Koliko je bakalar zdrav popričala sam s Aleksandrom

Baccala della mamma tim

Baccala della Mamma proizvode možda ste primijetili u trgovinama, a ako ste ih probali sigurno znate o čemu se radi. Istarski je to proizvođač bakalara na bijelo, koji radi po tajnoj naslijeđenoj recepturi i može jamčiti najvišu razinu kvalitete. Iako bakalar većina nas jede samo za Božić i Uskrs, ovo bi trebao biti češći dio prehrane jer je, pod prvo, zdravo za organizam, a pod drugo, jako je ukusno. 

Odlučila sam porazgovarati s Aleksandrom koji stoji iza sada već poznatih Baccala della Mamma proizvoda, a za to postoje dva glavna razloga. Imaju odličnu priču koja se temelji na starom receptu koji je njegova mama usavršila i svojim gostima pripremala u konobi Milena još 80-tih godina. Osim toga, ovo je namirnica koju trebamo više ubaciti u prehranu jer je iznimno zdrava, a s razlogom se jela čak i za vrijeme berbe, kako bi berači imali dovoljno energije.

Namaz od bakalara Milena

Što je posebno kod ovog bakalara?

Prije svega, radi se po tradicionalnoj recepturi koja se koristila prije, ali sada u industrijskim količinama. Rade ga isključivo od norveškog bakalara i suncokretovog ulja uz dodatak začina, a za razliku od ostalih, ne dodaju krumpir, druge ribe ili razne zgušnjivače. Baš zbog toga u njemu nema ni laktoze ni glutena, jedni su od jako rijetkih koji se tako mogu deklarirati, a u njemu se osjete vlakna i komadići bakalara kao i kada se tukao na ruke. Njegovi su proizvodi prepoznati  u inozemstvu stoga ga izvoze u Italiju, Sloveniju i Austriju. Da bi se napravio kvalitetan bakalar potrebna je i kvalitetna riba koju Aleksandar nabavlja od obitelji Swerdrup iz jednog otočkog mjesta Reine u Norveškoj. 

Pikantni bakalar na bijelo

Zašto i kako ubaciti ovaj bakalar u svoju prehranu? 

Treba napomenuti, da se bakalar nekada jeo jer je zasitan i daje puno energije, a bogat je zdravim omega tri masnim kiselinama. Osim toga, bakalar nije uzgojna riba pa se samim time ne hrani raznim umjetnim dodacima, nego je sve prirodno. 

Postoji mnogo varijanti kako ovu namirnicu možete iskoristiti u svojoj kuhinji, a ako ne znate od kuda krenuti, ovo su Aleksandrove preporuke. “Najbolji je tradicionalno namazan na topli kruh, prepečen na vatri, jer topli kruh dodaje intenzitet i miris koji bakalar ima. Drugo je s fužima i treće kao pohane okruglice. Što se tiče vina, predložio bih ga kao predjelo uz malvaziju.” 

Baccala della mamma

Saznala sam i da im je prodaja za vrijeme Božića i Uskrsa iznad svih očekivanja, ali nikako da ljudima postane navika i u ostatku godine. Zato vam ovdje ostavljam poveznicu na nekoliko ukusnih i jednostavnih recepata, pa zapravo nema razloga da u tome uživate samo dva puta godišnje. Zar ne?

 

Pratite ih na Facebooku: Baccala della Mamma

Pratite ga na Instagramu: baccala_della_mamma

Pratite Andreine priče na : andrea_pancurBACCALA DELLA MAMMA, BAČVA, ISTRA

  • RIBA

    Bakalar je divlja riba iz Norveške koja nije uzgojena, a Aleksandar je upravo od tamo nabavlja.
  • ZDRAVA JE!

    Bogat je zdravim omega tri masnim kiselinama, vitaminom A i vitaminom D, bogat bjelančevinama, mineralima (fosfor, kalcij, jod i željezo). Nema ni laktoze ni glutena.