Koliko je važna čaša iz koje pijete vino – važnija nego što mislite!

Radionica o Riedel čašama
Riedel čaše

Jasna Mohor, vlasnica MIVA galerije vina i predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija organizirale su jako zanimljivu radionicu za sve članice udruge. U ugodnom ambijentu bistroa Jadranka, učili smo o čašama za vino, ali na nekoj posebnoj razini. Jeste li znali da postoje posebne čaše za određene sorte vina?

Svi znamo da postoje čaše za bijelo i crno vino, i svi znamo da imaju poseban dizajn iz nekog razloga. Njihov oblik povezan je s karakterom vina. Na primjer, crnom vinu potrebno je više zraka da biste osjetili njegov pun okus, pa je zato ta čaša šira. Ali ono što možda niste znali, je to da za određene sorte vina postoje posebno kreirane čaše.

Tvrtka Riedel jedina osmislila čašu za istarsku malvaziju

Tvrtka Riedel austrijska je firma s tradicijom od 260 godina, koja je broj 1 u svijetu po proizvodnji čaša za vino. Tvrtku trenutno vodi 11. generacija, a iza njih stoji veliki broj nagrada i priznanja za kvalitetu koju nude. Radionicu nam je vodio stručnjak Tomislav Tuđen. On radi kao izvršni direktor MIVA galerije, distributera vina i Riedel čaša za područje Hrvatske. Počeli smo s jednom važnom zanimljivosti, a to je da je tvrtka Riedel jedina proizvela čašu za neku hrvatsku sortu vina! I to za istarsku malvaziju, a u stvaranju dizajna sudjelovalo je 50-ak vinskih stručnjaka.

Može li čaša stvarno promijeniti okus vina?

Vina smo degustirali iz 4 Riedel čaše. Jedna od njih je ova spomenuta za istarsku malvaziju, zatim čaša za chardonnay, čaša za carabnet sauvignon i čaša za pinot noir. Radionica je formirana na način da se vino prvo degustira iz čaše za koju je namijenjeno, a zatim se to isto vino degustira iz druge čaše. Važno je napomenuti da se radi o nijansama, odnosno bijelo vino nismo ni jednom pili iz čaše za crno vino ili obrnuto.

Počeli smo s Malvazijom Istarskom Coronica 2018., vinom vrhunske kvalitete i već smo ovdje vidjeli kakvu razliku radi čaša za malvaziju i čaša za chardonnay. A obje čaše su za bijelo vino! U čaši namijenjenoj za malvaziju vino se otvori točno toliko koliko treba da osjetite sve elemente. Osim malvazije probali smo francuski Chardonnay, argentinski Cabarnet Sauvignon iz 2010., Pinot crni 2016 vinarije Galić i nevjerojatan konjak Hennessy VSOP koji se pije iz uske čašice na stalku.

WOW druzenje na Riedel radionici
Udruga WOW na Riedel radionici

Uvjerite se sami!

Prije nego sam išla na radionicu svima sam najavila kud idem i većina je mišljenja da to ne može biti toliko važno. Svi se slažu da mora biti čaša za bijelo i crno vino, ali većina ne vjeruje da se može osjetiti razlike u sortama. Voljela bih zapravo vidjeti izjave vinara, konobara i ljubitelja vina prije i nakon ove radionice. Ako ne vjerujete meni, probajte malvaziju iz Riedlove čaše koja je za to namijenjena i javite dojmove.

Saznajte još takvih zanimljivosti na blogu ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur

Dear Followers, here we are talking about importance of the wine glass. We would never know how is glass importan without this workshop. We were drinking few white wines and few red wine. Everything is about glass.