WOW Vincekovo u vinariji Kolarić


Franjo Kolarić, vrhunski vinar iz Jastrebarskog, ove je subote na najbolji mogući način ugostio više od 50 gostiju udruge Women on Wine. Uzbuđenje, ali i umor koji je osjećao zbog proslave rođenja svog trećeg djeteta, nisu spriječili Franju da nam omogući odličnu proslavu Vincekova.

Vincenkovo tradicionalno označava početak rada u vinogradu. Obrezuje se trst i polijeva ga se vinom kako bi i u novog godini imao što bolji urod. Članice udruge WOW s nekoliko prijatelja ove su subote to vidjele iz prve ruke.

Na Vincekovo zapravo sve počinje

Vesela skupina svoje je druženje počela u vinogradu gdje je Franjo pokazao na koji se način obrezuje trst i koliko je to zapravo posla u tako velikom vinogradu. U vinariji Kolarić trstove obrezuju tri osobe i za taj im je posao potrebno dva tjedna. Franjo nam je objasnio kako dnevno u prosjeku obreže i do 800 trstova, „Taj dio vam iskreno najviše volim, doći u vinograd, ugasiti mobitel i rezati trst“. Osim rezanja, čupanja i vezanja trsta nismo preskočili niti obavezno zalijevanje trsta vinom. Ekipa iz vinarije u vinogradu je napravila odličnu atmosferu uz kuhano vino i kobasice koje smo pekli na naloženoj vatri.

Kakvog je okusa vino iz gruzijske amfore čuvane duboko u zemlji?

Nakon obilaska vinograda i uživanja u idiličnoj zimskoj atmosferi, druženje se nastavilo na vrhunskom ručku u vinariji Kolarić. Prekrasno uređen ambijent i vesela atmosfera koja se stvori uvijek kada se članice Women on Wine nađu u istoj prostoriji ni ovaj put nije izostala. Osim isprobavanja poznatih sorti poput sivog pinota, imali smo jedinstvenu priliku probati nešto doista posebno. Limitirano izdanje crnog pjenušca koji kombinira vino napravljeno od višnje maraske i crni pinot. Za zaista posebnu poslasticu zaputili smo se u dvorište vinarije. Tamo je u zemlji ukopana gruzijska amfora u kojoj se nalazi 1200 litara nevjerojatnog rajnskog rizlinga. Čuvanje bijelog vina u glinenoj amfori daje mu posebnu i prepoznatljivu aromu uz skladan, pun i svjež okus ove sorte.

Na samo 35 kilometara od Zagreba možete probati nove okuse vina i provesti dan okruženi prekrasnom prirodom. Mi smo zaključili da je ovo odličan način za maknuti se od obaveza i napuniti baterije.

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: Andrea Pančur, Marko Čolić