Restoran na svega 100 km od Zagreba, koji morate staviti na svoj popis


Obožavam obilaziti restorane i isprobavati sve što su vrhunski kuhari u stanju napraviti s hranom, a s obzirom da u Istri skoro da i ne postoji restoran koji nisam posjetila, došlo je vrijeme za unutrašnjost Hrvatske. Napokon sam uspjela posjetiti Malu Hižu u Mačkovcu, koja je već dugo na mom popisu, a ispalo je da na tom popisu s dobrim razlogom.

Ne znam koliko imate naviku nazvati restoran i rezervirati mjesto prije nego dolazite, ali meni se to pokazalo kao dobra praksa pa je se uvijek držim. Lijep je to način da najavite svoj dolazak i osigurate si mjesto. Nas je u Maloj Hiži dočekalo ljubazno i profesionalno osoblje kojemu ta ljubaznost dolazi toliko prirodno da u minuti naprave da se osjećate kao među prijateljima.

Ambijent i okusi – sve se mora poklapati

Bez puno uljepšavanja, ambijent je teško riječima opisati. Mi smo, po našem mišljenju dobili najbolji stol, s pogledom na dvorište u kojem se nalazi potok s uređenim mostićem koji jednostavno zove na fotografiranje. Unutrašnjost je uređena u tradicionalnom stilu, a sitni detalji kao antikvitetna svjetiljka daju potpuni dojam. A onda nam je na stol došla hrana…

Kao predjelo smo izabrali proljetnu juhu od divljeg medvjeđeg luka s pestom od cikle i popečenim kruhom i krem juhu od vrganja i šumskih gljiva. U dvije riječi – čista fantazija. Kao glavno jelo uzeli smo gulaš od jelena i trgance sa slaninom, vanjkušence punjene sirom i špinatom, lungić – svinjski file na međimurski punjen popečenim vrganjima, svježim sirom i parmezanom, paniran u mrvicama i bučinim sjemenkama, umak od šumskih gljiva i pečeni mladi krumpir. Malo je reći da za desert nije bilo mjesta jer od naručene hrane nije ostala ni mrvica na tanjurima, a porcije su prilično obilne.
Andrea Pancur pije crveno vino

Topla preporuka svima koji će za vrhunski specijalitet sjesti u auto

Korištene namirnice, način pripreme, prezentacija i okus hrane u svakom smislu opravdava cijenu u restoranu i sigurna sam da će svaki zaljubljenik u gastronomiju cijeniti razinu ove kvalitete. Osim hrane, ono što moram svakako naglasiti je odlična vinska karta. Kvalitetno vino možete popiti po pristupačnim cijenama, što je zapravo za dosta restorana u okolici Zagreba prava rijetkost. Naravno, osim toga u ponudi imaju i visoko ekskluzivna vina.

Voljela bih kada biste prvi slobodan dan iskoristili na način na koji smo ga mi iskoristili jer je pravi užitak provesti vrijeme na ovakvom mjestu i uz ovakvu ponudu. Ono što ja mogu reći da mi ovo sigurno nije bio zadnji posjet Maloj Hiži.

Pročitajte još tesktova o restoranima ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur