Ljepote Turopolja oduševile žene na ženskom vikendu by ModniAlMAnah

Ljepote Turopolja
Živjeti u gradu ima svojih prednosti i mana, ali ne poznavati koje se sve divote kriju izvan njega… to je druga priča. Koliko su samo puta Zagrepčani proveli sate u automobilu probajući se probiti s istočnog dijela Zagreba na zapadni, koliko je to minuta i živaca?!  A, mnogi niti ne znaju da je četvrtinu vremena manje potrebno da se stigne u potpuno drugačiju okolinu, u Turopoljski kraj, koji se nalazi svega petnaestak minuta vremena vožnje od zagrebačke gradske vreve.

Da, radi se o Velikoj Gorici, gradu koji, nažalost zbog prošlih vremena u mislima stanovnika metropole nezasluženo nosi epitet koji baš i ne zove na obilazak: predgrađe Zagreba, mjesto gdje je aerodrom. No, trenutak je da se svi razuvjere da to nije tako.

Ženski vikend

Naime, Velika Gorica šesti je po veličini grad u Hrvatskoj, to je grad u Turopolju okružen mjestašcima u kojima ljudi svakog gosta dočekuju širokim osmijehom, u kojima i oko kojih se uzgaja voće, povrće, na poljima pase stoka, kokice nesu zdrava jaja, a šume, po kojima je grad i dobio ime (gorica=šuma) kriju divljač, što mnogi ne znaju – tartufe!, ali i autohtonu vrstu Turopoljskih svinja koje mogu živjeti samo na slobodi, slade se žirevima, a njihovo je meso itekako cijenjeno (na sreću, uporni su ih pojedinci spasili od izumiranja).

Vrijedni stanovnici njeguju i svoju povijesnu baštinu na koju su itekako ponosni, ali i običaje te autohtona jela i specijalitete, jer u ovom se kraju, pa kad je bilo i najmanje u smočnici vrijednih domaćica, dobro jelo. Pripremale su autohtona jela od skromnih sastojaka, jela koja su marljivim rukama dale snagu za rad u poljima i vrtovima, a koja se danas, zahvaljujući upornim ljudima koji propagiraju svoje običaje, pretvaraju u specijalitete.

Women's days by modniALMAnah

Upravo iz tog razloga, jednodnevni ženski izlet Women’s days by modniALMAnah, ove je nedjelje održan u Turopolju s ciljem uživanja u tipičnim ženskim sadržajima, ali i upoznavanju programa velike manifestacije Gastro Turopolja koja se održava od danas pa sve do iduće nedjelje. Posebno finale bit će 15 i 16.10. velikim gastro predstavljanjima ugostitelja, proizvođača i OPG-ovaca.

Istraživanje Turopolja na ženski način!


Women’s days by modniALMAnah započeo je u prostorijama Centra za posjetitelje Velike Gorice, gdje je grupu dočekala direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth predstavljajući svoj tim žena koje predano rade na promociji ovog kraja. Ovdje se, u multifunkcionalnoj dvorani interpretativnog Centra za posjetitelje mogu doživjeti sve ljepote i posebnosti Turopolja, te se upoznati s povijesnim činjenicama ovog kraja. mogu doživjeti sve ljepote i posebnosti Turopolja kao i zanimljivi detalji iz povijesti ovog kraja. Posebnost ovog prostora je njegova multifunkcionalnost, pa je tako interpretacijska dvorana otvorena i za mogućnost organizacije panela, konferencija, tribina ili radionica. Također, velikogorički Centar za posjetitelje nagrađen za novi projekt u turizmu na dodjeli nagrada “Simply the best” za 2020. godinu. Na kraju razgledavanja žene su uživale u pravom autohtonom doručku, jednostavnom, cjenovno pristupačnom, a vrlo zasitnom jelu: bijelim žgancima s preprženim špekom i lukom te bijelim žgancima prelivenim reduciranim kiselim vrhnjem – tropom, koje je pripremila Ivana Belošević, vlasnica „Pekare Cipov“. Bila je to druga žena koja je na svoj način oplemenila sadržaj ovog izleta!

Iduća, za povijest Turopolja važna žena je Slava pl. Ištvanić, supruga Augusta Šenoe, za kojeg se dobro znalo da je u mladosti prijateljevao s brojnim Turopoljcima, pripadnicima Plemenite opčine turopoljske, a upravo je u Velikoj Gorici upoznao Slavu pl. Ištvanić kojom se oženio i koja mu je bila velika inspiracija i potpora u literarnom
radu.

Turopolje
Kad ste u Velikoj Gorici, obavezno zavirite u „Turopoljski grunt“ obitelji Dianežević smješten u ugodnom ambijentu Kurilovca koji se nalazi se na samo nekoliko kilometara od centra Velike Gorice (ulica Nikole Tesle 98). Na ulasku u dvorište dočekat će vas domaćini Snježana i Stjepan Dianežević sa stolićem na kojem se nalazi kruh, sol i rakija, simboli gostoprimstva tog kraja. Na imanju su dvije uređene drvene turopoljske kuće, karakteristične za graditeljstvo ovog kraja, mjesto su opuštanja, druženja, susreta, domaće hrane, ali i mjesto na kojem se spajaju prošlost i sadašnjost, ruralno i urbano. Upravo to se dogodilo i tijekom vikenda. Povijesnu priču je ispričao Goran Postić iz etno udruge Čiče vodeći žene kroz radionicu izrade Turopoljske podgutnice, prekrasne mašne, rupca kojeg su nekad žene vezale svojim muževima oko vrata kao simbol ljubavi. Vjeruje se da je upravo podgutnica preteča kravate. U suvremenom vremenu, ona je jako lijep ukras na vratovima brojnih žena, a odlično se kombinira uz crveni ruž na usnama. Postoji li nijansa crvenog ruža koji pristaje svima? Da, potvrdila je vizažistica Sara Grahor pokazujući Pupa Milano Vamp ruž za usne u boji 303 koja je upravo ta nijansa crvene koja pristaje svima.
Ljepote Turopolja
U Turopolju se kriju i mnoge povijesne radosne, ali i tužne priče. Jednu takvu žene su na eventu Women’s days by modniALMAnah doživjele u autohtonoj „Kuriji Modić-Bedeković“, sagrađenoj 1806. godine, koja se ističe kao primjer autohtone stambene gradnje turopoljskog kraja, a cijelo imanje spada među najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske te je zaštićeno kao spomenik kulture 1972. godine. Posljednje stanovnice kurije bile su sestre Vilma i Milka Bedeković koje su svojim umjetničkim radom obilježile život ovog dvora, a zbog vrlo dobre očuvanosti i nedavne obnove danas. Ondje možete doživjeti ljepotu ladanjskog života na prijelazu s 19. na 20. stoljeće,što je dodatno začinila stilistica Alma, stavljajući u prostor kurije zanimljive modne i beauty predmete koji su izumljeni u vrijeme kad su sestre Bedeković živjele u ovoj kuriji. U modnom su fokusu tako bile hulahupke, šampon za suho pranje kose, higijenski ulošci… – sve izumi iz prve polovice 20.stoljeća!
Došlo je vrijeme ručku, dan je bio sunčan, topao, pa zašto ne ručati na otvorenom. Mjesto radnje voćnjak jabuka, OPG-a Grgar, čiji je domaćin Jasminko Grgar uz prostrt stol s kojeg je mirisao fantastičan gulaš od divljači poslužio domaći sok od jabuka. U voćnjaku uzgajaju nekoliko sorti, one za koje su ustanovili da će najbolje roditi u ovom kraju, a sam je voćnjak opremljen navodnjavanjem kap na kap, zaštitnim mrežama, sustavom protiv mraza… Jer, samo tako možeš ubirati plodove svog rada na zemlji budući da je priroda postala tako hirovita, dodao je Jasminko Grgar i pozvao okupljene žene da krenu u berbu jabuka. Za one koje žele dostavu jabuka u Zagreb, Jasminko je otkrio i mail za narudžbe (opg.grgar@gmail.com).
Ljepote Turopolja

Plodno Turopolje idealno je i za ispašu pčela, pa vrijedni pčelari njeguju tradiciju njihovog uzgoja. Obitelj Antolčić to čini već četiri generacije (peta je još mala, ali marljivo uči). Započeli su sa 70 pčelinjih zajednica. Njihov kestenov med 2021. godine proglašen je šampionom 11. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije. U baznom pčelinjaku kod Velike Gorice uzgajaju i matice te proizvode sve pčelinje proizvode: med s propolisom, čokomed, med s cimetom, lješnjacima, matičnu mliječ, pelud, Pergu, propolis, pčelinji vosak, sapun…Dok su ženama pričali svoju obiteljsku priču umirovljena učiteljica Marica i njezin sin i snaha, Miroslav i Nives, nitko nije ostao ravnodušan pred njihovim predanim radom i uspjehom, o kojem će se čuti i na Gastro Turopolja idućeg vikenda.

Znate li kako izgleda doktorska haljina inspirirana tradicionalnom Turopoljskom nošnjom?


U sklopu Women’s days by modniALMAnah održana je još jedna ženska radionica i to ni manje ni više nego u ordinaciji stomatologinje dr. Kaje Gmaz! Vrata ordinacije je otvorila u stiliziranoj nošnji, bijeloj haljini koja je napravljena po njezinim naputcima i nosi naziv ‘doktorska’. Ovom je pričom i dr.Gmaz ispričala zanimljivu priču o Turopolju u kojem živi i radi više od 35 godina stavljajući u fokus i nekoliko savjeta kako održavati usnu šupljinu i uvijek imati blistav osmijeh uz Curaprox. Njezini su savjeti pali na plodno tlo, a nasmijana je ženska ekipa krenula i na posljednju lokaciju tog dana.
Curaprox

U Buševcu je žensku ekipu dočekala ‘kraljica turopoljskih štrukli’, Ivana Belošević, vlasnica „Pekare Cipov“, pozivajući na zanimljivu radionicu izrade turopoljskih štrukli koje radi po jedinstvenom receptu. Mogu biti slani od sira, ali i slatki s  voćem i pekmezom – pa uvaljani primjerice u mljeveni mak pomiješan s vanilin šećerom).  Turopoljci ih uglavnom kuhaju, ali i peku, a potom prelijevaju tradicionalnim turopoljskim preljevom – tropom.

Ljepote Turopolja

„U tijesto se dodaje na kilogram brašna, otprilike pola litre vode, 100 ml ulja, dva jaja i zerica octa i od oka malo soli“, rekla je Ivana Belošević valjajući tijesto za štrukle u krug, pokazujući kako se u Turopolju štrukle rade na kotač. “U sredini se izreže križ, uokolo se stavi nadjev od sira, a potom se tijesto rola od sredine prema vanjskim rubovima i tako dobije kotač. Dijelovi (štrukli) utisnu se rubovima dlana i na kraju režu – tanjurom, da se zalijepe krajevi, odnosno da nadjev ne iscuri. Dovoljno ih je kuhati u ključaloj slanoj vodi dok se ne dignu na površinu, a potom još pet minuta” – rekla je Ivana.

Ljepote Turopolja
Ove divote koje su žene doživjele na Women’s days by modniALMAnah upoznale, vidjele i dakako kušale, samo je dio koji će se moći doživjeti svim osjetilima na 21. manifestaciji „Gastro Turopolja“, stoga, put pod noge idućeg vikenda, sjednite u automobil ili javni prijevoz i nadomak Zagreba uživajte u okusima i mirisima Turopolja.
Foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Istagramu: modnialmanah

 

Turopolje

  • ŽENSKI VIKEND

    Jednodnevni ženski izlet Women's days by modniALMAnah, ove je nedjelje održan u Turopolju s ciljem uživanja u tipičnim ženskim sadržajima, ali i upoznavanju programa velike manifestacije Gastro Turopolja koja se održava od danas pa sve do iduće nedjelje. Posebno finale bit će 15 i 16.10. velikim gastro predstavljanjima ugostitelja, proizvođača i OPG-ovaca.  
  • ISTRAŽIVANJE TUROPOLJA

    Women's days by modniALMAnah započeo je u prostorijama Centra za posjetitelje Velike Gorice, gdje je grupu dočekala direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth predstavljajući svoj tim žena koje predano rade na promociji ovog kraja. Ovdje se, u multifunkcionalnoj dvorani interpretativnog Centra za posjetitelje mogu doživjeti sve ljepote i posebnosti Turopolja, te se upoznati s povijesnim činjenicama ovog kraja. mogu doživjeti sve ljepote i posebnosti Turopolja kao i zanimljivi detalji iz povijesti ovog kraja.