Vinarije Testament i Black Island Winery osvojile zagrepčane ali i svijet

Vina vinarije Testament I Black Island vinarije

Dvije sestrinske vinarije, vinarija Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika i vinarija Black Island Winery iz Smokvice na Korčuli, su, u vrlo kratko vrijeme otkako postoje, napravile prilično ozbiljan proboj na tržište sa svojim etiketama. Malo je vinoljubaca danas u Hrvatskoj koji ne znaju za brendove poput The Dalmatian Dog ili Testament ili Merga Victa. Upravo se iza ovih etiketa kriju vrhunski babići i pošipi od kojih su vrsni enolozi ovih vinarija, kroz moderan pristup u proizvodnji, napravili, doslovno, svjetska vina. O tome najbolje svjedoči broj medalja na IWC-u i Decanteru s kojima su se prošle godine njihova vina vratila u Hrvatsku, a  osobito je važna prva zlatna medalja koju je jedan babić dobio na Decanteru, a pripala je upravo babiću The Dalmatian Dog. Nije to mala stvar za vinarije koje postoje tek 3 godine, a što je najbolje, uspjeh ni ove godine nije izostao.

Predstavljanje vina u Vintesi

Odlična priznanja s Decantera i IWC-a

Četiri nove etikete Testamenta i Black Island Wineryja upravo su ovjenčane nagradama na prestižnom vinskom natjecanju IWC u Londonu. Srebrnu medalju dobio je Testamentovom Tribidrag 2018. i 92 boda s napomenom uz kušanje: „ “Nos borovnica, prevladava cimet uokviren izdašnim aromama vanilije i hrasta. Lijepo uravnoteženo i osvježavajuće. Potencijal za odležavanje.” Brončanu medalju osvojio je korčulanski pošip The Dalmatian Dog 2019. (Black Island Winery) koji je ocijenjen kao „vino sa stilom i podatnim aromama citrusa i kruške.“ Brončana medalja stigla je i za  Testament Prošek Babić 2018. opisan kao „prošek s aromama slatkog voća, notama čaja i začinskog bilja.“ I na kraju, Testament Opolo Brut, pjenušavo rosé vino od babića, dobilo je medalju s IWC preporukom.

Testament babić brut Opolo

Kušanje u poznatoj vinoteci Vintesi

Inače, sva 4 vina bila su dostupna za kušanje na predstavljanju obaju vinarija u zagrebačkoj vinoteci Vintesa na događanju „Subota u Vintesi“ koje uvijek okupi brojne ljubitelje vina jer tada imaju rijetku priliku, obično rezerviranu samo za profesionalce u branši,  premijerno kušati vina koja se tek pripremaju izaći na tržište. Taj dan posjetitelji događanja ostvaruju i 20% popusta na predstavljena vina.

Osim već spomenutih etiketa, vinarije su predstavile još 2 noviteta: prvi, Merga Victa Pošip 2020. čiji je prethodnik osvojio srebrnu medalju na Decanteru prošle godine, a znalci kažu da je ove godine još i bolji i, drugi,  macerirani pošip koji ima zanimljivu priču oko nastanka: naime, tijekom prerade pokvarila se preša pa je Testamentov enolog Juraj Sladić odlučio odgovoriti na izazov i poigrati se s prirodnim kvascima i drugačijom tehnologijom maceracije. Rezultat je 15.000 butelja elegantnog i pitkog orangea ugodne aromatike i  vrlo harmoničnog okusa – Pošip Zenit 2018. Na radost brojne ženske publike rosé mjehurići od babića – Testament Opolo Brut 2019. – već su u prodaji, a ostali noviteti na tržištu će se naći kroz 2 – 3 tjedna.

Pratite vinariju Testament na Instagramu: testament winery

Pratite vinariju Black Island Winery na Instagramu: blackislandwine

Pratite Andreine priče: andrea_pancurVINARIJA TESTAMENT I BLACK ISLAND WINERY U VINTESI

  • 2 vinarija i 4 nagrade

    Vinarija Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika i vinarija Black Island Winery iz Smokvice na Korčuli predstavile su svoja vina u zagrebačkoj Vintesi.
  • Vintesa

    U poznatoj vinoteci Vintesa na događanju „Subota u Vintesi“ premijerno su se kušala vina koja se tek pripremaju izaći na tržište.