Dalmatinske vinske ikone u Splitu oduševile sve posjetitelje

Prvi put je festival ”Vino Dalmacije” dobio i jesensko izdanje, ovaj put pod nazivom ”Dalmatinske vinske ikone”, koje je u petak poslijepodne u restoranu Kampus započelo s nizom dupkom popunjenih vinskih radionica kojima su nazočili poznati vinski stručnjaci, distributeri, ugostitelji i proizvođači vina.

Dalmatinske vinske ikone u pravom smislu

S obzirom da je proljetno izdanje sajma prije svega namijenjeno pripremi turističke sezone i predstavljanju cjelokupnog portfelja vina i drugih proizvoda članova udruge, s naglaskom na novitete iz prethodne berbe koji tih dana po prvi puta ugledaju tržište, ovo jesensko ima sasvim drugačiju namjenu.

“Dalmatinske vinske ikone” okrenute su nadolazećoj sezoni poklona i najvažnijih obiteljskih blagdana, kao i brojnim drugim posebnim prilikama koje obilježavaju kraj godine. U tu svrhu vinari Dalmacije putem ove manifestacije pokazali su najbolje iz svojih vinarija, takozvane perjanice podruma. Vina su to koja redom mogu dozrijevati dugo i čuvati se više godina. Zatim, to su vina koja su na raznim natjecanjima i prema mnogim uglednim kritičarima osvojila najviše ocjene te su obilježena kao vina vrijedna čuvanja i privatnih kolekcija.

Dvije posebne etikete

Godina 2021. ostati će ubilježena i kao godina preokreta, godina u kojoj su suha dalmatinska vina osvojila više najsjajnijih, zlatnih i platinastih medalja, od bilo koje druge vinske regije centralne i istočne Europe na najvećem internacionalnom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards. Neka od tih nagrađenih vina, kao i brojna druga, jednako dobra, mogla su se kušati na ovom ekskluzivnom jednodnevnom događanju. Svaki od vinara izlagača izdvojio iz svog portfelja samo po dvije etikete na koje je posebno poseban.

Vinari su predstavljali i rastakali vina posjetiteljima osobno, što je podiglo značaj cijele manifestacije. Na taj način, koncentracijom najviše kvalitete koju Dalmacija posjeduje i kvalitetnim informacijama o vinu iz prve ruke, zainteresiranima se omogućilo nesvakidašnje iskustvo i uvid u brojna legendarna vina trenutno najuspješnije vinske regije ovog dijela Europe.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

DALMATINSKE VINSKE IKONE, SPLIT

  • DALMATINSKE VINSKE IKONE

    Prvi put je festival ''Vino Dalmacije'' dobio i jesensko izdanje, ovaj put pod nazivom ''Dalmatinske vinske ikone'', koje je u petak poslijepodne u restoranu Kampus započelo s nizom dupkom popunjenih vinskih radionica kojima su nazočili poznati vinski stručnjaci, distributeri, ugostitelji i proizvođači vina.
  • NAJBOLJA VINA DALMATINSKIH VINARIJA

    Svaki od vinara izlagača izdvojio iz svog portfelja samo po dvije etikete na koje je posebno poseban. Vinari su predstavljali i rastakali vina posjetiteljima osobno, što je podiglo značaj cijele manifestacije.