Svi putevi ovog vikenda vode u Međimurje! Urbanovo vas čeka!

Urbanovo 2023

Tradicionalno svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomska manifestacije Urbanovo 2023 koja je jučer otvorena po 22. put! Mjesto radnje je Štrigova, pitoreskna vinorodna općina  u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači  i potrošači vina kako bi ovog vikenda, točnije od 12.do 14.svibnja u fokus stavili Pušipel – autohtonu međimursku vinsku sortu i zaštićeni brend koji se pakira u posebno dizajniranim bocama i poslužuje u posebnoj čaši. Festival Pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina koje svakako valja doživjeti, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija među kojima su  Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković.

”Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače – rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije pozdravljajući okupljene goste među kojima su bili bivši predsjednik RH u dva mandata Stjepan Mesić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije. Ove godine je županija partner Šibensko-kninska županija, a posebnost svečanog otvorenja je i otvorenje izložbe “Vino na granici/Vino na meji” u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi.

Čaša Urbanovo

Iskoristite vikend, krenite u Međimurje

Manifestacija Urbanovo održava se 22. put i mjesto je susreta proizvođača i potrošača vina. Okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina. Hortus Croatiae, na čelu s predsjednikom Robertom Horvatom, neumorno radi na promociji i popularizaciji međimurskih vina pa je i ovog Urbanova osiguran bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu. Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda, tri vina)  Kultni restoran Terbotz tako sljubljuje kultna vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata te raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace. Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je i sommelier Tomo Jakopović u  Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hadžić  pokazala je kako se uz Pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka s ovog imanja.

Festival Urbanovo

Odlučite li se za boravak u Međimurju, Pušipel obavezno povežite s Termama Sv.Martin u kojim ćete se relaksirati i dobro odmoriti kupajući se u termalnoj vodi, spavajući u posebno dizajniranim sobama i uživajući u činjenici da se nalaze na odličnom mjestu s kojeg se Međimurje može dodatno istražiti.Fali li vam zabave- ne propustite posjetiti mini muzejsku zbirku s temom ‘vino u Međimurju’ i posjet najstarijem podrumu u ovom dijelu Hrvatske, podrumu vinarije Lovrec (zamislite ispred vinarije se nalaze dvije platane koje svojim krošnjama ali i korijenjem stvaraju idealnu klimu podrumu), ali i uživati u jedinstvenom Vinskom kvizu by Ivan Goričanec (inače autor jedinstvene Pušipel boce) kroz kojeg ćete naučiti jako puno o vinu, kušati odabrana vina te na kraju shvatiti koliko dobro poznajete vinsku priču Međimurja. Vinski kvizovi se tijekom Urbanovo gurman tjedna održavaju u Prelogu i Čakovcu.

Što će se događati u Međimurju do kraja mjeseca? 

Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja, a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda, u nedjelju 28.5.

Prekrasna priroda, dobro društvo, odlična hrana i vrhunska vina. Ima li bolji razlog za posjetiti Međimurje!

Foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: Urbanovo

 

Urbanovo, Međimurje

  • Urbanovo

    Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače - rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatia
  • Štrigova

    Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja. Obavezno posjetite