Krenite u đir Rijekom i uživajte u posebnosti ovog kvarnerskog bisera

Muzej Grada Rijeke

Nazivaju je posebnim, najumjetničkijim i najrokerskijim gradom  Hrvatskoj, inovativnim gradom u kojem je lijepo živjeti ali i boraviti!  Volite li vikende provoditi u pokretu, evo što će vam donijeti đir Rijekom

Kako bi vam sve bilo ‘pri ruci’  važno se parkirati negdje uz Korzo (žila kucavica grada na koju se nadovezuje još jedna važna gradska ulica, ulica Ante Starčevića) odakle je lako i jednostavno krenuti istraživati strogi centar grada! Naime, uže središte Rijeke nalazi se uz ovu najužu gradsku ulicu koja s jedne strane otkriva pregršt zanimljivih uličica i kala, ali i s druge strane kulturne spomenike (poput ‘kosog tornja, kako je nazvana crkva Uznesenja Marijina u Starome gradu koji je dobio ovaj epitet prema mjerenjima iz 1920 kad se pokazalo da je toranj nagnut oko 40 centimetara) odlične sadržaje i neobične prostore u kojima se nudi veliki izbor hrane i pića.

Osjetite bilo grada, zavirite na gradsku tržnicu!

Ovo je jedno od najposebnijih mjesta u strogom centru Rijeke, jer Riječka tržnica otkriva puno više od samih štandova sa svježim voćem i povrćem. Napravite li ‘đir’ okolo stare zgrade osjetit ćete dašak povijesti – naime ova je zgrada isprava bila forum za puk, a po projektu Antona Deseppia forum je 1865. godine postao prvo “Ribište”. Početkom 1912. godine arhitekt Carlo Pergoli, srušio je dio ‘Ribišta’ i projektirao secesionističku zgradu s odlikama romaničkog stila koju su činila dva paviljona pokrivene tržnice fiksirana željeznom konstrukcijom na koju je dodano staklo. Gradska tržnica u Rijeci je istinski ukras grada, a razgledati je iznutra možete popnete li se stepenicama na prvi kat. Tamo će vas čekati kružna šetnica s koje ćete najbolje upoznati ovu građevinu.

Poke bowls

Vegani ste, znamo gdje ćete (prefino) jesti!

Kasni doručak ili rani ručak pojedite na Korzu, u predivno uređenom restoranu ŠtoRija (na adresi Riva 6). Već od samog otvorenja, ovo je postala omiljena destinacija za vegane, vegetarijance i ljubitelje zdrave hrane! Međutim, ako ste u šarolikom društvu, svatko će naći nešto za sebe jer restoran nudi i nekoliko mesnih opcija. ŠtoRija je vrlo ponosna na svoj Asian Corner, koji nudi raznovrsna thai jela s noodlesima ili rižom, veganske burgere dovitljivih imena i hit obroke – Poke Bowls, koji će se u mnogo široj ponudi služiti u njihovom drugom restoranu, ŠtoRija Poke Bowl, u centru Matulja (na adresi Trg M.Tita 10).

Štorija

 

Ne postoji zapravo precizna priča o podrijetlu, a mnogi se slažu da počeci izrade jela datiraju još od pretkolonijalnih vremena na Polineziji, konkretno, riječ je o grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalno bi stanovništvo, dolazeći iz ribolova, svježu ribu rezalo na komadiće, začinilo, odnosno mariniralo je, te u zdjelici kombiniralo s rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, orašastim plodovima, raznim umacima… svim divotama koje je imalo pri ruci. Od tradicionalnog jela havajskih kuća (riječ „po kay“ znači sasjeći, izrezati na komade), poke koji se najčešće radi i poslužuje u zdjeli (bowl – zdjela) 70-ih godina naglo se proširio svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food. U ŠtoRiji su zaista pripremili mnoge sastojke od kojih će slagati ovo vrlo zdravo i lako probavljivo jelo. Basmati riža, smeđa riža ili salata koji će poslužiti, kao kod svakog poke-a, kao podloga, a potom, ovisno o vrsti: panirane kozice, falafel, losos, marinirana i grilana piletina, soja umak, rotkvica, edamame, ananas, avokado, humus, domaći umak od buče, umak od senfa i meda, chilli umak… i na kraju za začiniti: prženi pistaciji, bijeli i crni sezam, pečeni luk, listići badema….Opet od svakog ponešto!

