Koja je najmlađa vinarija koju ste ikada imali prilike probati?


Vinarija Magistra iz Erduta postoji tek godinu i pol, a već sada proizvode vina koja su sve okupljene dosta iznenadila. Iako nemaju puno iskustva, koje svakako imaju vremena stvoriti, ono čega im sigurno ne nedostaje su ideje, energija i entuzijazam.

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom u zagrebačkoj kavani Procaffe, sada već očekivano dovode zanimljive nove vinarije. Ne želim hvaliti svako vino koje na ovim druženjima probam, jer mislim da se ona stvarno kvalitetna ne istaknu dovoljno, ali ovim vinima teško su se pronalazile zamjerke. A to je, vjerujte mi, jako neobično za ovako novu vinariju s proizvodnjom na samo 1,5 hektara vinograda.

Puno eksperimentiranja s poznatim sortama – kakav je rezultat?

Hrvoje i Sara Pavić koji su predstavili vinariju, sa sobom su donijeli pet vina iz vlastite proizvodnje. Ono što ih odmah na početku ističe su zanimljive priče. Jedna od njih je kako je nastalo ime vinarije. U proizvodnju su krenuli obiteljski, a s obzirom da su svi četvero prosvjetni radnici od tuda i naziv Magistra.

Vina koja smo probali su iz njihove prve berbe iz 2018. godine i sva su dobila jako pozitivne komentare publike. U vinima se može prepoznati eksperimentiranje s razinom šećera i metodama obrade kao i činjenica da većina vina nije odležala u drvenim bačvama, ali ako je suditi po okusu koji su stvorili, eksperimentiranje im za sada uspijeva, bit će to zbog mame koja je profesorica kemije i fizike.

Od vina smo pili Graševinu, Rose, Chardonnay, Muškat i Merlot, s time da su posebne pohvale dobili Rose i Chardonnay. Od degustiranih vina, ja bih izdvojila Merlot kao vino koje mi je imalo posebno dobar balans i svakako bih ga preporučila kao vino za koje mislim da ima veliki potencijal postati nešto stvarno vrhunsko.

Zašto vinariju Magistra i slične mlade vinare treba više pratiti i mlađa publika?

Pa jako jednostavno. A zašto ne? S jedne strane imamo Hrvoja koji očito uživa u poslu kojim se bavi. Način na koji priča o vinu, Slavoniji, prirodi i tradiciji stvarno podiže cijelu priču na još veću razinu. Njegove ideje, kao što je degustacijska dvorana s pogledom na Dunav 365 dana u godini i vizije koje ima, mogu biti samo veliki plus za kraj u kojem živi. Takvim osobama treba dati svaku moguću podršku.

A onda s druge strane imamo mlade osobe koje bi o tome trebale više učiti. U trenu kada krenete istraživati ponudu vina koje imamo u Hrvatskoj naučit ćete cijeniti kvalitetu, a kada iskusite kvalitetu sigurno se više nećete vraćati natrag. Baš zato mislim da bi na ovakvim druženjima trebalo biti više mladih. Trebala bi se pokrenuti rasprava, trebali bi se dijeliti dojmovi i trebalo bi se pričati o svemu što imamo priliku probati.

Pa eto, probaj se uključiti. Probaj se sjetiti nekog našeg vina koje ti je ostalo u posebnom sjećanju i komentiraj ovdje. Kreni malo u istraživanje. Zabavno je 🙂

Andrea Pančur