Vino uz žlicu održano uz tradicionalne ličke specijalitete

Projekt VIno uz žlicu

Deseto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu, pa je večer prigodno i nazvana – ‘Lička žlica’. S jelima, koja će se od sada naći i na redovnom jelovniku, premijerno se predstavio novi chef Darko Vidak.

Poznato je da Lika, zbog svoje oštre klime, nije pogodna za uzgoj vinove loze, tako da iz toga kraja ne dolaze vina. Zato su ‘posuđena’ iz drugih hrvatskih regija i pokazalo se da sasvim dobro funkcioniraju uz jela iz tradicionalne ličke kuhinje.

Dobrodošlicu na stolovima poželjela je Plata sireva (škripavac, basa, kravlji s paprikom i vlascem) uz koju je poslužena OH Wines Malvazija 2019 istarskog vinara Saše Bernobića. Još uvijek svježa, s voćnim i travnatim aromama, ali i punim tijelom te mineralnim završetkom, Bernobićeva se Malvazija izvrsno sjedinila s ličkim sirevima.

Police od ličkog krumpira, pak, tražile su vino malo jače strukture, a izbor je pao na Graševinu Iločkih podruma 2018, koja se morala nositi s malo težim umakom od domaćeg sira basa, tršćanskim umakom na lički način (maslinovo ulje, češnjak i peršin) te zapečenom pancetom.

Pred gošćama ‘Vina uz žlicu’, poslovnim ženama i novinarkama, našao se vinski morski izazov s Hvara – Pavičić Rose 2019 – od sorte plavac mali. Sočno vino provansalskog tipa, s aromama crvenog voća izvrsno je nadopunilo pastrvu pripremljenu na jednostavan način što i jest najbolje kada imate na raspolaganju prvoklasnu namirnicu. Ovo je, prema neformalnom glasanju sudionika večere, ujedno bila i najbolja kombinacija jela i vina.

Niti Potaž (gusta juha) od cvjetače nije mogao pobjeći od ličkog sira, ovaj put dimljenog, koji mu je dao posebnu okusnu notu. A to je bio samo jušni uvod u specijalitet kuće – Pastrvu na žaru s krumpirom i blitvom. Treba li naglasiti da je pastrva tog jutra ulovljena u bistrim brzacima rijeke Gacke?

Likeri

Vrijeme je za desert

Prava slatkoća dolazi na kraju, a takva nije bila samo Pita od jabuka sa sladoledom od vanilije, nego i pića koja su je pratila. Izbor je pao na Boombar likere zagrebačke Drinkoteke: Suha šljiva, Bazga, Lješnjak i Viljamovka.

Drinkoteka je obiteljski biznis Antonija i Kristine Ćurić, koji su napustili poslove u korporacijama i posvetili se proizvodnji likera na prirodnoj bazi, isključivo od voća iz Hrvatske. Prvi su se na našem tržištu pojavili s likerom od suhe šljive, što smatraju ponosom kuće, no sudeći prema reakcijama uzvanica, najboljim se pokazao Lješnjak. Liker je to, kako je rekla Kristina Ćurić, koji neki konzumenti nazivaju i ‘tekućom Nutellom’.

Gošće ‘Vina uz žlicu’ mogle su se osvježiti i talijanskim muškatnim proseccom Tenuta Sant’Anna, kojim se predstavio njihov hrvatski zastupnik Bornstein, a vjerna pratnja bile su još negazirana i gazirana voda Römerquelle.

Uobičajeno, ova druženja uz vina i finu hranu, ne mogu proći i bez drugih gastro sadržaja. Tako su uzvanice (i poneki uzvanik) imale priliku kušati ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje Faustina s OPG-a Josipa Kulaša iz Polače u Zadarskoj županiji. Kulaš na 10 hektara ima 2500 stabala maslina, a uzgaja sorte oblica, leccino i pendolino. Njegova Faustina nedavno je dobila još jednu u nizu nagrada, kada je uvrštena među top pet najboljih ekstradjevičanskih ulja na međunarodnoj manifestaciji 23. Dani masline Zadar.

Hausbrandt barist

Projekt Vino uz žlicu

Predstavljen je i svjetski poznati brend kave Hausbrandt čiji je ekskluzivni zastupnik na hrvatskom tržištu tvrtka Ribili iz Rijeke. Prije degustacije, mogla se čuti zanimljiva priča o austrijskom oficiru trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu koji je 1831. godine bio jedan od začetnika Tršćanske udruge trgovaca kavom, gdje je i počela fascinantna priča o njegovoj kavi. Kvaliteta espresso kave Hausbrandt potvrđena je na tržištu Italije kroz stogodišnju tradiciju, a u njoj danas uživaju istinski ljubitelji diljem svijeta.

‘Vino uz žlicu’ po drugi put je održano u suradnji s Almom Premerl Zoko i njezinim projektom ‘modniALMAnah Women’s Days’. Novo druženje u istom sastavu, s novim jelima i vinima, zakazano je na istom mjestu za 4. lipnja.

Pratite Andreine priče: andrea_pancurVino uz žlicu u restoranu Camping Plitvice

  • Campinga Plitvice

    Sve je započelo Platom sireva uz koju je poslužena OH Wines Malvazija 2019 istarskog vinara Saše Bernobića.
  • Vino uz žlicu

    Vino uz žlicu po drugi put je održano u suradnji s Almom Premerl Zoko i njezinim projektom ‘modniALMAnah Women’s Days.