U Rijeci se pije Matcha kava!

Na samom kraju Korza – u popularnom Art-kvartu, nastalom na prostoru bivšeg industrijskog kompleksa kojeg u Rijeci nazivaju Benčić smjestio se Broadway bar. Njegovim vlasnicima Nori i Marinu Gračaninu ovo je treći ugostiteljski objekt, ali prvi kafić, čiji se naziv logično nametnuo. Naime, kao veliki zaljubljenici u Newyoršku ulicu Broadway, željeli su napraviti svoj kutak Amerike upravo u Art-kvartu, gdje se nalaze brojne kulturno-umjetničke ustanove poput MMSU-a, Muzeja grada Rijeke, Dječje kuće, Art-kina… Posebnost ovog prostora je, između ostalog, i hit macha kava koja se, po potrebi može piti hladna ili topla. Nastaje pred vašim očima, prilikom kombiniranja matcha praha (bogatog antioksidansima) i bademovog mlijeka.

Broadway bar

Znate li priču o Fiumanu i Fiumanki?

U Bregima, braća Borjan i Tino Suzić otvorili su shop i kušaonu „Suza Croatian Craft Distillery“ u koju, uz najavu mogu doći grupe od 10 do 30 osoba. Najprije će svakog gosta oduševiti predivan pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk, a potom, rustikalno uređena kušaonica jer Borjan je i strastveni kolekcionar starina koje su povezane s povijesti Rijeke i okolnih krajeva.

Suza destilerija

Na policama i zidovima nalaze se ne samo „oldtimeri“ alkoholnih pića, nego i stare slike,soda boce opatijskih i riječkih hotela, ručni radovi, gobleni, zidni satovi, Candy perilica i sušilica rublja stara sedamdesetak godina – koja još uvijek radi, sedamdeset dvije godina stari američki hladnjak Whitenhouse koji hladi „k’o lud“…U kušaoni se mogu degustirati svi nagrađivani likeri, rakije te ostala pića iz njihove ponude, razgledati destileriju uz priču o povijesnom vremeplovu Rijeke i okolice, kreirati i kotlati gin (te ga ponijeti kući), te kušati domaće proizvode lokalnih proizvođača. Svakako, ne treba zaboraviti i odlične spritzeve od likera Fiuman i  Fiumanka koji kao i sve u obitelji Suzić imaju svoju priču koja je sačuvana za buduće naraštaje. Naime, na etiketama su stare slike Borjanovih i Tinovih predaka. Nonić je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a nona Fiumanka. Ljubav je bila vrlo burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive na etiketama likera. Ovi se spritzevi piju i na samom Korzu, gdje brojni ugostitelji s ponosom nude lokalno piće brojnim turistima.

Suza destilerija

Zavirite u Muzej grada Rijeke – Palača Šećerane

Želite li na najbolji način upoznati Rijeku, zavirite u prekrasan, novouređen Muzej grada Rijeke koji se nalazi ‘na kraju Korza’ u Art-Kvartu! Nazivaju je i Palača šećera jer je zapravo najveća barokna poslovna palača u Habsburškom Carstvu sagrađena u 18. stoljeću za preradu šećera. Njezinim otvorenjem počinje razvoj industrije u Rijeci, koji je narušen kad je 1826.godine Šećerana otišla u stečaj. U to vrijeme služila je za preradu duhana, nakon čega je godinama bila nijemi svjedok nekad impozantne industrije na Kvarneru. U sklopu projekata pokrenutih povodom titule Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. palača je obnovljena i u nju je smješten Muzej grada Rijeke! Kroz razne zbirke čut ćete priču o ljudima koji su zadužili grad ali i brojnim izumima koji su upravo iz Rijeke krenuli u svijet. U Rijeci je izumljen torpedo, tvornica papira je upravo u Rijeci počela raditi papir za cigarete, ovdje se šećer pretvara u stošce…

Muzej Grada Rijeke

Projekt za 2023. – otvorenje broda Galeb! 

