Udruga WOW kod prigorskih vinara u Taverni Kraljevec

Udruga WOW i gosti
Sada već poznata na našim prostorima, udruga WOW, Women on Wine, organizirala je zabavno druženje u Sesvetskom Kraljevcu. S obzirom da se radi o ženama koje su prije svega ponosne na ponudu vina na domaćem tržištu i koje vjeruju o širenju znanja o kvaliteti naše ponude, odlučile su da je vrijeme da bolje upoznaju prigorska vina.

Za sve koji ne znaju udruga WOW (Women on Wine) osnovana je još 2011. godine i od tada rade na populariziranju ponude na domaćem tržištu. Okupljaju prije svega žene koje znaju mnogo o vinu ili o njemu žele puno naučiti, a najbolji način za to je organiziranje upravo ovakvih događanja gdje o vinu uče od samih vinara.

Zašto Sesvetski Kraljevec? Zato što je tamo Taverna!

Priča je ovo koja traje od 1998. godine, ali temelji se na 45 godina iskustva i rada u ugostiteljstvu. Goste je pozdravio domaćin Mladen Fundelić i na lijep način objasnio što je zapravo bila ideja iza svega. Želja im je bila stvoriti mjesto koje će ponudom poštovati kulturu područja na kojem se nalaze, a da je to istina govori i to da su među rijetkima koji rade specijalitet po tradicionalnoj recepturi – popularne palačinke u “vajnšatou”. Postali su idealan izbor za organizaciju domjenaka i događanja svih vrsta s uslugom koja je uvijek na najvišem nivou.

Tri prigorska vinara na jednom mjestu

Članice udruge WOW i njihovi gosti ovoga su puta imali priliku naučiti o posebnim sortama vina, baš onako kako bi to trebalo izgledati. Probali su iste sorte različitih berbi i različitih vinara. Predstavio im se vinar Marijan Tomurad koji je jedan od rijetkih na ovom području s uređenom kušaonicom. Osim njega, bio je tu i vinar iz vinarije Kos – Jurišić koji se sa svojim Chardoneyom osvojio bronzu na prestižnom Decanteru. Te vinar iz vinarije Kunjko koji osim vina, u svojoj ponudi ima rakije i likere.

Autohtona sorta i domaća kuhinja

Autohtona sorta ovog kraja je kraljevina o kojoj mnogi i ne znaju baš mnogo i upravo je to razlog ovakvih okupljanja, kažu vinari. Radi se o dosta zahvalnoj sorti, a njihova je želja da od nje naprave brend kakav vjeruju da zaslužuje.

Gosti su tako kroz večer probali Kraljevinu Tomurad i Kos-Jurišić dok se kod vinarije Kunjko radi o kupaži kraljevine, moslavca, šipona i rajnskog rizlinga. Osim toga, iz vinarije Tomurad degustirao se Pinot bijeli i Muškat, iz vinarije Kos-Jurišić probao se Sivi pinot i nagrađivani Chardonnay, a iz vinarije Kunjko ponuđen je Rajnski rizling i Muškat.

Sve to odlično je išlo uz ponudu domaćih narezaka od kojih je posebno zanimljiva bila salama od jelena. Slatki muškat na samom kraju pokazao se kao idealna kombinacija sa spomenutim palačinkama u wine šatou, čiji je okus mnoge vratio u neka starija vremena.

Sigurno vas zanima čija sam još vina degustirala, pogledajte ovdje.

Andrea Pančur (udruga WOW) 

Fotografija: Marko Čolić