Znaju li vinari iskoristiti svaku priliku u svrhu promocije vina?


Ana Ritoša, iskusna vinarka iz Poreča, svoja je vina predstavila na malo drugačijoj degustaciji. Ona je svojim radom podržala dvije mlade autorice, pa su gosti na promociji knjige uživali u spajanju knjige i vina. Upravo je ovo savršen primjer oblika promocije kakve bi trebale biti češće u vinskom svijetu.

Iako je marketing u svijetu vinarstva uvijek bio važna stavka, u današnje vrijeme još više dobiva na važnosti i to iz dva ključna razloga. Pod prvo, konkurencija je veća nego ikada i ako se želite istaknuti morate to znati napraviti, a pod drugo, do informacija se danas jako jednostavno dolazi. Ako publika ne može pronaći informacije o vama, postoji još mnogo vinara koji su te informacije pripremili i učinili ih jako dostupnima.

Ana Ritoša toga je svjesna, pa zna prepoznati priliku za promociju vina čak i kada to nije uobičajeno događanje. Osim što je podržala kvalitetan projekt predstavljanja knjige, Ana je u Poreču, pred domaćom publikom predstavila svoja vina na najbolji mogući način.

Vinarija u kojoj se pazi na svaki detalj

Vinarija Ritoša, smještena u Poreču, poznata je po visokoj kvaliteti proizvoda koje nude na tržištu. Ana, koja sva ta vina potpisuje vodi vinariju zajedno sa svojim ocem. Oni paze na svaki detalj od vinograda do same proizvodnje. Poseban se naglasak stavlja na selekciju, tako da se vino radi od provjerenih plodova koji se ne tretiraju herbicidima.

Muškat ruža porečki oduševio goste

Na degustaciji u Poreču imali smo priliku probati čak tri vina, Malvaziju Istarsku, Cuvee i Muškat ruža porečki. Njihova malvazija vino je u kojem se osjete i cvjetne i voćne arome, a kako je Ana objasnila dozrijevanjem u boci, aromatski profil dobiva sve više okus zrelog voća. Cuvee koji smo probali je kupaža tri sorte, terana, cabarnet sauvignona i merlota, a prije punjenja vino je dozrijevalo u hrastovim bačvama godinu dana.

Ipak vino koje je ostavilo goste bez teksta je Muškat ruža porečki. Ovo je poluslatko osvježavajuće koje se odlično uklopilo u priču. Ono što je bitno napomenuti je to da je njihova vinarija jedna od rijetkih koja to vino ima u ponudi.

Ovakav oblik promocije svakako navodi da o samoj vinariji krenete više istraživati, a onda istraživanjem naiđete na članak G.E.T. Reporta i vidite kako je poznati Tomislav Stiplošek opisao njihovo vino. I bude vam dovoljno da ga poželite probati: “Moju pažnju privukla je nedavno, na Pink Dayu, svojim Roséom koji je, po mojem sudu, bio najbolje vino na tom festivalu.”

Andrea Pančur