Povijest kultnog broda Galeb, počinje davne 1936. godine, a njegovu je izgradnju naručila talijanska kompanija Regia Azienda Monopoli Banane (RAMB) iz Genove u svrhu transporta južnog voća. Tu je djelatnost obavljao tek nekoliko godina jer u to vrijeme je počeo drugi svjetski rat pa se brod počeo koristiti u ratne svrhe.  Sredinom 1941.godine, točnije 30. lipnja brod je u libijskoj luci Bengazi pogodilo torpedo britanske podmornice, što mu je prouzročilo veliko oštećenje te je dotegljen u brodogradilište San Marco u Trstu. Nakon kapitulacije Italije 1943. brod su u tom stanju zauzeli Nijemci, mijenjajući mu ime u Kiebitz. On je  tijekom 1944. godine postavio više od 5000 mina u Kvarner i sjeverni Jadran, a 5. studenog 1944. godine u Riječkoj luci potopilo ga je savezničko ratno zrakoplovstvo. Početkom 1948. brod je izvađen iz mora te potom obnovljen u pulskom brodogradilištu gdje je vrlo luksuzno i moderno uređen i predan Jugoslavenskoj ratnoj mornarici kao školski brod “Galeb”. Povijest Galeba vezuje se za život i vladavinu Josipa Broza Tita. Od 1953.godine služio je kao ploveća rezidencija s kojom je Tito krenuo u prvi posjet Velikoj Britaniji. Bila je to prva od 18 zemalja koje je posjetio ploveći Galebom.

Kao dobar domaćin, Tito je na Galebu ugostio mnoge državnike– od engleskog premijera Winstona Churchilla, grčkog kralja Pavla i kraljice Frederike do etiopskog cara Haile Selasija i marokanskog kralja Hasana II., a posjetili su ga i predsjednici nesvrstanih zemalja Gamal Abdel Naser, Džavaharlal Nehru, Ahmed Sukarno, general Abud, Kvame Nkrumah, Albert Tabnen, Habib Burgiba, Sirimavo Bandaranaike, U Nu, Ne Vin, Modivo Keita, Seku Ture, arhiepiskop Makarios, ali i predsjednik SSSR-a Nikita Hruščov. Povijesna važnost broda „Galeb“ proteže se u međunarodne okvire jer je upravo na njegovoj palubi začet pokret nesvrstanih. Pored državnika na Galebu su boravili i mnogi svjetski poznati znanstvenici, umjetnici i visokopozicionirani vojni dužnosnici. Zadnje Titovo putovanje ovim brodom bilo je 1979. godine.

Početkom Domovinskog rata 1991. brod je iz Pule odvezen u crnogorsku luku Boku Kotorsku gdje ostaje sve do kraja 1990-ih, kada ga kupuje grčki brodovlasnik s namjerom napraviti luksuznu jahtu za bogatu klijentelu. Brod Galeb je dotegljen u brodogradilište Viktor Lenac, ali zbog nedostatka novca tu je i ostao. Ministarstvo kulture Galeb je proglasilo kulturnim dobrom 10. listopada 2006. godine. Brod je danas u vlasništvu Grada Rijeka, u njegovom renoviranju sudjeluje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondovi  Europske unije kroz koje je odobreno 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  U ovoj, 2023. godini planiran je završetak rekonstrukcije te opremanje Galeba koji će imati kulturnu namjenu (stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino) ali i komercijalnu namjenu hostel, bar/restoran, i suvenirnicu.

Viktor Lenac

foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

 

 

Rijeka

  • RIJEKA

    Nazivaju je posebnim, najumjetničkijim i najrokerskijim gradom  Hrvatskoj, inovativnim gradom u kojem je lijepo živjeti ali i boraviti!  Volite li vikende provoditi u pokretu, evo što će vam donijeti đir Rijekom! 
  • GRADSKA TRŽNICA

    Ovo je jedno od najposebnijih mjesta u strogom centru Rijeke, jer Riječka tržnica otkriva puno više od samih štandova sa svježim voćem i povrćem. Napravite li ‘đir’ okolo stare zgrade osjetit ćete dašak povijesti – naime ova je zgrada isprava bila forum za puk, a po projektu Antona Deseppia forum je 1865. godine postao prvo “Ribište”.