Pravi viski se pije bez leda kažu stručnjaci na 45. Miva Whisky radionici

Whisky klub radionica
Iako biste pomislili da su vesela atmosfera, totalno pozitivna energija i dobro raspoloženje rezultat toga što smo probavali odličan viski, svemu tome zapravo je jako zaslužan voditelj radionice u prostoru – Jure Andrijašević. Posjetila sam Whisky klub radionicu.  

Svima koji vole viski, ove su radionice već poznata stvar. Meni je ovo bila prva i potpuno mi je jasno zašto se svi na njih vraćaju. Doduše, kao žena bila sam u velikoj manjini, ali sigurna sam da će se i to uskoro promijeniti. Za početak recimo samo da voditelj ima odličnu sposobnost napraviti predavanje koje je jednako zanimljivo ekspertima i onima koji tek počinju učiti o viskijima.

Jure Andrijašević, predavač je na prestižnoj WSET školi i licencirani turistički vodič kojemu ovakav nastup izgleda kao da dolazi potpuno prirodno. Izdvojio je informacije za koje točno zna da će njegovoj publici biti zanimljive i sve je to odlično složio u jednu cjelinu. Uz Juru, bio je tu i već dobro poznati viski ekspert i predavač Dario Grabarić, koji je svojim znanjem dodatno upotpunio priču o viskijima koje smo probavali.

Za one koji možda ne znaju, Miva Whisky klub prvi je whisky klub u Hrvatskoj, a glavni pokretači su Tomislav Tuđen, ujedno i direktor Miva d.o.o. te Jura Andrijašević. Svoje radionice održavaju barem jednom mjesečno u Bistrou Jadranka u Vukovarskoj 56.
Whisky klub
Misteriozni program radionice

Tema ovog druženja bio je Family Affair, a što ćemo točno degustirati nismo znali dok nismo došli na radionicu u zagrebački bistro Jadranka. I ne samo to, prilikom degustacije pokušavali smo pogoditi godinu proizvodnje svakog viskija samo na temelju okusa.

Degustirali smo pet viskija iz destilerije Glenfarclas i to u rasponu starosti od 10 do 25 godina. Ono što je zanimljivo napomenuti je da se radi o kvalitetnom viskiju koji se na tržištu može pronaći po stvarno prihvatljivim cijenama. U njihovom ponudi možete pronaći viski star 10 godina po cijenama od 30 eura. Osim toga, probali smo i poznati Chivas Regal star 15 godina!

Zanimljiv svijet koji je zabavno istraživati

S ovim svijetom nisam toliko upoznata kao sa svijetom vina, ali vjerujte lako bi vam se moglo svidjeti. A ako vas zanima, ovakve su radionice pun pogodak. Puno je tu zanimljivosti i savjeta koje je super znati. Kao na primjer, jeste li znali da se u Škotskoj nalazi 125 destilerija i da su po tome vodeći u svijetu, da viski ne bi smio dugo stajati otvoren i da se u viski ne stavlja led? Tako da one fore koje vidite u filmovima zapravo ne prolaze, preporuka je da se viski pije bez leda, eventualno s dvije kapi vode.

Ako ste to spremni testirati nemojte propuštati ovakve radionice i poznati Whiskey Fair koji se u Zagrebu održava već šesti put. Vidimo se!

Saznajte kakve sam još radionice posjetila ovdje.

Andrea Pančur