Proslavili smo Vincešku u vinariji Zlatno brdo u Zmajevcu

Zlatno Brdo

Neupitno je koliko Hrvati cijene vinovu lozu i njene plodove. Stoga nije ni čudo što se mnoštvo svetaca, vezuje uz nju. Zasigurno najbitniji je sv. Vinko, na čiji dan, 22. siječnja, započinje nova vinogradska godina. Fešta se i pije vino do kasno u noć, a ove godine i mi smo zafeštali na Vincešku u Baranji.

Vinarija Zlatno Brdo otvorilo nam je svoja vrata na Vincešku

Blagdan Sv. Vinka obilježava se svake godine u vinogradima diljem Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine jer u to vrijeme započinju radovi u vinogradu. Toga dana otvoreni su vinski podrumi na Baranjskoj planini, pa je tako i za nas Vinarija Zlatno Brdo otvorila vrata. Poziv Gorana Matijevića, rodom Slavonca, koji je rođen i odrastao u Kanadi, strastvenog zaljubljenika u vino, nismo mogli odbiti. Imali smo već čast prisustvovati degustaciji u Vinskom klubu u Zagrebu na premijernom predstavljanju vina vinarije Zlatno Brdo. Poznato je da su baranjska vina jaka i punog tijela zahvaljujući sunčanoj klimi i iznimno plodnom tlu, uz pogodnu mikroklimu uvjetovanom blizinom Dunava.

Vinarija Zlatno Brdo

Baš takva su i vrhunska vina ove mlade vinarije koja, sudeći prema vinima predstavljenima u Vinskom klubu, pričaju veliku i svijetlu vinsku priču. Goran Matijević i enolog Samir Nađ publici su predstavili svih šest vina svoje vinarije. Prva na redu za prezentiranje bila je Graševina 2020., zatim njena nešto starija sestra, Graševina 2018. Divne reakcije publike izazvalo je sljedeće predstavljeno vino, Gold Cuvée 2020.  zatim Cabernet sauvignon 2017., Pinot sivi 2020. te Cabernet sauvignon 2015. Posebnost njegovih vina je što su manje tretirana, već su prepuštena da zemlja, sunce i vjetar učini svoje. Uz njegova izvrsna vina krenuli smo u dan pun običaja, kako bi nova vinogradska godina bila što plodonosnija.

Vinceška

Štovanje tradicije i običaja

Glavni običaj je da se na trs objesi najveći kulen i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput tog kulena. Obavezno svog zaštitnika, Svetog Vinka, vinogradari taj dan mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju, te ti sitni ˝grozdići˝ vinogradarima predviđaju kakva će biti ovogodišnja berba.

Vinarija Vinarija

 Na ovaj dan u prvom planu je definitivno druženje uz vatru, te kako bi vino lakše klizilo neizbježno je pečenje kobasica i slanine nabodene na šibu. Tako smo i mi, kako tradicija nalaže, u veselom društvu jeli i pili uz vatru. A kakva bi to fešta bila da nam se nisu pridružili tamburaši, te smo uz slavonske pjesme uživali sve do ponoći.

Vinarija Zlatno Brdo

Ipak ono najvažnije je da se na dan slavljenja ovog patrona, obilno konzumira vino. Vjeruje se da se ispito vino na Vinceško pretvara u krv, pa tako znaju kazati: „ Koliko na Vinceško popiješ kapljica vina,  toliko dobiješ kapljica krvi.“ Mi se nadamo da smo kako tradicija nalaže, lijepo ispratili ovaj blagdan.

Vinceška

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: zlatnobrdo_wines

ZLATNO BRDO, ZMAJEVAC

  • VINCEŠKA

    Blagdan Sv. Vinka obilježava se svake godine u vinogradima diljem Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine jer u to vrijeme započinju radovi u vinogradu. Toga dana otvoreni su vinski podrumi na Baranjskoj planini, pa je tako i za nas Vinarija Zlatno Brdo otvorila vrata.
  • ZLATNO BRDO

    Imali smo već čast prisustvovati degustaciji u Vinskom klubu u Zagrebu na premijernom predstavljanju vina vinarije Zlatno Brdo. Poznato je da su baranjska vina jaka i punog tijela zahvaljujući sunčanoj klimi i iznimno plodnom tlu, uz pogodnu mikroklimu uvjetovanom blizinom Dunava. Baš takva su i vrhunska vina ove mlade vinarije koja, sudeći prema vinima predstavljenima u Vinskom klubu, pričaju veliku i svijetlu vinsku priču.