Počela je druga sezona vinskih razgovora

Izgleda da su svi jedva dočekali novu sezona Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom u popularnoj zagrebačkoj kavani Procaffe, jer interesa i rasprave svakako nije nedostajalo. Drugu je sezonu otvorila mala istarska vinarija Fuhtar.

Vinariju Fuhtar, koja je ime dobila po obiteljskom nadimku, predstavili su otac i sin, Valter i Piero Licul. Kako sami naglašavaju, iza njih ne stoji neka posebno duga tradicija, vino su oduvijek proizvodili samo za sebe, a prije tri godine krenuli su s ponudom na tržište. Njihova vina nastaju u vinogradima u kojima se miješa morski i planinski zrak, a mi smo imali priliku probati 5 etiketa njihove proizvodnje.

Okusi popularnih istarskih sorti kod mladih vinara

Vino s kojim smo otvorili druženje, bila je Malvazija iz 2018. godine za koju je vinarija dobila priznanje na području Labina. Osim toga, probali smo Rose 2018 koji ima intenzivnu crvenu boju i to zahvaljujući teranu kojeg ima 60% u odnosu na merlot kojeg ima 40%. Uz to smo probali Merlot iz 2017. godine, a posebna rasprava povela se oko njihovog Terana iz 2017. godine, koji su u manjim količinama stavili na odležavanje u more. Ovo je napravilo samo nekoliko istarskih vinara, pa je za malu i novu vinariju ovakvo testiranje novih metoda svakako veliki plus.

Ipak, razlog zbog kojeg su pozvani na predstavljanje svakako je njihov Muškat žuti. Vino je ovo koje je u procesu maceracije provelo svega 24 sata, a mi smo ga probali uz tradicionalni istarski kolač, Pandešpanju. Okus limuna u kolaču i slatkoća muškata pokazali su se kao odlična kombinacija.

Planovi za sljedeće vinske razgovore već su spremni

Od Tomislava smo saznali da su planovi za nekoliko sljedećih vinskih razgovora već spremi i veselimo se svakoj vinariji koju će dovesti. Nama je ovo postao odličan način druženja nakon posla! Učenje o novoj vinariji, degustacija vina koje inače ne bismo vjerojatno nikada probali, ukusna hrana i ugodna atmosfera, najbolji je način da provedete poslijepodne s društvom.

Andrea Pančur

Fotografija: Silvija MUnda