Kakvo je bilo vino iz dalmatinske vinarije koja tek počinje?


Održani su još jedni “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” ali ovoga puta u malo drugačijem izdanju. Cijela je večer bila povezana temom Vino i smijeh, gdje je vino osigurao potpuno novi vinar s Pelješca, a za ovaj drugi dio pobrinuo se nezamjenjiv Drele. 

Gost vinskih razgovora bio je Alen Hilić, pomorac s Pelješca koji nam je, kroz ugodno druženje, predstavio sedam svojih vina. Iako je cijela ideja Vinskih razgovora zamišljena kao predstavljanje vinara za koje možda mnogi nisu čuli, ovoga se puta radilo o potpuno novom imenu.

Vinar na samom početku

Kada su ga pitali zašto se odlučio sada krenuti s vinogradom, Alen Hilić rekao je da želi da vinograd zapravo bude spreman kada on ode u mirovinu. Radi se nekome kome je proizvodnja vina zaista hobi, a većina onoga što smo probali zapravo uopće još nije u prodaji. S obzirom da se ne radi o profesionalnom vinaru, ne može se usporediti poznavanje nekih specifičnosti u procesu proizvodnje kao što je to obično u predstavljanjima vinara, ali je svakako bilo interesantno probati vino vinarije na samom početku.

Usporedba vina kroz godine 

Probali smo Pošip iz 2018. godine i dvije sorte crnih vina, ali iz različitih godina berbe. Pili smo Plavac mali iz 2012., 2015. i 2017. godine i to od najmlađeg prema starijem. Intenzivan miris i izrazito trpki okus odmah pokazuju koliko je zapravo za vino važno da kvalitetno i dugo odleži. Zanimljivo je bilo napraviti upravo tu usporedbu kroz degustirana vina, jer već dvije godine starije vino iste sorte ima potpuno drugačiji okus i dozvoljava jasnije prepoznavanje nekih elemenata. Osim Plavca imali smo priliku probati i usporediti Dingač iz 2012., 2015. i 2016. godine, s time da je 2012. bila Hiliću prva berba.

Druženje ispunjeno smijehom 

Poznati Drele, koji je vino opisao kao najbolji katalizator dobrog raspoloženja, bio je odličan gost na ovakvom druženju. Upoznao nas je s običajima Martinja, krštenja vina i na svoj nam je način pokazao kako to nije uopće jednostavan posao, ali kada se nešto mora to nije teško. Kako se njemu svidjelo druženje najbolje je objasnio sam. Ponosan je što će jednog dana svima moći govoriti: “A gdje si ti bio dok sam ja s Hilićem pio?”

Saznaj više o vinskim eventima ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur