Ficlek – novi komadić zagrebačke gastro scene

Ficlek restoran

Prije nekoliko je dana u Zagrebu otvorena gostionica Ficlek i prema svemu što sam o tom mjestu čula, morala sam ići probati. Iako je u planu bilo samo otići na večeru, tamo smo sreli zanimljivu ekipu. Ivana Zidara osobu koja je osmislila koncept i Vlatku Leskovar Zidar, ženu koja stoji iza uređenja interijera. Sve sam ih ispitala i uvjerena sam da će ovo postati jedno od poznatijih mjesta u Zagrebu.

Borna Janeš, vlasnik poznatog restorana Pod zidom, otvorio je Ficlek po uzoru na stare  zagrebačke gostionice. Zajedno sa svojom ekipom želio je stvoriti mjesto na kojem će se svi osjećati kao doma. Želio je napraviti osjećaj kao u bakinoj kuhinji u kojoj će uživati samo u tradicionalnoj zagrebačkoj hrani. Iza osmišljavanja ovog koncepta stoji Ivan Zidar, na gastro sceni poznat po konceptu i franšizi Mason burgera. Čovjek čiji su burgeri proglašeni za najboljim burgerima u Hrvatskoj 2017. i 2018. godine. Iza posebno osmišljenog dizajna stoji dizajnerica Vlatka Leskova – Zidar.

Kako bi poštivali običaje Zagreba, složili su jelovnik isključivo tradicionalnih jela od pomno izabranih namirnica. Kod odabira namirnica surađuju s OPG-ovima u okolici, a većinu toga nabavljaju na Dolcu, jer teško da možeš napraviti zagrebačko jelo bez nečega s Dolca.

Ficlek, zagrebački odrezak

Nisam znala sve nazive jela, ali znam što je zagrebački

Ficlek jelovnik sastoji se od jela kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, tafelšpic, granadirmarš, abšmalcane mahune i slično. Meni kao istrijanki to baš nije bilo jasno pa sam tražila prijevod. Po preporuci konobara, izabrala sam zagrebački odrezak i daleko je najbolji koji sam probala. Abšmalcane mahune su zapravo  mahune s krušnim mrvicama, a odlično su išle uz zagrebački. Vidi se da je izbor namirnica, mesa, sira i šunke koji se koristi, ono što stvarno čini razliku što je i sam Ivan potvrdio. Osim toga, popili smo 10 godina odležanu rakiju od jabuke i kruške. Bilo je tu i vino koje rade u suradnji s istarskom vinarijom Matošević što je odlična ideja za ponuditi uz domaću kuhinju.

U kuhinji imaju pet kuhara i Barbaru Šuk, koju smo čuli da od milja zovu teta Barica i koja je vrhunska majstorica za jelo bez kojeg se ne može – štrukle. Napomenuli su mi kako sva jela pripremaju od nule. Tako recimo šunku za zagrebački sami kuhaju umjesto da ju kupe kuhanu. Svake će subote raditi domaće štrukle u izlogu gostionice tako da svi možemo ponešto naučiti i vidjeti kako se to radi.

Ambijent i atmosfera – čista desetka

Za uređenje interijera bila je zadužena Vlatka Leskovar Zidar. Ona je odlično popratila priču tradicionalne zagrebačke kuhinje. Prostorom svakako dominira prekrasan dugačak šank, a dekoracije čine starinski motivi. Čaše, tanjuri, pribor i stolovi, potpuno su drugačiji od onoga na što ste navikli po čemu odmah vidite da se ne radi o klasičnom mjestu.

Pratite ih na Instagramu gostionica_ficlek . Saznajte sve i ostalim restoranima koje sam posjetila ovdje.

Andrea Pančur