godine i putovanje na sam jug zemlje (berba mandarina) i istraživanje čari Istre tijekom Adventa. Za sve one koje bi na jednodnevni ženski retreat u ponudi će biti i Sljeme u kombinaciji s posjetom Medvedgrada!  Više o putovanjima uvijek možete pročitati na ovom linku.

Fotografije: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: modnialmanah

 

 

WOMEN'S DAY BY MODNIALMANAH, ILOK

  • WOMEN'S DAY BY MODNIALMANAH

    Obilazak prekrasnih muzeja, istraživanje najistočnijeg dijela Hrvatske, uživanje u jesenskom izgledu prirode, raskoš na tanjuru (i u čašama), modne i beauty radionice s profesionalcima, puno smijeha i zabave na ženski način...
  • ILOK

    Kad se spomene Srijem većina pomisli na Ilok, prekrasan grad bogate povijesti i još bogatije gastronomske ponude. Posebno ako, poput nas imate za domaćina Iločke podrume, koji datiraju još iz 15.stoljeća. Upravo oni su ovaj put bili baza putovanja nudeći nam mogućnost da u danima grada Iloka doživimo Srijem na pravi način.