Što je o uspjehu Zvjezdarnice Višnjan imao reći Korlević

Za Zvjezdarnicu Višnjan, na Tičanu, svi su čuli, ali mnogo je onih koji ne znaju koliko je zapravo ta naša zvjezdarnica poznata u svijetu. Prema nedavnim istraživanjima, ova je zvjezdarnica druga najuspješnija u svijetu u otkrivanju asteroida koji bi mogli biti prijetnja Zemlji. Ispred je samo NASA. 

Iznimno ponosni na ovakve rezultate jedne istarske zvjezdarnice, odlučili smo razgovarati s jednim od glavnih i odgovornih za ovakav nevjerojatan uspjeh. Na nekoliko nam je pitanja odgovorio Korado Korlević, bez ikakve pogreške možemo reći – legenda hrvatske astronomije.

Po čemu je točno zvjezdarnica prepoznata u svijetu i što to radite bolje od drugih? 

Najjednostavnije rečeno, Zvjezdarnica Višnjan, Tičan (ili astronomski kod L01) jedna je od točaka mreže za praćenje opasnih svemirskih objekata. U tome smo, jako dobri, a taj bi se uspjeh trebao gledati kroz nekoliko elemenata. Odnos cijene i količine posla koji obavljamo, čini nas nedostižno najjeftinijima jer zvjezdarnica nema zaposlenika, a među tri je najbolje u svijetu.

U tom smo vrhu po asistenciji praćenja objekata koje otkriju survey teleskopi NASA-e i Američkih zračnih snaga. Za 2019. godinu smo prva zvjezdarnica, ali to je već jedna druga priča.

Što to znači za Hrvatsku odnosno za Istru posebno? Mislite li da postoji mogućnost dobivanja investicija? 

Za Hrvatsku, ne baš puno jer nismo državna zvjezdarnica. Zakoni su prilično komplicirani pa ponekad izgleda kao da bi nas stvarno prije mogao udariti asteroid nego se nešto promijeni i mi možemo postati centar izvrsnosti. Nažalost, trenutno je takvo stanje. A što se tiče investicija, mi živimo od donacija i projekata. Očekujemo da bismo mogli dobiti sredstva i opremu za sljedeći razvojni ciklus.

Istra je druga priča, Zvjezdarnica Višnjan i postoji zbog lokalnog interesa i vjere u projekt. Ako se taj interes zadrži, ovdje postoji mnogo mogućnosti u smislu posebnih oblika turizma kao što je prije svega edukacijski, obiteljski, znanstveni i slično. Ovo je svjetska priča koja se nalazi u Istri.

Postoji li u Hrvatskoj dovoljan interes za astronomiju i imamo li dovoljno znanstvenika? 

Među mladima i među građanima, definitivno, i to ne zbog nas već zbog povijesnih razloga i radijske emisije Andromeda koja već tridesetak godina pokriva to područje. Znanstvenika u Hrvatskoj ima dovoljno, ali ih nema ovdje jer im, na žalost, ne možemo pružiti uvjete za život i rad.

I za kraj, imate li Vi nasljednika i čime se bavite u slobodno vrijeme? 

Nasljednike imaju carstva, a ja sam učitelj. Imam “nasljednike” po cijelom svijetu, pa će netko ako bude moguće, možda i ostati u Višnjanu. A slobodno vrijeme? Kako se to uopće definira? To je neki period duži od 10 minuta? Zabava je uvijek uspjeh u poslu, obitelj, uspjeh učenika, susreti s prijateljima i slično.

Zanajte još zanimljivosti ne linku ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur