Najvažnija imena svjetske vinske scene okupila su se u Opatiji na Vinotrade Acrobat Portfolio Tastingu

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting

U opatijskom hotelu Kvarner održan je Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting – najznačajnija i najekskluzivnija vinska smotra na ovim prostorima, koja je po drugi put u Hrvatsku dovela najimpresivnija i najvažnija imena svjetske vinske scene. Osim u revijalnom dijelu događaja, okupljeni vinski entuzijasti imali su priliku sudjelovati i u edukativnim vinskim radionicama na kojima su glavnu riječ imali najbolji svjetski vinski stručnjaci, kao i u večerama na kojima su se vrhunski spravljena jela divno sljubljivala s kvalitetnim vinima sajamskih izlagača.

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting najznačajniji je vinski događaj na ovim prostorima

Elegancija i profinjenost prvog hotela na jadranskoj obali, hotela Kvarner, tako je bio idealan ambijent za petstotinjak ljubitelja kvalitetne kapljice koji su osim samog kušanja vina i jakih alkoholnih pića imali priliku sudjelovati na premijerama novih brendova te kušati asortiman svakog prisutnog dobavljača. Koliko je ovaj projekt značajan za grad Opatiju, ali za hrvatski turizam općenito prepoznali su i Ministarstvo turizma i sporta RH čija je izaslanica gospođa Sandra Herman svečano otvorila manifestaciju te TZ grada Opatije i TZ Kvarnera. „Enogastronomija je jedan od ključnih motiva dolazaka posjetitelja u našu Hrvatsku pa tako i u ovaj kraj i prekrasan grad Opatiju. Sigurna sam da će ova manifestacija donijeti koristi za sve nas te pružiti priliku i domaćim proizvođačima da se prezentiraju na svjetskim tržištima“, poručila je državna tajnica, Sanda Herman. Hotel Kvarner toga dana bio je prava riznica vinskih dragulja i mjesto izvanrednih i nadahnjujućih doživljaja u kojima su uživali mnogi stručnjaci te zaljubljenici u vinsku kapljicu.

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting ekskluzivan je i atraktivan vinski događaj

Tako su u Opatiji bajnoj svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi. Također, tog dana predstavili su se i dobro znana imena s naših prostora poput Josipa i Mare Barundića iz Vina Barun i Andreja Markulina iz kutjevačkog posjeda Galić, zatim vrlo cijenjeni Chateau Kamnik, kao jedini predstavnika Makedonije, i kuća Verus, iz Slovenske Štajerske, kao jedna od pak triju predstavnika Slovenije. Smotra je donijela i neke premijere, stoga su upravo ovdje posjetitelji po prvi puta mogli kušati vina, šampanjce i destilate poznatih Chateau Aix, Chetau La coste, Castello di ama, Louis Latour, Joe Bastianich, Philiponat, Lassale, Lopez Heredia, Elena Walch, Vietti, Bioni Santi i drugih svjetskih imena.

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting

„Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu, zahvaljujući turizmu čijem se Ministarstvu ovim putem i zahvaljujemo na podršci. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato nam je želja bila dovesti ovu manifestaciju upravo u Opatiju te Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere. Želja nam je stvoriti tradiciju i već sada možemo najaviti da se ponovno vidimo za dvije godine u nekom drugom gradu s nekim istaknutim novitetima“, istaknuli su organizatori Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting smotre, Dino Kušen i Juraj Dusper. Gotovo je nemoguće dočarati ekskluzivnost i atraktivnost ovog značajnog, i za Hrvatsku vrlo važnog, događaja. No za ilustraciju dodajmo još kako su sva vina i alkoholna pića posjetitelji kušali iz skupocjenih čaša kuće Zalto.

Hotel Ambasador bio je dom majstorskih radionica

Osim divne Kristalne dvorane, mjesto dešavanja bio je i luksuzni opatijski Hotel Ambasador. Ondje su se odvijale edukativne vinske radionice na kojima su glavnu riječ imali glasoviti svjetski poznavatelji vina. Tako je majstorsku radionicu održao Alexis Deligny iz kuće Roederer, koji je predstavljao vertikalu Cristala. Osim te veličanstvene vinske radionice, Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting smotra donijela je i majstorsku radionicu Vega Sicilia Unico, Ribera del Duero, koju je vodio don Pablo Alvarez, predsjednik najuglednije španjolske vinarije, zatim Chateau Angelus St.Emilion, koju je vodio Danijel Čečavac, potom Roberto Voerzio, Barolo te Chateau Pontet Canet, Pauillac.

majstorske radionice

Osim spomenutih, vrhunske radionice održali su i Louis Roederer Cristal, Jermann vertikala Vintage Tunina, Torres Jean Leon vinya la scala gran reserva, Torres Jean Leon La Havre Reserva i Biondi Santi Brunello di Montalcino DOCG, na čijoj sam radionici i sama imala čast prisustvovati.

Radionica Biondi Santi oduševila je prisutne

Biondi Santi Brunello di Montalcino DOCG, fantastičnu vinsku radionicu, vodio je Ninoslav Dusper, osnivač Hrvatskog sommelier kluba. Ninoslav Dusper svim prisutnima je na zanimljiv i dopadljiv način ispričao o početcima i zanimljivostima ove velike toskanske vinske kuće, kao i o svim njihovim vinima te načinima proizvodnje istih. Također, otkrio nam je i male tajne čuvenog enologa i velikog vinskog vizionara Francesca Biondija Santija. Naposljetku, svi prisutni imali smo veliku čast kušati vrhunska vina Biondi Santi.

Biondi Santi

Biondi Santi

No, to nije sve…

Kako bi ova čitava vinska priča bila još vrjednija i dragocjenija organizatori su priredili šest tematskih večera posvećenih vinima, koji su prethodno bili izloženi na sajmu. Te vrhunske večere sve redom su bile organizirane u nadaleko poznatim opatijskim restoranima, kao i u vrhunskim restoranima u okolici Opatije. Ono što je, također, pridonijelo cjelokupnom izvanrednom dojmu ovog, za Hrvatsku vrlo važnog, vinskog spektakla bila je dobra selekcija posjetitelja. O toj dobroj selekciji posjetitelja govorio je i veliki Bastianich, koji je pohvalio organizaciju te već najavio svoj dolazak i sljedeći puta. “Jako mi se svidjelo da je među posjetiteljima bilo toliko ugostitelja i vlasnika restorana, koji su željeli saznati više o vinima. Također, često posjećujem Hrvatsku jer se moja obitelj zaljubila u ovu zemlju te smo odlučili i kupiti kuću za odmor u Puli. Uglavnom, sve pohvale organizatorima ”, dodao je Bastianich.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

VINOTRADE ACROBAT PORTFOLIO TASTING, OPATIJA

  • VINOTRADE ACROBAT PORTFOLIO TASTING

    U opatijskom hotelu Kvarner minule subotu održan je Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting – najznačajnija i najekskluzivnija vinska smotra na ovim prostorima, koja je po drugi put u Lijepu Našu dovela najimpresivnija i najvažnija imena svjetske vinske scene.
  • EKSKLUZIVAN VINSKI DOGAĐAJ

    Tako su u Opatiji bajnoj svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi.