Kako provesti nezaboravan dan u Istri!

Mi smo se još na Vinistri dogovorili da je vrijeme da se organiziramo i provedemo kvalitetan dan u Istri. Napokon je došlo vrijeme za to! Marijan Arman vinarija, destilerija Rossi, Konoba Dorjana, Vinarija Kozlović i San Rocco kombinacija su s kojom zasigurno nećete pogriješiti.

Nas devet skupilo se ove subote s idejom da ćemo provesti idealan dan u Istri. Počeli smo s Marijan Arman vinarijom u Nardučima kod Vižinade i mogu vam reći da je to bio savršen odabir. Dočekala nas je starija kći Marijana Armana, Ines s već spremnim osvježavajućim pjenušcem Stanzia. Ispričala nam je o bogatoj tradiciji obiteljske vinarije, nagradama koje su osvojili, od kojih su posljednja dva zlata s ovogodišnje Vinistre. Uvela nas je u podrum gdje ona zajedno s ocem provodi najviše vremena. Priča vinara je ono najljepše što možete čuti, gdje zapravo shvatite koliko truda, ljubavi i strasti stoji iza svakog vina.

Objasnila nam je kako im je glavni cilj podizati kvalitetu, a koliko su usmjereni na kvalitetu postane vam jasno čim probate njihova vina. Mi smo imali priliku probati Malvaziju GCru 2018, Chardonnay 2018, Teran 2015 i Cabernet Sauvignon 2015 uz degustaciju pršuta i sira. Zamislite samo da sjedite na njihovoj terasi s pogledom na vinograda, more i uživate u visoko kvalitetnom vinu. Ako ste si uspjeli zamisliti, jasno vam je zašto morate tamo otići.

U Vižinadi smo posjetili vinariju i destileriju Rossi i krenuli prema Livadama

Iako proizvode i odlično vino, ono što je stvarno posebno kod vinarije i destilerije Rossi je gin Nostromo koji se proizvodi od Istarske malvazije te Šovran konjak star 10 godina! Razgledali smo njihov podrum, naučili ponešo o proizvodnji gina, te uživali u njihovom Teraninu i odličnoj kombinaciji za ljetne dane – gin toniku. Što reći osim da ova vinarija iz godine u godinu iznenađuje novitetima, pa su tako izbacili istarski Pelinkovac.

Brzo je došlo i vrijeme za ručak pa smo se zaputili prema Livadama koje su posebno poznate po sajmu tartufa i to najdužem u svijetu. U konobi Dorjana jeli smo pljukance sa šparogama, fuže s divljači, biftek, ramstek, domaći ombolo i kobasice, ako niste probali, svakako preporučam, prava domaća kuhinja.

Kraj izleta u velikom stilu – Vinarija Kozlović i San Rocco

Vinarija Kozlović jedna je od modernijih na ovom području, a uvrštena je i na listu najljepših svjetskih vinskih podruma na svijetu. Smještena u Momjanu, vinarija posjetiteljima pruža niz programa degustacije kako bi gostima predočili tradiciju i trud. Nažalost zbog popunjenih termina nismo uspjeli razgledati podrum ali smo imali priliku probati nekoliko njihovih vina i uživati u predivnom zalasku sunca okruženi vinogradima.

Iako neplanirano, izlet je završio u San Rocco boutique hotelu. Njihov prestižan restoran nalazi se u poznatom svjetskom vodiču Gault Millau te je član JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe). Ovo je jedno od onih mjesta koja posjetite i jednostavno ne možete više proći kraj njega i ne stati. Nevjerojatno romantičan ambijent, bazeni, stabla maslina, mousse od čokolade sa sladoledom od naranče i časa Ravalico Brighi brut rose pjenušca bio je doslovno šećer na kraju savršenog dana.

Ako se nađete u Istri, istražite ova mjesta. Vjerujte mi, dugo ćete ih pamtiti i uvijek im se vratiti.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur