Vinarija Valenta osvojila zagrebačku publiku već prvim vinom

Vina Valenta

Moram vam priznati da sam jedva dočekala ovo izdanje vinskih razgovora! Tomislavu je u goste došao Valter Valenta iz Istre i ja sam točno znala što me od vina očekuje. Baš zato sam se potrudila svima oko sebe jasno dati do znanja da se ovo ne propušta. Ako ste probali Teran od Valente znate o čemu pričam.

Iako se proizvodnjom vina bave već jako dugo, obitelj Valenta iz Kaldira tek je nedavno svoja vina dala na tržište i za ta su vina već osvojili prestižne nagrade. Posjeduju 6 hektara vinograda, a trenutno nude 4 sorte. Glavni cilj im je pozicionirati se na tržištu kao mali vinar, ali velike kvalitete. Prije par mjeseci imala sam priliku s njima pričati o svemu tome kako i što rade i priča je jako zanimljiva, a nalazi se ovdje. Meni se recimo, posebno sviđa dio gdje objašnjavaju etiketu.

Valter Valenta i Tomislav Stiplošek

Dvije malvazije i dva terana

Osim što smo saznali da najavljuju jednu bijelu i jednu crnu kupažu, imali smo priliku probati dvije vrhunske sorte različitih berbi. Super je ovo prilika usporediti isto vino u različitim fazama. Probali smo Malvaziju 2018. za koju je zanimljivo da je maceracija bila samo 12 sati i Malvaziju 2019.
Linija vina Valenta
Osim toga, pili smo odličan Teran 2017. i Teran 2018., jer kako je spomenuo Valter: “Ne možeš biti iz Istre i nemati teran.” Njihov teran je stvarno nešto što bih posebno istaknula. Radi se o jako zahtjevnoj sorti s kojom oni dobro znaju raditi. Ovaj iz 2018. godine, bila je privilegija probati jer se radi o vinu koje još leži u drvenim bačvama, tamo će biti još godinu dana pa onda 5 mjeseci u boci i tek onda ide na tržište.

Muškat ovoga puta nismo imali prilike probati jer je u potpunosti rasprodan, što samo govori o njegovoj kvaliteti, a saznali smo da imaju u planu otvoriti kušaonu kapaciteta 30-ak ljudi. I ovoga se puta vino odlično kombiniralo s bogatom platom okusa suhomesnatih proizvoda Buretić Brega i sireva mljekare Latus.

Uz sve to zanimljiva knjiga i odlična glazba

Za glazbu su ovoga puta bili zaduženi Helena Novosel, odlična mlada glazbenica koja osim skladanja pjesama pjeva soul, blues, jazz i pop, a na gitari ju je pratio Svibor Perković, član benda Ectratis.

Knjiga koja se predstavila je roman autorice Dragane Radusinović Tafra, koji već neko vrijeme skuplja odlične komentare na sceni. Tajkunova kći u izdanju Beletre, kako sama autorica kaže, je ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Zanimljivo, zar ne?

Valter Valenta i Andrea Pančur

Pročitajte i druge vinske recenzije ovdje.

Andrea Pančur

Fotografija: Rene Karaman