Upoznajte enologe istarske vinarije Medea

Marko Krstacic i Ivana Perišić, vinarija Medea

Vinarija Medea u Vodnjanu ima poseban način na koji prezentira svoja vina. Opisuju ih kao trenutak strasti. Iza ove vinarije stoji dvoje mladih i ambicioznih enologa. Odlučila sam baš s njima popričati, jer su ipak oni jedni od ključnih ljudi. 

Ivana Perišič

Postoji nekoliko stvari koje je na samom početku važno napomenuti za samu vinariju. Vino dobivaju isključivo od vlastitih nasada i to s površine 52 hektara vinograda, a to uskoro planiraju povećati na 55 hektara. Vinarija Medea postoji od 1964. godine kada je bila i prva berba, ali brend Medea stvoren je 2010. godine. 

Vinarija Medea Vodnjan

Imaju 11 etiketa vina od kojih posebnu priču ima Punta Greca i 7 etiketa Salvela maslinovog ulja od kojih izdvajaju ulje Punta Cissana. 

Tko stoji iza Medea vina? 

Prvenstveno dvije mlade, ambiciozne osobe, koje nisu mislile da će završiti u ovom poslu, ali su se u njega potpuno zaljubili. Ivana Perišić diplomirana je inženjerka agronomije i Marko Krstačić diplomirani je inženjer proizvodnje. Navode da se tim sastoji od ljudi koji jako dobro poznaju i poštuju zemlju koju obrađuju. 

Marko Krstačić

Ponosni što su baš oni dio zahtjevnih procesa stvaranja sasvim drugačijih vina i maslinovog ulja. Iako su se oboje složili da je daleko zahtjevnije stvoriti vrhunsko vino, taj im je dio samim time zanimljiviji. Posebno su ponosni na činjenicu da na tržištu nude nešto što svi žele i mogu probati, a što ih nikada ne ostavi ravnodušnima. 

Punta Cissana – maslinovo ulje predstavljeno u Bruxellesu 

Ovo ulje nastalo je u čast najvećem poznavatelju istarskog maslinarstva, Ediju Družetić povodom njegovih 40 godina rada. Radi se limitiranoj liniji ulja s njegovim potpisom koje je nastalo assemblage metodom 4 sorte maslina. To znači da se od svake sorte napravi čisto ulje i tek se onda u određenim omjerima miješa u jedan proizvod. Punta Cissana nazvana je po gradu koji je nestao pod morem, a nastala je iz 4 iznimno lokalne sorte buže muške i ženske, buže puntože i rosignola od maslina starih 150 do 200 godina. Ovo je ulje nježnog i bogatog okusa, izrazito zelene boje i pikantno na kraju, a prvi je put predstavljeno u Bruxellesu. 

Ulje Punta Cisana

Punta Greca – hvaljeno vino s posebne istarske pozicije 

Punta Greca ime je vina s kojim Medea potpuno osvaja svakoga tko ga je imao prilike probati. Ime je dobilo prema jedinstvenoj poziciji vinograda, a radi se o čistoj merlot sorti. Kako su mi objasnili Marko i Ivana, nekoliko je razloga zbog čega je ovo vino takve kvalitete i zbog čega se kao takvo nigdje drugdje ne može stvoriti. 

  • Pozicija vinograda: ova skoro 4 hektra vinograda nalaze se na poziciji gdje je s tri strane okružen morem, nalazi se uz sam rub mora, a na udaru je bure i juga.
  • Tlo: radi se o području s tri vrste tla, crvenice, pijeska i gline koje je karakteristično baš za ovo područje. Posebno je važno naglasiti glinu koju merlot kao sorta voli, pa na ovom području daje visoku kvalitetu.
  • Berba i prerada: bere se isključivo ručno, a ako grožđe nije na razini kvalitete, te se godine Punta Greca ne proizvodi. Kako bi provjerili kvalitetu ispituju sve vrijednosti grožđa. Osim toga, vino odležava u drvenim hrastovim bačvama i to na jedan poseban način – cijelo vrijeme mu svira glazba.

Vino Punta Greca

Kada prođe sve ovo i kada ste u blizini Vodnjana predlažem da svako posjetite njihovu predivnu kušaonicu. Dogovorite degustaciju, prošetatajte vinogradima i maslinicima koji se nalaze u samo more.

Vinarija Medea na Instagramu: www.instagram.com/medeavina/

Pratite i Punta Greca vina: www.instagram.com/puntagreca/

Salvela maslinovo ulje:  https://www.instagram.com/salvelaextravirgin/

Zanima te još istarskih vina? Provjeri ovdje.

 

Andrea Pančur

Fotografija: Đorđe Stošić



Vinarija Medea

  • Ulje Punta Cisana

    Limitirana linija nastalo assemblage metodom 4 sorte maslina: buže muške i ženske, buže puntože i rosignola
  • Vino Punta Greca

    Posebno je interesantna priča oko njihove etikete Punta Greca koja odležava u bačvama kojima puštaju glazbu.