Koliko često možete u centru Zagreba probati prirodna slovenska vina?

Ove srijede Wine Shop & Wine Bar Bornstein bilo je mjesto okupljanja uz jednu odličnu kombinaciju – jazz glazbu, filmove, hranu i vrhunska slovenska vina! Degustirali smo prirodna vina iz vinarije Štekar i Krapež, a cijela je priča počela pitanjem: zašto uopće proizvoditi i piti prirodna vina?

Prirodna vina možda nemate priliku često probati, pa je dobro da postoje ovakva događanja na kojima možete probati vina, upoznati vinare i čuti priču iza ovakve proizvodnje. Okusom i mirisom često su intenzivnija i nakon njih možete bolje usporediti koliko se zapravo toga mijenja u vinu raznim obradama. Za razliku od našeg tržišta, ovakav oblik proizvodnje u Sloveniji je dosta zastupljeniji, pa nam je bilo drago priču čuti od dvije vrhunske slovenske vinarije.

Štekar – vinarija iz popularne vinske regije Goriška brda

Jure Štekar predstavio je svoju vinariju koja dolazi iz malenog sela Snežatno u Goriškim brdima, mjestu poznatom po vinogradima. Dovoljno je reći da tamo ima preko 120 vinara! On je prirodnu proizvodnju svojih vina koja nose BIO oznaku, opisao vrlo jednostavno: “Često se kaže da se prati put vina od vinograda do podruma, a ljudi kao da zaboravljaju sve ono što se događa u podrumu. Kod mene je to ovako, što On gore da, ja stavim u bocu.” Vinarija Štekar proizvodi isključivo macerirana vina od kojih smo mi probali Morus Virido iz 2017. godine, njihovu poznatu sortu Filip iz 2015. i Rebulu iz 2018. koju bi svakako izdvojila kao vino koje se meni posebno svidjelo.

Krapež – vinarija s tradicijom koja je počela 1928.

Vinarija Krapež smještena je u Vrhpolju, selu u Vipavskoj dolini, a njena vina predstavio nam je Martin. Njihovi se vinogradi protežu na 8 hektara zemlje na kojoj je odlična kombinacija sunca i blagog vjetra. Probali smo sortu Zelen iz 2018., za koju nam je vinar objasnio kako je skoro izumrla i njegova je velika želja da ovo vino nađe mjesto na stolu koje zaslužuje. Osim toga probali smo Lapor Belo iz 2017. i Lapor Rdeče iz 2016. Godine. Na pitanje kako je proizvoditi vina Martin je napravio zanimljivu usporedbu: “Kada kuhate, ako nešto zeznete možete popraviti štetu u pola sata i dojam koji ostavljate je siguran, a kada ste vinar, ako zeznete berbu, morate čekati godinu dana za popravljanje dojma.”

Sve to uz malo najboljeg jazza!

Kao da ovo sve nije dovoljno, Jelena Bulum i Kornelije Hećimović odabrali su najbolje od filmova i jazz glazbe. Doveli su nam Ellu Fitzgerald, Billie Holiday, Dianu Krall, Cassandru Wilson i nevjerojatnu Ninu Simone. Napravili su od događanja najbolji izbor za srijedu popodne.

I za kraj, vratimo se na početak, zašto onda trebate probati prirodna vina, kada dobijete priliku? Kažu nam vinari, a zašto ne? Prirodno je uvijek popularno, proizvodi se nefiltrirano pivo, zašto ne biste pili i potpuno prirodno vino?

Pogledaj koja sam još strana vina imala priliku degustirati ovdje.

Tekst i fotografija: Andrea Pančur