Koje ste vinarije u Istri posjetili na Dan otvorenih vinskih podruma?

Ni ove godine mi nije palo na pamet propustiti Dan otvorenih vinskih podruma, ali sam ove godine, zbog obaveza, imala vremena za samo jednu vinariju. Izbor je pao na vinariju Pilato u Vižinadi i bio je to baš dobar izbor.

Ako slučajno niste upoznati, Dan otvorenih vinskih podruma obilježava zadnju nedjelju u svibnju. Na taj dan vinari širom svijeta otvaraju vrata svojih podruma svima koji žele istražiti čarobne priče o vinu i degustirati najbolje što vinari imaju u ponudi. Tako je i većina istarskih vinara otvorila svoje podrume.

Pilato vinarija – priča koja traje već 85 godina

Prva stvar koju morate primijetiti kod ove vinarije je doček! U priču je uključena cijela obitelj i svi su jednako sretni što ste njihovi gosti. Nas nekoliko došlo je kao grupa i oduševili smo se atmosferom koju Pilato obitelj stvori čim dođete, ambijentom vinarije, uređenjem oko vinarije i naravno odličnom ponudom.

 

Stigle nagrade s IWC-a, Decantera i Vinistre

Kvaliteta Pilato vina poznata je u vinskom svijetu, a na kojoj je stvarno razini potvrđuju brojne nagrade koje su osvojili. Dvije posljednje uključuju zlato na International Wine Challenge u Londonu, jednom od najutjecajnih vinskih natjecanja i to za Malvaziju Sur lie 2015. Važno je napomenuti kako je ovo prvo hrvatsko vino koje je ikada osvojilo zlato na ovom natjecanju, a mi smo ga imali čast probati. Osim toga, ove su godine na Decanteru osvojili srebro za Istarsku Malvaziju 2018 te zlato na Vinistri za Merlot 2015 i Malvaziju Sur lie 2015. Uz nagrađivana vina probali smo svježi Rose, Pinot Sivi i Cabarnet Sauvignon.

Ovo je odličan način za iskusiti vina raznih vinarija, čuti priče koje stoje iza toga i vidjeti kako sve to zapravo izgleda. Sljedeće godine znate gdje ste posljednje nedjelje u svibnju. Ovo nemojte nikako propustiti.

Okrijte i druge istarske vinarije ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur