Wine Enthusiast izabrao Volarević Plavac mali Platinum edition 2018. među 100 najboljih

Wine Enthusiast

Prvo autohtono hrvatsko vino koje je ušlo u izbor 100 Best 2022 magazina Wine Enthusiast s 95 bodova iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna.

Croatian Wine Alliance, skupina globalnih timova za promicanje hrvatskih vina, objavljuje da je Wine Enthusiast, jedna od vodećih američkih vinskih publikacija s međunarodnim ocjenama, objavila 100 Best 2022 listu, gdje je prvi put uključena hrvatska autohtona sorta – Plavac mali. Prvi plavac kojega je Wine Enthusiast izabrao da uđe među 100 najboljih je Volarević Plavac mali Platinum edition 2018.

Wine Enthusiast

U Wine Enthusiastu pišu: “Naši ocjenjivači su krenuli u potragu za otkrićima, a ove godine nisu bili razočarani. Od 21.000 vina kušanih na slijepo, pregledanih i ocijenjenih, ova lista od 100 vina odabrana su kao najbolja a ujedno i najuzbudljivija vina 2022. Vina su dostupna na širem tržištu SAD.”

Josip Volarević

“Svi vinski profesionalci iz Hrvatske su svjesni da su upravo hrvatske autohtone sorte najbitnije za promidžbu u svijetu i mi smo oduševljeni da je globalno utjecajni časopis kao Wine Enthusiast smatrao bitnim da uključi plavac mali u listu 100 Best 2022” rekla je Mirena Bagur, čelnica Croatian Wine Alliance te suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., uvoznik i online trgovina sa 80+ hrvatskih vina koje šalju u sve države SAD. Prema pravilima Wine Enthusiasta, sva ocjenjivana vina moraju biti dostupna za kupnju u Sjedinjenim Državama.

Volarević vinarija

Plavac mali se uzgaja u najjužnijoj vinskoj regiji Hrvatske – Dalmaciji. Kao sorta kasne berbe koja raste u surovim uvjetima, zahtijeva kompliciran proces proizvodnje vina, zbog čega vinari imaju izreku da je treba “ukrotiti”. “Proveli smo tri godine znanstvenog istraživanja o utjecaju roka berbe i duljine maceracije na polifenolni sastav i senzorsna svojstva plavca malog, a naš Platinum Plavac mali 2018 je prva komercijalna berba proizvedena na temelju istraživanja”, rekao je Josip Volarević, mag. ing. agr., suvlasnik i enolog Vinarije Volarević.

Wine Enthusiast

“Ponosan sam što sam dobio 95 bodova za mladu berbu plavca malog koja je u hrastovim bačvama provela samo osam mjeseci. A posebno mi je čast da je Platinum uključen u listu 100 najboljih vina 2022. Već smo koristili rane nalaze ove metodologije pri proizvodnji prethodne berbe Gold Editiona također iz vinogorja Komarna, što je u skladu s dobivenim 94 boda za ovo vino.” Objašnjenje vinifikacije Volarević Platinum plavca malog – grožđe dolazi iz najmlađe Hrvatske apelacije Komarna s 50 – 80 % vapnenačkog tla.

Wine Enthusiast Volarević vinarija

Strmi vinogradi s nagibom do 40 % osiguravaju optimalnu sunčevu svjetlost i toplinu za uspješno dozrijevanje Plavca malog. Budući da se nalazi u neposrednoj blizini Jadranskog mora, niže noćne temperature pridonose svježini i većem aromatskom profilu grožđa. Odabrane su i ručno ubrane samo najzrelije bobice, dok su prosušene bobice uklonjene. Maceracija je trajala od 12 do 20 dana ovisno o bačvi, nakon čega se vino miješalo. Vino je odležalo osam mjeseci u hrvatskim, američkim francuskim hrastovim bačvama od 225 l i 500 l, s tim da je 15 % novi hrast, a ostalo drugo, treće i četvrto punjenje. Za ovu prvu komercijalnu godinu, napravljeno je ukupno 4000 boca. 

Josip Volarević

Wine Enthusiast

Magazin Wine Enthusiast je nagrađivana tiskana publikacija i internetski izvor koji prikazuje trendove vina i hrane, eno travela, te daje više od 25 000 ocjena i recenzija vina godišnje. Sadržaj se kreće od vijesti iz industrije pića koje se brzo i neprestano razvijaju, do stručnih analiza i izvješćivanja. Pojedinosti o svim ocjenama mogu se pretraživati ovdje. Wine Enthusiast Companies sastoji se od Wine Enthusiast Media i Wine Enthusiast Commerce, a momentalno grade Wine Enthusiast Showroom, Centar za obrazovanje i degustaciju u korporativnom uredu u New Yorku, jača misiju kontinuiranog učenja i služi kao središte tvrtke za slijepo kušanje vina.

Volarević Plavac mali Platinum edition 2018.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: winery_volarevic

 

Vinarija Volarević, Komarna

  • VINARIJA VOLAREVIĆ

    Prvi plavac kojega je Wine Enthusiast izabrao da uđe među 100 najboljih je Volarević Plavac mali Platinum edition 2018.
  • WINE ENTHUSIAST

    Magazin Wine Enthusiast je nagrađivana tiskana publikacija i internetski izvor koji prikazuje trendove vina i hrane, eno travela, te daje više od 25 000 ocjena i recenzija vina godišnje. Sadržaj se kreće od vijesti iz industrije pića koje se brzo i neprestano razvijaju, do stručnih analiza i izvješćivanja.