IDEJA ZA IZLET: Vinske ceste Kvarnera idealne su za uživanje u vinu

Posljednji dani ljeta idealni su za uživanje uz more u dobroj vinskoj kapljici, izvrsnoj hrani i ugodnom društvu na Vinskim cestama Kvarnera. Tako sam jedan rujanski sunčani dan zajedno sa svojim kolegama iskoristila za vinsku turu po Kvarneru i divno se provela.

Vinske ceste Kvarnera riznica su iznimnog bogatstva autohtonih vinskih sorti

Prva postaja naše vinske ture bila je vinska kuća Pavlomir. Ondje su nam dobrodošlicu poželjeli i s nama nazdravili gosp. Vedran Devčić, voditelj projekta BEST MED, izv. prof. dr. sc. Elena Rudan, predsjednica Udruge Klub članova selo Dijana Katica i dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera. Ovi stručni i vrijedni ljudi su nam predstavili strateški europski projekt  BEST MED koji se odvija unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) i koji se bavi KULTURNIM RUTAMA te novim modelima upravljanja kulturnim rutama.

Gospodarska komora

Naime, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka odabrala je kulturnu rutu Vijeća Europe – ITER VITIS i time dala značajnu podršku razvoju “Vinskih cesta Kvarnera”. „Vinske ceste Kvarnera“ svojevrsna je riznica iznimnog bogatstva autohtonih vinskih sorti i kao takva ima izvrstan turistički destinacijski potencijal. U ovaj projekt su još uključeni Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci, koji je partner HGK ŽK Rijeka na provedbi projekta, i Kvarner Wines Association, odnosno Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera, koja je i nosioc branda Kvarner Wines. „Cilj nam je kroz ovaj projekt dati jaku podršku razvoju „Vinskih cesta Kvarnera“ i dati podršku vinarima i turističkoj industriji da bolje prezentira svoje adute u tom smislu. Projekt BEST MED ulazi u fazu kada je potrebno uključiti i druge dionike, među kojima su u ovom slučaju i novinari, blogeri i influenceri koje prate ovo područje“, rekao je voditelj projekata u HGK Rijeka Vedran Devčić. Nakon ovih uvodnih riječi znala sam da nas čeka sjajan dan na Kvarneru, u regiji raznolike i kvalitetne vinske ponude, ali i vrhunske ponude gastronomskih užitaka.

Posjet Vinskoj kući Pavlomir nadmašio je sva moja očekivanja

Žarko Stilin I Miroslav Palinkaš

Vinarija Pavlomir veličanstvena je vinarija u Novom Vinodolskom. Vinarija je ovo koja se razvijala na obroncima Vinodolske doline i koja ima dugu i bogatu tradiciju. Vinariju Pavlomir na noge je 1994. godine podigao Miroslav Palinkaš i pod njegovim vodstvom ista iz godine u godinu napreduje stvarajući dojmljiva vina. Danas vinarija ima u posjedu 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji. Palinkaš posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti Žlahtina, koju je vratio u Vinodol. Tako smo imali priliku kušati vrhunski pjenušac „San Marino“ upravo od sorte Žlahtina koji nas je oduševio svojom osvježavajućom notom.

Osim njega, uživali smo u degustaciji pjenuša „1288“ koji se diči brojnim nagradama. Tu nije bio kraj guštanju u vinariji Pavlomir. Naime, šetali smo i razgledavali velebne vinograde te smo tako kušali nekoliko vrsta vina od različitih sorti. Miroslav Palinkaš osim Žlahtine njeguje i sorte: chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka, pinot bijeli, muškat. Vinsku kuću Pavlomir imala sam priliku posjetiti i prije četiri godine, no moram priznati kako su ovog puta sva moja očekivanja nadmašena te da sam zaista impresionirana ljepotama ove vinodolske vinarije.

Vrbnik je srce vrbničke žlahtine

OPG Ivan Katunar, Ivica Dobrinčić, Egle Katunar

Ispunjeni dobrom energijom i sretni krenuli smo na novu destinaciju. I to ne bilo kako, već vlakićem Grga koji nas je odveo do luke Novog Vinodolskog. Od tamo smo se brodom odvezli u Vrbnika, odakle i potječe čuvena vrbnička žlahtina, do OPG Kuće vina Ivan Katunar. Ondje su nas dočekali sam vinar Ivan Katunar i njegova supruga Egle Katunar. U samom njihovom pristupu i žaru s kojim govore o vinogradarstvu i vinima može se primijetiti da za njih navedeno nije samo posao, već i stil života te strast. Uz njihovo stručno vodstvo razgledali smo vinariju i podrum OPG Kuće vina Ivan Katunar. Ondje se proizvodi čak 10 etiketa vina. Degustirali smo njihov dojmljivi pjenušac Biser žlahtine.

Fini kvarnerski ručak u prvom vinskom hotelu Gospoja, a potom vinska radionica

Potom je uslijedila prezentacija vina na kojoj smo uz sir i maslinovo ulje kušali četiri različita vina od različitih vinara. Bio je to pravi užitak i veselje. Na prezentaciji se našem živahnom društvu pridružio Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun. On nam je predstavio vinariju i ružičasto vino Trojšćinu te ružičasto vino Vinarije Nada Sw. Nadalija. Tako razdragani, opijeni toplim rujanskim suncem krenuli smo u prvi vinski hotel.

Vinotel Gospoja Vrbnik

Upravo u vinskom hotelu Gospoja imali smo ručak. Ovaj vinski hotel na vrbničkoj adresi zaista je destinacija vrijedna posjeta. Smješten je u središtu mira, okružen prekrasnim plažama i kristalno čistim morem. Odsjedanjem u ovom posebnom hotelu gost ne dobiva samo odmor kao takav, već i užitak kušanja gastronomskih delicija te vrhunske vrbničke žlahtine. Kako bi barem dijelom dobili dojam cjelovitog odmor u Gospoji, domaćini su nam pripremili pravi izvrstan kvarnerski ručak. Za početak smo jeli fantastične makarune sa šugom od boškarina i kremom od kozjeg sira, dok nam je za glavno jelo bio poslužen boškarin u umaku s rižom. Tom nenadmašnom kvarnerskom ručku točka na i bile su čaše odličnog pjenušca Gospoja i prošeka Sveta nedija PZ Gospoja.

Makaruni s boškarinom

Osim toga, kušali smo i ružičasto vino Luzar vinarije Boškinac s Paga te Reservu Estate winery Katunar. Nakon ovog čarobnog predaha u vinskom hotelu Gospoja došlo je vrijeme i za malo rada. Uslijedila je vinska radionica „Žlahtina – kraljica Kvarnera“ na kojoj smo kušali čak osam žlahtina. Također, na radionici su se predstavila vina autohtone vinske sorte žlahtina Vinske kuće Pavlomir, Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarije Šipun, Poljoprivredne zadruge Vrbnik i Vinarije Šipun. Vinsku radionicu „Žlahtina – kraljica Kvarnera“ moderirao je Žarko Stilin.

U vinogradima

Zaista sam sretna što sam imala priliku jedan divni topli rujanski dan provesti na ovako nenadmašnoj i jedinstvenoj vinskoj turi po divnom Kvarneru. Ovaj izlet oplemenio je moje ljeto 2021. godine, a „Vinske ceste Kvarnera“ uistinu su se pokazale kao riznice i čuvarice iznimnog bogatstva autohtonih vinskih sorti te ljepota ovog kraja.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

VINSKE CESTE KVARNERA, KVARNER

  • VINSKE CESTE KVARNERA

    Vinske ceste Kvarnera“ svojevrsna je riznica iznimnog bogatstva autohtonih vinskih sorti i kao takva ima izvrstan turistički destinacijski potencijal.
  • BEST MED

    Strateški europski projekt  BEST MED se odvija unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) i koji se bavi KULTURNIM RUTAMA te novim modelima upravljanja kulturnim rutama.