Zašto su degustacije vina nešto što svi zavole?


Održani još jedni vinski razgovori, ali ovoga puta na novoj lokaciji. U klubu History Village, Tomislav Stiplošek razgovarao je s dvije generacije vinarije Pilato. Mi smo se ovoga puta okupili u nešto većem broju, a upravo se ovakvo druženje pokazalo idealnim za opuštanje nakon radnog dana.

Eliđo i Sanjin Pilato pokazali su kako izgleda i kakvog je okusa vino kada se proizvodi sa strašću, znanjem, tradicijom i željom da se isprobava nešto novo. Smješteni u istarskom selu Lašići, pokraj Vižinade obitelj Pilato vino proizvodi od 1934. godine, a do danas su razvili 8 sorti i 12 etiketa i to na 20 hektara vinograda.

Nagrađivana vina nastala inovacijama

Eliđo svoj rad temelji na uvođenju novih ideja, testiranjima i traženjem metoda kojima će ponuditi nešto novo. Baš zbog toga, njegov rad često rezultira važnim nagradama od kojih je jedna srebro na Decanteru s Malvazijom istarskom 2018. te zlato na prestižnom IWC-u s Malvazijom sur lie 2015.

Mi smo ovoga puta prvi imali priliku probati odličan pjenušac iz Principe 2015. Zatim smo probali Pinot bijeli, kojeg sami vinari opisuju kao iznimno zahvalnu sortu koja im omogućava isprobavanje klasičnih i novih metoda obrade. Probali smo Malvaziju istarsku s izraženim cvjetno voćnim okusom, umjerene kiseline. Osim toga, probali smo nagrađenu Malvaziju Sur lie iz 2015., odležano vino nastalo iz grožđa na najvišem osunčanom položaju. Posebno je zanimljivo bilo čuti više o metodi čuvanja vina u barrique bačvama, zatim u inoxu kako bi tek nakon 9 mjeseci bilo stavljeno u bocu. Od njihove ponude crnih vina probali smo Merlot i Teran, a posebno iznenađenje bio je Muškat bijeli.

Učenje od stručnjaka i ugodno druženje

Velika mi je želja mladima približiti ovakav oblik druženja, pa mi je drago da smo ovog četvrtka odabrali upravo vinske razgovore kao način opuštanja nakon posla. Eliđo i Sanjin dva su skromna vinara, ali kada im postavite pitanje vidite koliko znanje zapravo stoji iza svake te boce vina.

Pronašla sam na internetu kako je Eliđo jednom izjavio da u vinarstvu ne postoji kraj, nema granice i nikada ne možeš reći da si naučio sve jer neprestano učiš i neprestano se javljaju nove ideje. Kada čujete priču od nekoga tko na svoj posao gleda na ovaj način i degustirano vino ćete doživjeti potpuno drugačije. Mislim da je to definitivno jedan od razloga zašto su degustacije vina odličan način za iskoristiti slobodno vrijeme. Provjerite kada su sljedeći vinski razgovori i uvjerite se sami o čemu pričam.

Saznajte na kojim sam degustacijama sve bila ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur