Inženjeri građevine koji su naslijedili ljubav vinu


Znate onaj osjećaj kada otkrijete neko novo vino ili još bolje vinara, za kojeg još mnogo njih nije čulo? Upravo će takve osjećaje izazivati „Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarima“. Nova tradicija predstavljanja manje poznatih, a iznimno vrijednih vinara počela je vinarijom Jakovac iz Erduta u zagrebačkoj kavani Procaffe.

Mladim vinarima, kojih na našim područjima ima mnogo, potrebno je pružiti šansu da prezentiraju rezultate svojeg rada. Nove su to snage koje na zanimljiv način kombiniraju tradiciju i moderan pristup, a sve to vrlo vješto marketinški plasiraju na tržište. Kako bi postigli bolju poziciju na tržištu mali se vinari sve češće udružuju kako bi zajednički predstavili svoja vina.

Vinski razgovori služit će kao savršena platforma u kojoj će oni moći prezentirati najbolje od svog rada, svima onima koje fascinira raznovrsnost okusa koji mogu nastati procesima izrade vina. Novi projekt Udruge za kulturu stola G.E.T. svidjet će se svima koji istinski uživaju u isprobavanju novih okusa vina.

Braća Jakovac – inženjeri građevine koji su naslijedili ljubav prema stvaranju vina

Okupljenima u kavani Procaffe, Ozren i Ognjen Jakovac pokazali su kako izgleda kada se u tradiciju proizvodnje vina uključi moderan pristup. S obzirom na pitanja publike, koja je zajedno s Tomislavom vodila cijeli razgovor, jasno je kako se za svačiji ukus pronašlo ponešto. Osim Graševine, Traminca i nagrađivanog Crnog Cuveea, posebno je zanimljivo bilo probati dva Chardonnay vina od grožđa iste berbe, ali proizvedena na dva različita načina. Ova inovativna dva mlada dečka za sebe kažu da su građe/vinari i da im je „paradoks definicije dao vjetar u leđa da grade, ali ovoga puta imidž vinarije“

Na domaćem i stranom tržištu nude nešto novo i stvarno vrijedno, a na vama je da kada se nađete u prilici probate interesantna vina iz vinarije Jakovac i saznate zašto svoj rad predstavljaju sloganom: Try me! Love me! Remember me!

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: Silvija Munda