Restoran u Zagrebu koji morate posjetiti barem jednom mjesečno

Rizoto s patkom

Restoran Fuentes u Španskom uspješna je priča na hrvatskoj gastro sceni i potvrda da se kvaliteta i visoki standardi uvijek isplate. Radi se o viziji Ivana i Tihane Lešić, koja se nakon mnogo ulaganja, testiranja i učenja o ovom poslu, napokon ostvarila. Sjela sam s njima da mi ispričaju svoju priču.

Ono što ću vam ja reći o Fuentesu, prije svega, je da imaju najbolji tatarski biftek u gradu! Probala sam rižoto od pečene bundeve s kozjim sirom i patkom i desert od jabuke i cimeta s grožđicama, krokant od domaće karamele sa sladoledom od cimeta. Stvarno je nevjerojatno što naprave s dobrom idejom i svježim i kvalitetnim namirnicama.

Tihana i Ivan rade ono što vole i to se vidi čim uđete u restoran. Radi se o školovanom sommelieru koji je dio svoje profesionalne edukacije odradio i u Parizu. Ima jasno posloženo kako treba izgledati kvalitetna ponuda i upravo to i radi.
Restoran Fuentes
Kažete da se u vašoj ponudi može osjetiti fuzija jela iz cijeloga svijeta. Kako je do toga došlo?

Restoran Fuentes i zanimljiva jela koja nudimo, zapravo su rezultat svih ljudi koje smo upoznali, onoga što smo naučili i što smo probali. Dobili smo priliku skoro godinu dana živjeti, raditi i učiti u Meksiku s nekima od najboljih kuhara tog područja. Dobili smo vrijedne certifikate i znanja koja su nam pomogla u stvaranju svega ovoga. Što se mene tiče, mogli smo tamo ostati još malo, ali žena je odlučila da je bolje da se vratimo ovdje i pokušamo stvoriti nešto prema našoj viziji.

Točno znate što želite i kako zamišljate svoju ponudu, što vam je najvažnije da postignete?

Želim da se gost osjeća ugodno. Nije to nešto revolucionarno, ali na tome se radi. Cijenim i poštujem svoj tim. Volim da sve bude kako treba. Evo na primjer, kada smo planirali otvorenje, gledali smo centar grada da bi kasnije shvatili da ovakve lokacije imaju svoje prednosti. Na primjer, parking. Nešto što gostu puno znači u zaokruženoj ponudi. A znate kako se kaže, ako je restoran dobar i na mjesecu će biti pun!
Restoran Fuentes
Što biste rekli da vas izdvaja iz ponude?

Imamo svoje kriterije preko kojih ne prelazimo, i to je ono što izdvaja. Takav jedan kriterij je recimo da nikad ne koristimo zaleđeno meso, ne kupujemo po trgovinama nego sve pokušavamo nabaviti lokalno. Kruh radimo sami i ne naplaćujemo ga, kao ni vodu ili couver što je po meni sasvim normalno. Meni kreiramo 4 puta godišnje kako bi pratili sezonu namirnica, radimo po istom načelu po kojem smo počeli i to se pokazalo jako uspješnim.

I za kraj, zašto za restoran Fuentes imate moju preporuku. Kada bih morala izdvojiti samo jednu stvar ovdje, na prvo bih mjesto morala staviti Ivanov pristup. Možete vi oko sebe okupiti najbolju ekipu na svijetu, ali nema usporedbe s tim kada vas dočeka vlasnik. On se za svoje goste pobrine na poseban način i zato mu se stalno i vraćaju. Točno zna kome što preporučiti, zna napraviti da se osjećate posebno i onda još potpuno oduševi okusima na tanjuru. Kombinacija s kojom nema pogreške.
Restoran Fuentes, vlasnici

Tihana i Ivan Lešić

Vjerujte mi da se ovdje ne dolazi samo jednom i da za to postoji više dobrih razloga. Ova ekipa stvarno da otvori na mjesecu i tamo bi bilo gostiju.

Ostale preporuke restorana pogledajte ovdje.

Andrea Pančur

Fotografija: Rene Karaman i arhiv Fuentes