Jeste li sigurni da ste ikada probali šampanjac?


Jeste li ikada čuli poznatu izreku da su svi šampanjci pjenušava vina, ali nisu sva pjenušava vina šampanjci? Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste se trebali upitati jeste li zapravo ikada probali okus šampanjca.

Šampanjac je pjenušavo vino isključivo proizvedeno u francuskoj pokrajini Champagne i naziv šampanjac ne smije se, po zakonu koristiti, niti za jedno drugo vino nastalo izvan 160 kilometara od te regije. Radi se o jedinstvenom okusu koji daje grožđe nastalo posebnom kombinacijom klime i karakteristika tla, a zakonom je diktirano sve od uzgoja i načina berbe do prerade u šampanjac.

Šampanjac ili pjenušavo vino?

Šampanjac je danas jedno od najpoznatijih pića na svijetu, ali često ga se pogrešno poistovjećuje sa svim pjenušavim vinima. U mnogo situacija možete čuti kako se hvali poseban okus šampanjca nekog našeg domaćeg vinara. Upravo je zbog toga nastao ovaj tekst jer se u tim slučajevima sigurno ne radi o šampanjcu nego o pjenušavom vinu. Razlikovati to dvoje važno je zbog svega što pravi šampanjac danas predstavlja, ali i zbog bogate ponude vrhunskih pjenušavih vina koja se nude na našim prostorima.

Za kraj jedna zanimljivost

Šampanjac ima bogatu i zanimljivu povijest koja je u naslijeđe ostavila posebno poštovanje prema ispijanju ovog pića. Tako se uz luksuzan šampanjac veže sabrage – poseban način otvaranje boce šampanjca koji je proslavio Napoleon slaveći svoje vojne pobjede. Danas se koristi u posebnim svečanostima, a podrazumijeva otvaranje boce šampanjca pomoću mača. Ovako to izgleda kada to radi Erik Lombardo, bar manager i kolumnist za poznati Food52.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=ClD_-UBaIyI

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: Pixabay.com