Imala sam velika očekivanja od Vinistre i ponovo su sva ispunjena


Ovo je manifestacija vrijedna svakog spomena i meni osobno važna, tako da sam znala da ću pisati ovaj tekst, ali sam odlučila da ovoga puta neću nikoga izdvojiti.

Nema zapravo smisla istaknuti bilo kojeg vinara jer je sve što sam probala doista bilo vrhunsko. Sve su to bili ljudi koji žive za proizvodnju vina i to se, naravno onda i osjeti u svim tim okusima. Ono na što ću ja staviti naglasak je odličan program, neopisivo dobra atmosfera i važnost koju Vinistra daje istarskom području.

Manifestacija koja je svake godine sve veća

Bila je ovo 26. po redu Vinistra u Poreču, koja je okupila impresivnih 90 vinara i čak 12.000 uzvanika. Domaća atmosfera koja se ovdje stvori, ponuda koja svake godine postavlja sve višlje granice kvalitete i program bogat korisnim informacijama nešto je što nikako ne propušta niti jedan zaljubljenik u vino. Nema boljeg osjećaja nego posjetiti vinara koji se trudi prezentirati vam najbolje iz svoje ponude i koji onda istinski uživa u tome što vi uživate u okusu njegovog proizvoda. Upravo je to atmosfera koja se stvori na Vinistri.


Kvalitetan program, odlične radionice i kokteli kao novost ove godine

Osim ponude najboljih sorti vina, uživanje su upotpunile različite gastrodelicije, kava, čokolada, gin, maslinova ulja… Kao i obično, dio programa bile su i radionice. Ona koju sam ja posjetila bila je Neotkriveni potencijali Malvazije Istarske koju je vodio poznati hrvatski sommelier Filip Savić. Jedinstvena je ovo prilika bila probati privatne arhive istarskih vinara. Vina su bila izrazito aromatična i svježa bez obzira na broj godina koja su provela u bocama. Bilo je zanimljivo probati vino koje je, neplanirano provelo 14 godina u boci i moglo bi još 10, a da mu se kvaliteta samo povećava. Naučili smo da kišne godine daju najkompleksnija vina i da se voćnost gubi s godinama pa da nakon toga cvjetne note doista dolaze do izražaja.

Ovo je samo mali dio svega zanimljivog i korisnog o čemu smo pričali na ovoj radionici. Ne znam koliko često imate naviku na njima prisustvovati, ali one su veoma važan dio svakog eventa, zato ću tome posvetiti posebnu pozornost u sljedećem članku.

Novost koju svakako moram spomenuti bio je VIP kutak u kojem su se radili kokteli s vinom. Stručnjak za koktele bio je barmen i suvlasnik poznatog Swankya, a za koktele je koristio Vina Laguna. Veoma interesanto i u marketinškom smislu, vrlo domišljato.

Koktel majstor Filip Lipnik
Zašto trebamo cijeniti zalaganje za ovakve manifestacije?

Neupitno je koliko je ovakvo nešto važno za samu Istru, koja mora svoja vina ponosno prezentirati u svakoj prilici. Ovakve manifestacije, pogotovo organizirane na ovakvoj razini, veliki su internacionalni potencijal. Ovo je najbolja promocija vrijednosti cijele Hrvatske koja ima za ponuditi nešto doista specifično i jedinstveno u svijetu.

Nikola Benvenuti i udruga Vinistra toga su potpuno svjesni i upravo je to razlog zbog kojeg ova jedina trodnevna vinska manifestacija u Hrvatskoj, svake godine dobiva na sve većoj važnosti. Ako ste ove godine propustili Vinistru, moja topla preporuka je da si iduće godine to nikako ne dozvolite.

Saznajte i o ostalim vinskim eventima ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur