Vinski razgovori ovoga puta ponudili vina prve hrvatske difuzne vinarije

Davor Zdjelarević iz Brodskog Stupnika osoba je koja već 35 godine stvara vino. Stručnjak je to koji stalno traži nešto novo što bi mogao uvesti u svijet vina i već godinama u tome uspijeva. Njega je Tomislav Stiplošek doveo na osme po redu Vinske razgovore u poznati zagrebački Pro Caffe.

“Vinske razgovore s Tomislavom Stiplošekom” sada više ne moramo posebno naglašavati jer su postali drugo ime za ugodno popodnevno druženje, degustaciju interesantnih vina i edukaciju o neotkrivenim zanimljivostima domaće vinske scene. Ovoga je puta gost bio poznati vinar Davor Zdjelarević koji je zaslužan za mnoge novitete u svijetu vina.

Kreativna vinarija koja određuje trendove

Ono što ovu vinariju definitivno izdvaja je kreativnost u uvođenju novih procesa i idejama koje plasiraju na tržište. Za svoju obitelj Davor kaže “kako su nekada dobri, nekada grubi, nekad malo ludi, ali uvijek ambiciozni i kreativni” pa zapravo ne čudi da su u mnogo toga bili prvi. Prvi su otvorili vinski hotel u Hrvatskoj s ciljem ponude vrhunske turističke ponude i prvi su u Hrvatsku uveli pojam difuzne vinarije.

Što je to difuzna vinarija?

Istraživanjem tržišta na kojem nudi svoje proizvode i praćenjem trendova, Davor je došao na ideju difuzne vinarije. U suradnji s hrvatskim i regionalnim vinarima  ujedinio je vrhunska vina u novi proizvod pod svojim brendom. Ovo je prije svega hrabar potez jer Davor miješa vina koja su sama po sebi vrhunska i visoko cijenjena.

Vina koja ćete rijetko imati priliku probati

Svako vino koje smo probali imalo je posebnu priču, a neka od njih bila su kombinacije koje se nikada ne biste usudili spojiti. Probali smo bijelo, rose i crveno vino iz Z light kolekcije. Z light bijelo vino je kupaža Žlahtine i Malvazije, rose je kombinacija Cabarneta i sorte Crni pinot, a crveno vino nastalo je spajanjem sorte Merlot i Crljenak.

Osim toga, probali smo nevjerojatni Nagual bijeli, odnosno kombinaciju vina Chardonnay i Sauvignon, te Nagual crni koji kombinira Cabarnet Sauvignon i Merlot. Za Nagual vina važno je napomenuti da nastaju miješanjem vina koja su odležala barem dvije godine i to u hrastovim bačvama.

Probali smo i Muškat Brutal iz 2009 godine, kao i pjenušac iz 2000. godine koji je 15 godina stajao na talogu. Kakva je njegova vrijednost možete zaključiti i po činjenici da ga je napunjeno samo 1000 boca.

Bila je ovo rijetka prilika za probati stvarno limitirana izdanja i meni osobno jedna od boljih degustacija na kojima sam sudjelovala. Sve pohvale organizaciji ovakve večeri!

Tekst i fotografije: Andrea Pančur