Restoran Tač – restoran s organskim vrtom

Vlasnica Vesna Miletić, restoran Tač

Restoran Tač, odnosno ta kuhinja se opisuje jednostavno kao – iskrena. To je očito prava formula jer iako na nešto daljoj lokaciji, oni već 20 godina privlače vjerne goste. Sjela sam s Vesnom i Tihomirom Miletićem koji stoje iza Tača. 

Restoran Tač, odnosno Restač, nalazi se na Vrhovcu, praktički na vrhu brijega okrenutog prema Sljemenu, a vode ga Tihomir i Vesna Miletić. Par je ovo koji već godinama stvara ponudu kojoj se mnogi vraćaju i time potvrđuju da je jedino važno ono što nudiš. 

Dva puta su osvojili Michelin preporuku Bib Gourmand kao restoran koji nudi vrhunsku kvalitetu po pristupačnoj cijeni. Prepoznati su i kao najbolji poslovni restoran, a gospođa Vesna osvojila je nagradu Gault & Millau kao najbolja tradicijska kuharica u Hrvatskoj.  

Kako sami kažu, pokreće ih strast prema ljudima i hrani, a zbog toga najviše cijene iskrene pohvale koje dobivaju od gostiju. 

Interijer, restoran Tač

Temelj svega – namirnice iz vlastitog vrta 

Ne znam koliko restorana znate, da sami uzgajaju povrće i začinsko bilje koje koriste? Moram priznati da ja ovo ne viđam često. Mnogi koriste sve iz domaćeg uzgoja, ali to nabavljaju, dok u Taču sve to rade sami već 10 godina. Gospođa Vesna objasnila mi je kako na taj način točno zna što nudi. Zna da je sve uzgojeno biodinamički, zna iskoristiti svaku namirnicu u potpunosti i to se u hrani osjeti. 

Sve što ulazi u kuhinju provjeravaju kako bi održali razinu kvalitetne sezonske kuhinje. Po njihovom mišljenju Hrvatska još uvijek ima jako kvalitetne i dobre namirnice a to se mora iskoristiti. Ono što se meni posebno svidjelo je način na koji gospođa Vesna opisuje svoju kuhinju: “Počela sam kuhati tradicionalna jela za koja više nitko nema vremena pripremati onako kako se to prije radilo.”

Fritaja sa šparogama i škampima

Što smo probali i što je posebno u njihovoj vinskoj karti? 

Pitala sam Vesnu što posebno voli pripremati i nuditi, ali to je pitanje obično teško svakom kuharu. Ona je napomenula kako voli sve jer uživa u različitim okusima, ali ono što je u ovom trenu mogla istaknuti bila su variva. Objasnila nam je kako voli biti kreativna te u njihovoj pripremi pazi na svaki detalj. Isto tako kaže kako je potrebno puno vremena pripremiti svaku namirnicu za odlično varivo. 

Rakovica

Mi smo imali priliku probati svježu finu rakovicu posluženu u njenom oklopu. Zatim smo probali odličnu fritaju sa šparogama i škampima. Inače rijetko naručujem fritaje ali ovoga puta sam se prepustila gospođi Vesni i zaista ovo je bila najbolja fritaja koju sam probala. Za kraj iznenađenje bob iz njenog vrta sa sipom koji se jede sa žlicom, divno. Desert nismo mogli propustiti, stoga smo nakon male pauze uzeli i štrudlu s jabukom. Imala je lagano hrskavu koricu i ne preslatki nadljev.

Posebna priča krije se i iza vinske karte, o kojoj mi je ispričao gospodin Tihomir. “Slično kao i s namirnicama, vino koje nudimo ima tu prirodnu biodinamičku stranu. Volim male vinare, vina koja nisu svugdje dostupna, a vrhunske su kvalitete.” U njihovoj se ponudi može pronaći mnogo toga, ali naglasak svakako stavljaju na specifična vina domaćih vinara. 

Sipa sa bobom

Neka vam hrana bude kao lijek 

Uz sve ovo, ima jedna stvar koju gospođa Vesna radi – educira o namirnicama. Na svom YouTube kanalu Vilin konjic dijeli korisne informacije o namirnicama koje i sama koristi. Osim toga, priprema i knjigu. Izbjegava riječ kuharica, jer misli da svi oni koji vole kuhati, vole i eksperimentirati, a da za to nitko ne treba kuharicu. Ona će veći fokus staviti na same namirnice, a onih nekoliko recepata koji će se tamo naći uključivat će samo omiljena jela. 

Tihomir i Vesna Miletić

Ako vas zanima kako restoran Tač koji već 20 godina opravdava svoju ponudu, nagrade i ispunjen prostor, planirajte odlazak tamo prvom prilikom. Posebna je atmosfera nedjeljom kada imate osjećaj da ste na obiteljskom ručku, a ne u restoranu. Ovo vam svakako može biti u planu čim se stvari vrate u normalu. Do tada ostanite doma i istražujte restorane koje biste mogli posjetiti. 

Andrea Pančur

Foto: Rene KaramanRestoran TAČ

  • Vlastiti vrt

    Imaju svoj vlastiti vrt, a kuharica jela priprema isključivo na tradicionalan način. Posebno variva.
  • Nedjeljna atmosfera

    Ponosni su na domaću atmosferu, pogotovo nedjeljom kada ovdje imate osjećaj da ste na obiteljskom ručku.